Reklama

Reklama

Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Temný severský film z období morové epidemie, kde si nikdo nemohl být svým životem jist. Jedná se o hon party zbojníků na dívku, které předtím tito lidé zabili rodiče a mladšího bratra. Vše se odehrává v ponuré severské přírodě, takže film svou atmosféru bezesporu má. Na čtyři hvězdy to, myslím, nebylo, ale i tak se jedná o dost kvalitní jednorázový film. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený historicko-dobrodružný thriller z nórskej produkcie. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v stredovekom Nórsku o dievčati, ktoré so svojou rodinou prechádza krajinou, aby našli lepšie miesto pre život, lenže sú prepadnutí skupinou banditov na čele s drsnou bojovníčkou, ktorí celú rodinu vyvraždia a ju vezmú do zajatia. Tu si uvedomuje, že musí uniknúť za každú cenu, čo sa jej s pomocou mladšieho dievčaťa, ktorú si bojovníčka prisvojila aj podarí, ale zabijaci urobia všetko preto, aby ich dostali. So spracovaním som nadmieru spokojný, mrzí ma jedine tá príliš krátka dĺžka, kvôli ktorej sa tu toho vlastne ani až tak moc neudeje, ale inak si nemám na čo sťažovať, po veľmi rýchlom úvode si hlavná hrdinka pobudne chvíľu v zajatí a už nasleduje prakticky len jedna dlhá naháňačka, veľmi dobre zvládnuté sú aj tie oddychovejšie sekvencie, hlavne časť s lovcom, rozhodne poteší aj posledná fáza, takže sa je stále na čo pozerať. Čo sa týka akcie, tvorí ju samozrejme hlavne samotné prenasledovanie, ktoré je napínavé, k tomu nejaké tie likvidácie, no práve tieto scény so zabíjaním na moje prekvapenie nepôsobia až tak surovo, krv im nechýba a celkovo sú dobre zvládnuté, ale prišli mi možno až moc americké, skôr som očakával ten drsnejší realistický severský štýl, vidno to hlavne na tej poslednej, ale aj toto mi sadlo. Herecké obsadenie je veľmi dobré, v celom filme sa nájde snáď len desať postáv, hlavná hrdinka je výborná, jej nová priateľka tiež, takže sa im nedá nefandiť, záporáci pôsobia správne drsne, obzvlášť bojovníčka, bavila ma aj postava lovca, tu nemám čo vytknúť. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, skvelá vizuálna stránka, k tomu perfektný výber prostredí, až na to americké prevedenie drsnejších scén, čo je ale tiež vlastne len detail som úplne spokojný. A pochvalu si zaslúži aj hudba. Som veľmi spokojný, pár úprav, hlavne to celé o niečo predĺžiť a vylepšiť likvidácie a asi by tomu neuniklo plné hodnotenie, medzi podobnými filmami sa jedná určite o jeden z najlepších kúskov. 80% ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Na začiatok malé historické antré: Po páde Rímskej ríše prichádza do Európy nová doba. Všetky hodnoty ktoré starý systém uznával ako sú kultúra, vzdelanosť, ideály fyzickej krásy či hygiena zrazu v novom "zriadení" nemajú miesto. Nastáva teda najromantickejšie obdobie v histórii ľudstva. Sračky sa valia ulicami väčších miest, morom poznačené torzá tiel hnijú vo vyľudnených dedinách a preživšie ženy sa hádžu zviazané do vody v rámci overeného testu na čarodejníctvo. Niet sa čomu čudovať, že bez ohľadu na to čo (ne)visí medzi nohami svetom letí fešnstajl alá drevorubač po šichte. A teraz si predstavte, že chcete natočiť autentický nórsky film z tohto predvikingského obdobia. Neostáva vám nič iné, než do záberov narvať čo najviac stromov, šutrov, vodopádov či skrátka kadečo oku milšie než samotné pobehujúce socky. A to, že sa seberovné socky zgrupujú a likvidujú konkurenciu v šórach na dávky je fakt nezávislý na historickom období! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jako je to paráda, to jednoznačně!! Ale je to takovej "malej" film, na který si asi po měsíci už moc nevzpomenu. I když mluví všichni o "survivalu", trochujsembyl zklamán, protože survival mívá tradičně většinou hodně pomalé vyprávění a svojí houstnoucí bezvýchodnou situací drtí diváky... Ne, že by to bylozavedené pravidlo, ale u většiny kousků to tak vždycky bylo. No nic, tady máme rychlý "survival". Je to hodně akční a děj se valí kupředu jak lavina. Špičková hudba dokresluje už tak drsně "nasranou" honičku po severské přírodě a krátké klidné momenty střídají rychlé a dynamické scény. To bylo super. Partička herců fajn. Jen ta krátká stopáž, sakra už tak to bylo na mne až moc rychlý a když to bylo v nejlepším, byl konec ... Kdyby ... ano nemám rád kritikovo slovo "kdyby", ale tady si jej neodpustím... Kdyby do party hrdlořezů přidali tvůrci takaspoň ještě dva zabijáky, celý děj by se mohl krásně nastavit o 15 min a rozhodně by to u mě bylo na 4*. Ono to vlastně je tak dobré, že mi bylo líto, že to není delší, protože jsem si to fakt užíval ... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ve své kategorii ucházející liga… Nenáročné historické drama plné výpůjček z nákladnějších eposů. Vlastní vklad – severské prostředí a naturel – tam celkem dobře zapadá. O nic přelomového se však nejedná: připomínalo mi to videoklip nikterak přínosné symfonicko-metalové „grupy“, co ještě nevyrostla z fantasy snění. Nevybízí k tomu pouze hlučná a patetická hudba, které je opravdu nad míru, ale zejména patos v pohledech, gestech a dialozích. Podobně vážně se bral Refnův Barbar (2009), ač v něm Mikkelsen alespoň všechno neustále nekomentoval a nehledal vhodné přirovnání. Zde se hraje na popisné dialogy, co mají rozvíjet víceméně chromou mytologii. Doporučuji jedno – nesledujte vůbec titulky, protože z tváře postav beztak snadno vyčtete, o čem zrovna mluví. Mimoto norština je pro Středoevropana tajemně znějící jazyk a lépe neznat přesné znění hovoru… Kochat se na filmu v omezené formě dá, tvůrcům očividně záleží více na filtrech a efektních zpomalovačkách, než na originalitě příběhu. Záleží pak na normě, kterou si divák určí – snímek je svižný a stěží začne nudit, s omezenými prostředky naložil účelně a při obsazení se kromě namakaných hochů našlo místo i pro dobře namaskované zjevy, bez nichž by líčená doba byla o poznání chudší. Ve zkratce – k nezávaznému pobavení asi ano, hledat něco víc by byl velký omyl. (MFFKV 2013) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Kristian Espedal, který hraje lukostřelce Grimma, je také známý jako Gaahl, bývalý zpěvák norské black metalové kapely Gorgoroth. Od roku 2008 v kapele nepůsobí. (hladass)
  • Na začátku filmu Signe (Isabel Christine Andreasen) vyřezává do přívěsku na krk runu "Othila", která znamená dědičnost či dědictví. (WolfIssen)

Reklama

Reklama