Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zvenku malá, ale uvnitř velká. Tradiční fráze válečných filmů nechybějí ani u téhle minimalistiké záležitosti, ale trochu té žánrové vaty nikdy neuškodí. James Belushi táhne svoji sebranku utahaných vojáků přes poušť a proti něměcké skvadře vyprahlých vojáků. Díky rúznorodosti a zejména zajímavosti spojeneckcýh vojáků je to rozhodně dobrá podívaná. Ostatně zkuste si nefandit fanatickému Frantíkovi s vizáží Jean Claud Van Damma. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o druhé světové válce a tenhle mi málem unikl (myslel jsem si, že Nova znovu dává tuhle Saharu) ale když jsem uviděl jméno James Belushi, tak mi došlo, že to asi bude něco jiného. Pak jsem si přečetl obsah a bylo vymalováno… :-) A musím říct, že mě tento film příjemně překvapil. Protože tohle není o bitvách, explozích a podobně (přeci jen, je to TV film a místy je to poznat). Tohle je o těch lidech, kteří ve válce bojovali. Je o těch lidech, kteří ve válce umírali. Jde to poznat SPOILER! při rozhovoru v jeskyni, před prvním útokem Němců. Ten rozhovor mi na chvíli připomněl film Zachraňte vojína Ryana (povídají si, odkud jsou a smějí se, i když ví, co je za chvíli čeká). Prostě a jednoduše, pokud chcete nahlédnout do vojákovy duše, tak si pusťte Saharu. Protože jak říkám, na TV film to je hodně dobré. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

19. 8. 2020 zemřel Viktor Wellemin. Byl jedním z posledních československých účastníků bojů z druhé světové války u severoafrického Tobruku. A tak jsem si tak trochu jeho počest zopakoval Saharu. Zjistil jsem, že jde o remake stejnojmenného filmu z roku 1943 s Humphrey Bogartem. Ten je zase inspirován sovětským filmem Třináct (Hlídka v poušti) z roku 1937. Sahara je podle mne dobrým válečným filmem s tématem nás je málo jich hodně, ale na množství nehleďte. Smě spojeneckých vojáků se drží složení filmu z roku 1943. Tank M3 Lee s jménem Lulu Belle je rozhodně výhodou v boji proti přesile (jeden z tankistů je Mark Lee z filmu Gallipoli). Jedna ze závěrečných hlášek je: "To není fér." Ta to je pravda, ve válkách není spoustu fér. ()

bangee 

všechny recenze uživatele

Já jsem se vcelku bavil, Belushi překvapil, koukat se na to dá. Co mě dostalo byl právě tak trochu netypický příběh, kde je to teda trochu přehnané, ale nemyslím si, že by to bylo až tak nemožné (mám samozřejmě na mysli obléhaní studny wehrmachtem). Celkově jsem z filmu cítil to napjetí a cukání v těle kvůli nervozitě, že zítra nebudu mít co pít... ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že na tv film to byla docela dobrá podívaná. Poprvé sem to chytla někdy od poloviny, no a teď už sem to konečně viděla od začátku. :-) Belushi se ke své milované Lulubelle (to je tank, ne traktor, haha) chová jako k ženské…něžně, hezky a jemně…no, tím by mě moc neoslnil :-D No a jelikož jediná možná cesta vede na jih do pouště (sice je to sebevražda, ale co už), vyrazí se svojí Lulubelle a zbytkem jednotky směr poušť. Po cestě posbírají i další přeživší vojáky různých národností a nakonec ještě se dvěma zajatci na krku brání studnu bez vody. Ale ono nejde přeci jen o tu studnu, to je taktika :-) A díky skvělé strategii a i psychologii (jako nemít vodu a vidět, jaxe někdo v poušti myje…to by odrovnalo i mě :-D) a odvaze všech devíti spolubojovníku dochází na pořádnou akci a svištění kulek (a to já ráda :-)). Ale být bych tam nechtěla, jen tři loky vody pro každýho…mno děs!…i když bez vody bych možná vydržela, ale pochybuju, že bych to vydržela bez té zrzavé ;-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)

Reklama

Reklama