Reklama

Reklama

Parade

Trailer 1

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S postupující a vše zamořující politickou korektností se stále raději dívám na filmy, které se točí v Maďarsku a na Balkáně. Tento snímek mi byl doporučen, a protože šlo o důvěryhodný zdroj, nebyl důvod váhat. Bojovat za svá práva v zemích, kde nastupuje dialog až ve chvíli, kdy obě strany přežijí první setkání, musí být fakt adrenalin a mně ukápla nejedna slza nad osudem české čtyřprocentní menšiny. No, nemají to u nás lehké... Balkánci mě opravdu nezklamali, ústřední vážné téma dokázali obohatit o svůj často dost svérázný humor (který mi fakt seděl) a vložený road trip po téměř celé bývalé Jugoslávii mi slušně zahýbal s bránicí. Tvůrci vybavili film skvělými postavičkami a dokázali mě bavit od začátku po závěrečné titulky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mne je jedno ked sa buzny vzajomne pichaju do prdele /hlavne nie mna, ze jo/ a necham ich nech si naprosto nekonfliktne vzajomne skusaju vsetky telesne otvory a vsetky telesne tekutiny. Problem nastava vtedy, ked A/ sa v blizkosti mojej velactenej prdele zacinaju objavovat ovalne a valcovite predmety - vtedy sa zo mna stava eserocka, spolocnost s rucenim obmedzenym, cize ludovo rucim za seba len obmedzene. po B/ ked na mna buzny hystericky ziapu z telky aki su oni normalni, vobec to nie je choroba, bolo to vynate zo zoznamu chorob, oni sa v nicom nelisia od ostatnych, chcu len homorodinky, adopcie deti atd atd ..... a problem nastava, ked sa dozvedam, ze problem je vo mne, lebo som rasisticka, intolerantna, xenofobna a homofobna zruda, jelikoz ten ich seksualny zivot nepovazujem ani picu kurvu za prirodzeny. Tak vtedy som rad ze ich rady kosi isty virus zvany HIV, a vysmievam sa ich utrpeniu ked buzna v rohu fnuka a knuci lebo za jeho seksualne aktivny zivot prisiel kus reality. Akasi bukvica raz povedala . najtazsie na HIV je ze Vam znici cely sexualny zivot - mno mne je to jedno ze HIV im znici ich seksualny zivot ..... nenavist necitim, sak nemam dovod. dnes su prajdy aj Prahe a BA. 20 % ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní balkánská událost, u které je akorát škoda toho, že nevěděla, jestli chce být dramatem nebo komedií. Námět totiž vyzní jako neskutečná satira. Nicméně jen do doby, dokud si neuvědomíte, že v Srbsku (a obecně na Balkáně) žije ohromné množství náglů, které byste někde v ulici Bělehradu potkat nechtěli. Kór když jste buzna. Kluci to tady ale zvládli s naprostou lehkostí a osobně musím říct, že road trip po Balkáně a sbírání válečných veteránů ze všech politických frakcí tehdejší Jugoslávie byla taková sranda, že kdyby podobná lehkost byla i na konci, tak tasím jednoznačnou pětihvězdu. Tvůrci to ale chtěli trošku jinak a já jím i přesto skláním poklonu. Pride je velice kvalitní filmový zážitek, který si zaslouží pozornost každého, kdo má rád Balkán...a filmy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)

Reklama

Reklama