Vrah přichází v noci

Itálie, 2001, 117 min

Dario Argento

Goblin

• POMO

Práve Argento je z tvorcov, ktorím sa (aj vzhľadom k žánru) dali logické nezrovnalosti vždy odpustiť. Čo sa ale miestami deje v tomto filme, nad tým ostáva rozum stáť. Plus k tomu naozaj retardované dialógy, mátožne znudený Max von Sydow nechápajúc recitujúci hlúpe monológy, občasná nevhodná komika a konečne krčovité splatter vraždy na horšej trikovej úrovni než Fulciho osemdesiate roky. Nebyť skvelej úvodnej scény vo vlaku, zopár efektných dlhých záberov a dvoch fajn lakačiek, bolo by to za 1*. Ostuda, Argento, ostuda.(4.10.2008)

Daria Argenta znám jen podle jména. Tohle není žádnej "majstrštyk", nicméně se mi to docela líbilo. Ze začátku svěží, později detektivní (i když s několika podivnými dedukcemi), hrerecky v podstatě přijatelné. Krev mi moc nevadila, užil jsem si některé zajímavé záběry (stůl v restauraci, koberec.) Celkově 70%.(14.11.2005)

Rozpočet $4miliónyTržby Celosvetovo $1,600,000(27.4.2009)

• tron

No vidíte, a to som po skúsenosti s CANNIBAL HOLOCAUST myslel, že taliansky horor pozostáva iba z nadpriemerných hororov. Ale nemá prečo, všade na svete sú slabšie chvíľky. Nie snáď, že by bol Dario Argento babrák (má na konte predsa nádhernú PHENOMENU... lenže aj FANTÓMA OPERY), ale jeho VRAH PRICHÁDZA V NOCI je slabý horor. Je tu priveľa únavných klišé (nefungujúce svetlo, všadeprítomný vrah) a príliš nudná kriminálna rovina. Krv so sexom nezachránia úplne všetko a ani nervy trhajúci vlakový prológ (a liliputánsky motív) neprivolajú 60%.(21.12.2005)

Veskrze průměrný krimi-horor, který bych spíše tipoval na TV-film.(2.1.2009)

Moderní Argento mi dal přesně co jsem od něj nevědomky vždy očekával. Pomalá vyprávění zaměnil za příběh, který slušně odsýpá, film drží diváka v pozornosti, závěr filmu je sice naprosto nečekaný, ale pro mne velice přitažlivý. Celé to kolem dětské sadistické říkanky nahání po celý film husí kůži. Vraždy naprosto perfektní, Argento si tentokrát nebere servítky. Herecké výkony velice dobré, velmi mne potěšil Max Von Sydow v roli komisaře Morettiho. Bohužel se téměř vytratila Argentovská zasněná obrazová kamera, několik pěkných a zajímavých pohledů a záběrů se sice najde, ale je jich poskrovnu ... Každopádně perfektní giallo.(29.7.2008)

Líbí se mi filmy Daria Argenta a i tenhle je povedenej. Je to spíš krimi s hororovými prvky s docela překvapivým závěrem, ale není to o nic míň tajuplné.(19.9.2007)

Snaha odvyprávět seriózní kriminální příběh pádá s logikou a velmi-velmi pozvolným tempem. Ač občas šokuje přemíra očekávané brutality a za uši tahá masivní hudební téma, je to jen zoufalý obsahový mix všemožného nemožného. Gradace napětí však funguje, obzvlášť ve chvíli, kdy 3 minuty sledujeme nohy na koberci, což je svým způsobem nezapomenutelný záběr. Ve výsledku je Sleepless slepenec několika velmi povedených scén, kterým chybí pevný a nosný most/téma/logická niť. 55%(25.5.2009)

• Cappuccino

Presne takto si predstavujem sračku všetkých sračiek. Brr! Nikdy viac.(5.1.2008)

Non ho sonno dává po vizuální stránce v mnohých okamžicích vzpomenout na Argentovy majstrštyky ze sedmdesátých a osmdesátých let. Bohužel je ale příběh spíchnutý hodně přežhavenou jehlou a některé logické kiksy jsou nepřehlédnutelné, ba co víc, tlučou do očí silou nebývalou. Škoda. Bylo tu našlápnuto k opravdu velmi kvalitnímu giallu.(27.5.2009)

