Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

Korbitch 

všechny recenze uživatele

"Skvělý katastrofický film, plný napětí"?? Skvělý určitě ne, katastrofický tak z jedné čtvrtiny a napětí to rozhodně ano, ale pouze to elektrické. Mělo mě to napadnout, když se to líbilo tomu retardovi, že to bude slabý jak čaj. Půlka filmu je regulérní rodinný drámo, kde se řeší milostný trojúhelník, přičemž jeden bod je naprostý ňouma, kterýmu bych nesvěřil ani umírajícího křečka, natož malou dceru, druhý bod je namástrovaný zbohatlík, kterýmu byste rozbili držku, jen by na vás promluvil, a do třetice nafintěná kurva s odporným mateřským znamínkem vedle kušny, která podvádí ňoumu s namistrovancem. Pak se tam plácá ještě pár postav, který už si pořádně nevybavím. A to je kámen úrazu. Můžu vám říct, že mi bylo vyloženě u řitního otvůrku, kdo se dostane ven a kdo ne. A to včetně tý malý holky, která byla na kopačku okovanou kanadou od první minuty. Pokud se u survivalu nedokážu ztotožnit ani s jednou postavou...průser. Katastrofální průser. Další blbost byla neustálé prostřihy nad metro. Zlehčovaly tak situaci, která se dole odehrávala. Divák měl od nehody zůstat prostě dole pod zemí a nahoru se podívat až na samotném konci. Chyběly vyhrocené situace, ve kterých by řídla skupinka, chybělo napětí, chybělo téměř vše. Dvě dávám pouze za pěknou kameru a celkem dobře zpracovanou nehodu, která mě jen utvrdila v tom, proč radši jezdím tramvají. A málem bych zapomněl na herecké nevýkony. 78%? Du blejt! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po nudné spider-manovské kopírce ČERNÝ BLESK se Rusáci vycajchnovali s touhle svou velmi slušnou variací na DENNÍ SVĚTLO a to za prachy (13 mega), za které by Emmerich ani nevstal z postele. Slye ani Viggo Mortensena se sice nedočkáme, ale efektními záběry prošpikované ždímačky emocí ano. Od úvodní představovačky vesměs sympatických postav, přes působivou havárii, až po strastiplné putování zaplaveným tunelem a legendární uzavřenou stanicí, to i přes klišovitost a slabší digitální triky úspěšně napíná i dojímá, přičemž Rusko je tu vylíčeno jako země, kde skoro nic nefunguje a ze státních zaměstnanců se oplatí obracet jen na ty na nejnižších postech (mladý pomocný mašinfíra, starý údržbář-alkoholik). Jen by tomu slušela trochu kratší stopáž. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

A za tohle dávám na rok 4750,-? ~~~ Na 132 minut to absolutně a rozhodně nemá. Katastrofického je tam tak třetina filmu, Třetina je jakési romantické drama o manželčině ujasnění si priorit mezi manželem, dcerkou a milencem, a třetina o cestě za světlem, cachrajíc se vodou. Ta cestovatelská třetina je poněkud nezáživná, ta romanticky-existenciálně-dramatická třetina ja zcela zbytečná a do katastrofického filmu naprosto nevhodně nehodící se. Ta katastrofická třetina se ale celkem povedla a vypadá zajímavě, uvěřitelně a až reálně jednoduše. ~~~ Za *** jen díky vyobrazení toho marastu, co se rozpoutal, záhy utichl a nevydal ni hlásky. Od té chvíle se neměl divák vůbec podívat nad povrch. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

První půle perfektní, napínavá, lepší než kdejaký americký biják, ale pak se to už jen natahuje a natahuje, napětí se ztrácí a naopak roste nesmyslné chování postav, což je velká škoda. Rusové měli na dosah nejlepší katastrofický film posledních let, ale v druhé půli to nechali vyšumět do prázdna... Škoda, přesto fanouškům katastrofických filmů doporučuju! 65% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

No na Rusáky hodně dobrá tvorba, nápad takovej tu ještě nebyl, provedený to taky nebylo špatně. Možná právě mohli vynechat ten milostnej trojrománek, kterej byl zbytečnej a v klidu by vystačili s těma ostatníma aktérama. Atmosféra jako taková mi celkem chyběla u takovýho katastrofáku, joo ke konci už to celkem stoupalo, ale kdyby pod tou vodou byli po celou dobu, tak to napětí přece jenom bude lepší. Už jenom čekat, kdy s podobnou verzí přijdou američani. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama