Obhliadka (TV film)

• Slovensko

Filmoviedky: Obhliadka

(Slovensko)

Slovensko, 2010, 80 min

Psychologická drobnokresba obyvateľov chudobnej rodiny s tlejúcou nevraživosťou v spojitosti s precízne odpozorovaným prostredím sú hlavné atribúty tohto televízneho filmu. Sprvu som do toho šiel s dešpektom, pribúdajúce minúty ma vťahovali do rodiny, ktorá sa ocitla v slepej uličke. Určite tomu dopomohli aj civilné výkony Ivana Palúcha ( svokor ), Gabriely Dolnej ( jeho ovdovelá nevesta ) a Juraja Igondu ( jej syn ).(13.12.2011)

• Havenohome

Je mi úprimne ľúto Ivana Palúcha. Začínal u Vláčila a teraz musí hrať v tomto.U Solčanskej si utiera riť do katolíckych novín. A Solčanská si ešte myslí, akú úžasnú službu mu spravila. Tento film je len lacné hromadenie dramatických vrcholov od zvracania až po sebevraždu v reklamne vygradovanom looku. Film nie je nijaký naratívny experiment, napriek tomu udalosti, ktoré sa v jednej poviedke udejú behom piatich minút, v inej trvajú dve hodiny. Dramaturgicky tu nič nesedí, je to len konštrukt na samoúčelne naturalistické a moralistické čísla. Solčanská si neodpustí ani záber na kríž v kostolíku. Lacná spiritualita musí byť v každom jej filme, je to predsa jeden zo základných kameňov dojímavého midcultu. Jej tvorba je zomierajúce zviera vykazujúce všetky negatíva slovenského filmu. Povzdychy o "drsnej" a "špinavej" dedine sú len dôkazom toho, ako sa meštiaci utvrďujú vo svojich stereotypných predstavách o vidieku. Tento film nemá s realizmom spoločný ani jeden chlp.(24.5.2012)

Že waaaau, výborné herecké výkony, žiadne "celebrity", ktoré by akurát tak pokazili film, svojím "profesionálnym" výkonom. Výborna réžia, kamera... no proste veľké prekvapenie. Na slovenské pomery veľmi silné.(12.12.2011)

Po dlhej dobe zaujímavý formát na našej televíznej scéne. Hlavne príbehovo, veľmi dobre zvládnutá inscenácia. Chybou je podľa mňa nedotiahnutý záver v jednej rovine. Veľmi sa teším na ďalšie časti.(12.12.2011)