Reklama

Reklama

Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí. Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vědomí, že i na Západě mohly vznikat filmy srovnatelné s Ozerovovými či Vávrovými freskami, je svým způsobem i povzbuzující. Tragický příběh německé zřízenecké rodiny, z níž přežije jediný bratr, osudově poznamenané nacismem, je sám o sobě víc než zajímavý. A umožňuje tolerovat některé nedostatky ve zpracování tohoto zajímavého díla. ()

Petulka88 odpad!

všechny recenze uživatele

Neexistuje na světě dostatek vulgarismů, abych mohl plně vyjádřit co si o tomhle paskvilu myslím. Snad nikdy v životě jsem neviděl tak historicky nepřesný válečný film. Z vůdce SA Ernsta Röhma je tady Róme, Heydrich vypadá jak Boris Becker, Hitler pro změnu jak Dracula s vyrážkou na ksichtě. Ale je to ještě horší. Po napadení Polska si Himmler prohlíží záběry odklízení mrtvol v koncentračních táborech, které ale pořídila až na konci války americká armáda a které byly použity i v Norimberském procesu. U Stalingradu asi není taková zima jak se všeobecně tvrdí, když tam jeden z hlavních hrdinů téhle kokotiny chodí na Nový rok venku jen v tričku. Židům stačí napsat do papírů, že jsou nemocní a vyhnou se tak transportu do koncentračního tábora. Atentát na Heydricha spáchá dvojice důchodců(!) na venkově kousek od Prahy... A to vybírám jen ty největší špeky. Tohle je diletantství největšího kalibru. Tvůrci téhle mega-super-sračky o 2. světové válce v životě neslyšeli, protože by pak nedokázali stvořit takovou hrůzu. Tomu se už ani nedá smát, je spíš k pláči jakou píčovinu někdo kamufluje za film... ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Přes řadu historických nepřesností (zapříčiněnou z valné časti "televizním rozpočtem") - použitá technika, některé lokace a kulisy (scéna s atentántem na RH, záběry z fronty), špatně zvolení herci do notoricky známých obličejů (Heydrich, Himmler aj.), tento film nejvíce przní české titulky. V nich se dočteme například o lidech jménem Rhome (Röhm), Horace Vessel (Horst Wessel) či Reicher (T. Eicke). P.S.: Příslušnicí SS neměli vytetované runy, ale svojí krevní skupinu (na vnitřní straně levé paže). ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, který si na DVD koupil každý sběratel zla, aby ho měl doma pěkně ve své sbírce a nemusel si ho chodit půjčovat po sousedech. ******Dva bratři, Helmut a Karel. Helmut je déle nadšený pro pro SS, ale Karel musí do vězení, pak na frontu, a to se mu nelíbí. Tím pádem je myšlení bratrů dosti různé, zkušenosti je nutně poznamenaly. Helmut ví, že bez hitlera by se mu nežilo tak dobře, jako s ním, takže nemá důvod až do konce války na něho nevražit. Jenomže prohraná válka znamená pro oba bratry konec jejich velkého dobrodružství... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O portrét SS nejde ani náhodou. SA a SS tady tvoří jen kulisu pro příběh dvou bratrů, přičemž jeden se stane obětí deziuluze, když zjistí, že nacisté nejsou takoví, jaké si je maloval, zatímco druhý, který si nedělá o Hitlerově partaji žádné iluze, dělá kariéru u SS a stává se jedním z asistentů samotného Heydricha. Trochu mi to připomínalo Holocaust, ať už faktickými chybami, zpracováním, nebo i tím, že i tady si zahrál Heydricha David Warner. Potěšili i další herci a konečně jsem se přesvědčil, že i Billy Nighy byl kdysi mladý. Celkově to docela ušlo. 50% ()

Zajímavosti (11)

  • Beckerova (Warren Clarke) šedá uniforma Waffen-SS má límec Hauptsturmführera, ale ramenní nášivky hodnosti Obersturmbannführera. (vangobseck)
  • Helmuth (Bill Nighy) je zobrazen s tetováním run SS na pravé paži a tvrdí, že jej má každý voják SS. Ve skutečnosti měl každý voják na levé paži vytetovanou svou krevní skupinu (Blutgruppentätowierung), ne runy SS. (vangobseck)
  • Začátkem roku 1933 odjíždí Helmuth (Bill Nighy) z Mnichova do Berlína, kde je převelen pod oddělení Reinharda Heydricha. Heydrich ale pracoval v Mnichově a do Berlína se se svým oddělením přesunul až v dubnu 1934. (vangobseck)

Reklama

Reklama