Reklama

Reklama

Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí. Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vědomí, že i na Západě mohly vznikat filmy srovnatelné s Ozerovovými či Vávrovými freskami, je svým způsobem i povzbuzující. Tragický příběh německé zřízenecké rodiny, z níž přežije jediný bratr, osudově poznamenané nacismem, je sám o sobě víc než zajímavý. A umožňuje tolerovat některé nedostatky ve zpracování tohoto zajímavého díla. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý televízny počin, ktorý ukazuje vznik nacistického zla prostredníctvom dvoch bratov, ktorí sú nie svedkami, ale priamo aktérmi páchania činov. Či už priamymi alebo nepriamymi. Všetko sa to odohráva v Nacistickom Nemecku, prípadne na vojnových frontoch, a ukazuje klamlivú ideoĺógiu. Zaujímavé posolstvo. Akurát stopáž mohla byť kratšia a romantických odbočiek menej. V niečom mi to pripomenul holandský film Oranžský voják. Na to, že sa jedná iba o televízne spracovanie a bez nejakých veľkých hereckých mien, to musím oceniť. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Více než zobrazení války je zde zobrazeno chování v německu a posléze v odnožích SA a SS. Příbeh dvou bratrů, kteří si vybrali každý jednu organizaci. Po získání moci se SA stanou nepotřební a začnou čistky, které se dotknou i jednoho z bratrů. Ten díky tomu zjistí pravdu o straně. Nakonec skončí na frontě.... Film je celkem hodně dlouhý a místy řečeno nudí. To hlavně, když se objeví na scéně milostný trojúhelník. Film hodně dobře zobrazuje zfanatizování viz mladší bratr Hanz nebo scény v Dachau. Nezobrazuje uplně přesně SS a co vše třeba dělali na frontě. Je to hlavně příběh bratrů a pravě ten v SS naivně věří, že vše jednou přejde. Taky mi chyběla tzv. křištálová noc. Atentát na heydricha mohl být vyveden lépe. Tak se dyžtak koukněte zde http://www.csfd.cz/film/8301-atentat/ . Zajímavý film od američanů (většinou nácky zobrazují stereotypně) s výborným Billem Nighym, s několika mrazivými momenty, ale se značně velkou stopáží. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Billa Nighyho som takmer nespoznal a pre istotu som si ešte raz pozrel dvd obal. Film o dvoch nemeckých bratoch zaujímavým príbehom podáva ucelenejší pohľad na najbúrlivejšie roky v Nemecku. Príbeh začína v 31. roku , čiže tesne po svetovej hospodárskej kríze, zachytáva vtedajšie problémy a nezamestnanosť, ale i postupne narastajúcu moc nacistickej strany, ktorá sa tejto zložitej situácie snažila využiť. Ako jeden z mála starších filmov, ukazuje dvojicu hlavných hrdinov ako ľudské bytosti, ktorí na jednej strane dobrovoľne vstúpili do strany, no neskôr zisťujú, že takto si to nepredstavovali. Dej filmu je veľmi zaujímavý, zachytáva veľa dôležitých udalostí v priebehu 2. svet. vojny a dokonca sa našlo miesto aj pre atentát na Heydricha, ktorý tvorcovia nepochopiteľne natočili v otvorenej krajine. Je to iba detail, celkový dojem zo samotného filmu mi nepokazil. Treba v príbehu prehliadnuť pár nepresností a len tak mimochodom postava samotného Hitlera tu nemá ani zďaleka taký priestor, ako by si niekto mohol podľa názvu myslieť. Musím ešte dodať, že dvd má hrozný obraz plný škrabancov a je na úrovni niekdajšej 2-3 kópie vhs, čo ma veľmi prekvapilo. Inak dobrý film. 80%. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Přes řadu historických nepřesností (zapříčiněnou z valné časti "televizním rozpočtem") - použitá technika, některé lokace a kulisy (scéna s atentántem na RH, záběry z fronty), špatně zvolení herci do notoricky známých obličejů (Heydrich, Himmler aj.), tento film nejvíce przní české titulky. V nich se dočteme například o lidech jménem Rhome (Röhm), Horace Vessel (Horst Wessel) či Reicher (T. Eicke). P.S.: Příslušnicí SS neměli vytetované runy, ale svojí krevní skupinu (na vnitřní straně levé paže). ()

Zajímavosti (11)

  • Ernst Röhm (Michael Elphick) nevyužije nabídky spáchat sebevraždu pistolí Mauser P.08. (ČSFD)
  • Ve filmu se objevuje několik vozů, které byly zkonstruovány a používány až po roce 1945. Například se jedná o nákladní vůz 1954 Volvo TL 22 nebo ve scénách před ústředím Sturmabteilung vůz Mercedes-Benz 170 D OTP z roku 1951. (vangobseck)
  • Helmuth (Bill Nighy) je zobrazen s tetováním run SS na pravé paži a tvrdí, že jej má každý voják SS. Ve skutečnosti měl každý voják na levé paži vytetovanou svou krevní skupinu (Blutgruppentätowierung), ne runy SS. (vangobseck)

Reklama

Reklama