Názorná ukázka toho, že ani v novém tisíciletí není subžánr giallo dávným přežitkem, když se ho zhostí citlivé ruce. A těmi Argento rozhodně disponuje. Slušná atmosféra, brutální a nápadité vraždy (trubka!!!), policajt-sympaťák v podání Maxe von Sydowa, staří známí Goblin - to jsou jeho asi nejvýraznější prvky. Stopáž lehce přemrštěná, ale díky perfektnímu úvodu a překvapivému závěru to tentokrát moc nevadí.(17.4.2012)

Mistrovo lehce nadprůměrné giallo. Na jedné straně stojí skvělá goblinská hudba, slušná mytologie okolo vraha a dobrý úvod a závěr filmu. Na druhé pak příšerné herecké obsazení v čele s Max von Sydowem a scénáristické kopance. K vyššímu hodnocení se ale přikláním, především díky pověstným Argetovým kamerovým finesám. Za 3*.(8.3.2009)

Hodně nedoceněné a opomíjené giallo. Rozhodně je to nadprůměr i když Argenta nijak extrémně nemusím tohle se mu povedlo.(9.5.2009)

• Chrustyn

Jeden z nejslabších filmů klasika hororového žánru Daria Argenta. Spíše než o horor se tentokrát jedná o slabou kriminálku s občasnými krvavými scénami. Mít to lepší herce a kvalitnější scénář a mohlo to být o dost lepší.(24.5.2009)

Mistrův návrat. Po delší odmlce v giallo filmech je opět tady a v plné polní. Asi nejlepší film z jeho novějších prací. Není to dokonalé, ale je to slušná zábava a slušná porce dobré hudby (jako ostatně vždy). Nejlepší scény tu už byly řečeny: úvodní murder in the train a "kobercová scéna" při vraždě labutě. Ten konec... nonono...nonhosonno(2.12.2005)

Giallo stále žije (a v tomhle žánru se kamera decentně neotáčí - poznámka pro uživatele "lennyd"), i když nejlepší léta už má dávno za sebou. Ani stále charismatický Max von Sydow nedokáže zakrýt těžce kulhající scénář a některé scény (třeba vražda perem) jsou už mírně za hranicí trapnosti. Film jsem bohužel neviděl v originále ale jen s mizerným českým dabingem (perly typu "Nedošlo k sexuálnímu znásilnění"), což mu tedy na kvalitě nepřidalo.(29.3.2006)

Skvělá old school giallo podívaná od největšího klasika žánru. Napětí , pohledné ženy , kvalitní krvavé efekty , dobrý Sydow a hudba od Goblinů jsou věci které zaručují kvalitu.(14.7.2008)

• Mystery13

Argentův styl je znám po celém světě, mně ale tolik neoslovuje. Zkrátka jeho příběhům chybí o něco hutnější atmosféra. Téměř vždy se jedná o tradiční krimi zápletku s vrahem, ale zkrátka něco tomu chybí. Jediné, co se Argentovi vydaří vždy na jedničku je to, že vždy k nahrávání hudby do jeho filmů pozve jeho dvorního skladatele Claudia Simonettiho. Za to dávám velké plus. Ale jinak tento snímek spíše nedoporučuji. Jeho stopáž byla možná až zbytečně dlouhá.(14.10.2010)

Jednoznacne nejlepsi Dario Argento noveho milenia, dustojny navrat giallo zanru a hlavne po temer 20ti letech znovusetkani se skupinou Goblin, ktera umi jako jedina Argentovy filmy dukladne hororove napumpovat - soundtrack je fantasticky! Chytry giallo strukturovany scenar se spoustou brutalne zavrazdenych zen a jestlize mel v minulosti Argento temer pokazde smulu na nemotorny casting, tak tady ma naopak herecke eso v rukavu - vyborny Max von Sydow se svym papouskem Marcellem (po Marcellu Mastroiannim). Tezce podhodnoceny film. 7/10(12.11.2010)

Až na to herecké obsazení je to nadprůměrné giallo. Zajímavý příběh a taky docela cool vraždy.(28.10.2009)

<< předchozí 1 2 3