Reklama

Reklama

Most - Série 1

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2011, 9 h 31 min (Minutáž: 57–58 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Emil Birk Hartmann, Rafael Pettersson, Anette Lindbäck, Said Legue, Kristina Brändén Whitaker (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Sériový vrah zanechal telo svojej obete uprostred mosta Öresund, ktoré rozdeľuje Dánsko a Švédsko. Prípad dostala na starosti švédska svojrázna a arogantne svojská policajtka Saga (Sofia Helin) a dánsky detektív Martin (Kim Bodnia). Podarí sa im dolapiť šialenca, ktorý sa vyžíva v pozornosti obyvateľstva oboch národov? (*CARNIFEX*)

Recenze (86)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žádnému milovníku drsných severských krimi by neměl uniknout tenhle neprávem polozapomenutý televizní klenot a já se klaním samotnému Bohu, že se podařilo stvořit takhle geniální televizní podívanou. Od obyčejných kriminálek jsem se odklonil na tak dlouhou dobu, aby mě tato vtáhla do svého sevřetí už po pár úvodních sekvencích a nepustila až do extrémně poutavého finále. Kombinace osobních motivů daného "big bad" celé série s poukázáním na mravní neduhy společnosti podzvedla standardní kriminální případ na excelentní. [viděno na Voyo] ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co bychom si bez těch Seveřanů a jejich depresí počali? Most, který přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. A přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvá žena. A nebude jedna. Hranice dvou států, dvě oběti, dva vyšetřovatelé. Oba totálně odlišní. Chladná a patologicky racionální Švédka a bodrý a lidský (i záletný) Dán. Výsledkem je žánrový klenot a televizní pojem, který mi dosud unikal. Vrah (zdatný manipulátor) je vždy o krok před policií, nedělá chyby a jsem rád, že jsem mu mohl být s rozdílnou dvojicí v patách. Poukazuje na neduhy současné společnosti a dává jí mnohé za vinu. Zároveň budí zájem u veřejnosti, pojmenovává témata, která obě země sužují: imigranti, lidé na dně sociálního systému, násilí ze strany policie, mizerná péče o psychicky nemocné. První polovina série je značně zamotaná, druhá pak výtečně vyšponovaná a vygradovaná. Atmosféra, napětí, šedivý vizuál, gradace, herecké obsazení a velmi propracovaný scénář. I odvaha činit radikální rozhodnutí u ústředních postav (viz úplný závěr). Klobouk dolů. ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až na tu okatou vykradačku thrilleru Sedm (1995) v závěru série, jde o prvotřídní kriminální záležitost severského střihu. Švédsko/dánský seriál Most zde poprvé prezentuje narativní mustr, který bude nadále uplatňovat a rozvíjet i v dalších sériích. Tedy obrovskou chobotnici, kde každé chapadlo náleží jedné postavě rozmístěné na šachovnici. Změť podezřelých osob, zamotaných vztahů a rozličných indicií, rozplétá povahově odlišná dvojice vyšetřovatelů. Bodrý Dán Martin Rohde (Kim Bodnia) a jeho švédská kolegyně Saga Norén (Sofia Helin) s poněkud výstředním chováním. Právě zvláštní druh přátelství, který mezi oběma hlavními protagonisty pozvolna krystalizuje, je kořením díky němuž si seriál podmaňuje naší pozornost. Asociální, leč maximálně efektivní Saga a trpělivý Martin musejí čelit nejen vzájemné povahové bariéře, ale také zapeklité hádance zkonstruované vypočítavým sériovým vrahem. Ponurá atmosféra, chladná paleta barev, propracovaný scénář a ďábelský padouch, jež svým přičiněním prověří vnitřní integritu obou vyšetřovatelů. Pro fanoušky žánru jasná povinnost. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, vzhľadom na ten pozitívny ohlas, čo sa okolo tohto seriálu strhol, som čakal niečo viac. Uznávam, atmosféra tak typická pre severské filmy bola fantastická, hudba o nič menej, no obsah občas upadal do priemerného krimi, hlavne na záver, keď identita vraha bola odhalená. To sa potom zmenilo už len na hru mačky s myšou, ktorá ešte chvíľu dokázala baviť, no zakrátko už len nudila. Seriál skrátka ku koncu stratil dych a pomyselná latka položená tak vysoko v úvode prudko spadla smerom dole. Ale aj tak nadpriemer, najmä vďaka atmosfére a hercom. Možno dám šancu aj ďalším sériám.75/100 ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Mrazivý detektívny seriál na severský spôsob s dvomi neobyčajnými vyšetrovateľmi, nečakanými zvratmi a miestami až hororovou atmosférou. Už od úvodného záberu na titulnom moste som s napätím očakával kto za tým všetkým stojí a čo je páchateľovou motiváciou. S ďalšími dielmi sa však otázky a záhady kopia na seba a nakoniec do seba všetko dokonale zapadá. Najväčšou hodnotou pre mňa je však absencia akýchkoľvek hlúpych klišé aj trápneho humoru na aký som zvyknutý u britských, nemčúrskych či francúzskych (zfušovaných) detektívok. Tvorcovia sa tu nerozpakujú nechať zomrieť 14 ročnú babu a najväčšiu ranu si nechávajú na záver. Samozrejmosťou je depresívna štylizácia, zarámovaná šedým vizuálom. Právoplatná kultová klasika. ()

Galerie (99)

Reklama

Reklama