Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

misterz 

všechny recenze uživatele

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Monument světového filmu, který konečně na trůn usadil velikána Hestona a Mikloszu Roszovi dal příležitost stvořit jeden z nejpodmanivějších soundtracků. Navíc Wyler ukazuje další možnost zobrazení Krista na plátně - tedy nezobrazit ho skoro vůbec, jen ve výrazech tváří, které na něj hledí. Svým způsobem bravurní, i když zubem času trochu nahlodaný film. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příběh Forresta Gumpa biblického světa mě zajímal už dlouho, ale jeho enormní délka mě neustále odrazovala. Nakonec jsem si ho pustil a musím říct, že byla chyba to odkládat. Film odsýpá docela rychle a příběh, výprava a režie odvádějí skvělou práci. Hlavně jsem se těšil na proslulý koňský závod, který je až na směšně zrychlenou úvodní přehlídku opravdu perfektní. Není to ale jediná přednost. Ben Hur je jedním z filmů, na které se kvůli jeho délce podívám jen jednou, ale určitě to je filmový zážitek. Hodnocení 80%-90%. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhé, nudné a roztahané. Ty tři a půl hodiny jsou přímo vražedné. Jediný okamžik, kdy měl Ben Hur mou plnou pozornost, byly vozatajské závody. To jsem byl přikován k obrazovce a ani jsem nedýchal. Jinak akorát spousta plkání o víře a podobně. Nemyslím si, že by mi to vadilo pro můj ateismus, Bible (dětská verze) se mi líbila, ale tohle šlo tedy úplně mimo mně. A ocenit to, že v roce ´59 to musela být naprostá bomba, když jsem se akorát celou dobu nudil a tlačil film k titulkům, opravdu nedokážu... 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Monumentální a velkolepý biblický epos, jak svým pojetím, počtem zainteresovaných lidí, výpravou, tak i nekonečnou stopáží, dílo, které snad re-definovalo celý pojem "velkofilm". Je však až nečekaně příjemné, že na svou velkolepost tolik nesází, v rámci (omezených) možností se vyhýbá patosu a nesnaží se rádoby komplexně pojmout celé určité období, naopak třeba celý příběh Ježíše Krista je jen okrajový. Touto "skromností" překonává i mnohé velkofilmy o desítky let novější. A úplnou třešničkou na dortu jsou skvěle zvládnuté akční scény, viz závod spřežení - lahůdka, navíc v roce 1959! Na druhou stranu je Ben-Hur vcelku povrchní, za ty 3,5 hodiny jsme v některých věcech rozhodně mohli zavrtat více do hloubky a pro mě osobně byl také problém v jisté natahovanosti a až ubíjejícím tempu některých neakčních scén. Skoro každý, i sebejednodušší, dialog probíhal ve statickém prostředí prostřednictvím záběru-protizáběru... Ale chápu, že takhle se dřív prostě filmy točily. 8/10 ()

Galerie (169)

Zajímavosti (75)

  • Postaveno bylo přes 300 kulis. (Karlos80)
  • Závod čtyřspřeží se připravoval dva roky. Vzniku scény předcházel speciální výcvik osmi desítek vybraných koní. Samotné natáčení trvalo tři měsíce a stálo na svou dobu neuvěřitelný milion amerických dolarů, což je patnáctina celkového rozpočtu filmu. (Dr.Okamura)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama