Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Norová se vrací domů z penzionátu, protože její teta bude mít narozeniny a ona pro ni chystá překvapení. Ví, že nesmírně touží po návodu na vypěstování odrůdy růží, kterou vyšlechtil její soused, továrník Záhorský. Potíž je v tom, že teta se sousedy příliš nevychází, a tak si Eva usmyslí, že návod na „Záhorské růže“ ukradne. Pronikne do domu jako uchazečka o místo sekretářky a ke svému překvapení se tu setká se svým bratrem Michalem. Ten se po letech strávených v cizině vrátil domů a cestou se seznámil s dcerou továrníka Záhorského Eliškou. Ta se právě snaží uniknout plánům své matky, která chce za každou cenu oznámit její zasnoubení s přihlouplým Zdeňkem. Proto požádá Michala, aby se vydával za jejího snoubence, anglického hraběte. Už tak velký zmatek zkomplikuje továrníkův tajemník Jiří Kučera, ve skutečnosti doktor Jiří Novotný, jenž se do domu vetřel, aby se zmocnil drahocenného náramku své matky. Rázná paní Záhorská ho získala jako zástavu a odmítá ho vrátit. Je víc než jisté, že dům Záhorských čeká rušná noc. (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V knize o Gollové od Cibulky jsem četl, že se jedná o nejlepší rok Natašiny kariéry. Je to možné, přesto její herectví dozrálo až později, její nejlepší film je bezesporu Šťastnou cestu. Zde je její komika ještě neumělá, všechno je moc strojené. Scénář je fričovsky "gangsterský", což mi ne úplně sedí. Nudil jsem se poměrně značnou část filmu. A tak by to ani nestálo za řeč, nad průměr film ale posouvá výborná Baldová, chemie páru Nový-Sedláčková funguje taky výtečně. Nakonec přece jen 70% ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Když se daly dohromady osobnosti, jako Nataša Gollová, Oldřich Nový a Martin Frič, nemohlo vzniknout nic šaptného. Nataša Gollová je herečka, která se do těchto rolí hodí perfektně. Zatím jsem ji neviděl v žádném vážnějším snímku a upřímně si ji jako vážnou nedokážu dost dobře představit. Pochvalu však zasluhují i Zdeňka Baldová za roli flegmatické tetičky Pa a Josef Gruss za roli zmateného Zdeňka. Je to skvělá a inteligentní crazy komedie, kterých je v současné době tak strašlivě málo. Kam ten svět spěje, když se dnes ani pořádně nemůžeme inteligentně zasmát..100% ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Český žánrový klenot, který ani za ta léta neustoupil o jediný píď ze svých pozic. Film nemá hluché místo, furt se něco děje a sourozenecké duo Nového s Gollovou je prostě stoprocentní. Filmu se daří držet basu s černobílými americkými crazy komediemi a je jednoznačným důkazem, že před válkou bylo v silách našich filmařů a herců vůbec držet krok se světem. O 60 let později se na to dá jen vzpomínat, protože to co se dnes pouští do kin za komedie, to je na ostudu světa. 95% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

To tu zasa raz budem za exota, hatera, kultúrneho ignoranta, hlupáka a čo ja viem čo ešte. Prečo? No pretože vysoko hodnotenému a všeobecne obľúbenému titulu "Eva tropí hlúposti" dám iba dve slabé hviezdičky. Nedokážem sa stotožniť s nadšenými komentármi, ktoré som si tu prečítal. Nenechám sa strhnúť davom a vyjadrím svoj názor. Mne sa tento prestarnutý čiernobiely film nepáči. Vôbec som sa pri ňom nebavil. Bola to príšená nuda. ** ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opět příjemný film pro pamětníky, leč zase ne taková bomba, jak jsem si původně myslela. Nataša Gollová super, komediální nadání rozhodně měla. Pro Oldřicha Nového jsem slabost nikdy neměla a asi ani mít nebudu. Zápletka krkolomná a vtipná, i když motiv záměny rozhodně není nic nového. Podáno s lehkostí, zkaženo velkým očekáváním z mé strany. Pořád ten pro sebe nejlepší film pro pamětníky teprve hledám. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (17)

  • Fan Vavřincová publikovala svůj román na pokračování „Patsy tropí hlouposti“ v časopise "Ahoj na sobotu" v roce 1936, knižně text vyšel až o dva roky později. Pod názvem „Eva tropí hlouposti“ vyšel přepracovaný text s filmovou obálkou v roce 1944. Do roku 2006 pak vyšla pod tímto názvem ještě tři další vydání. (NinadeL)
  • Román, podľa ktorého bol film natočený, vychádzal na pokračovanie v časopise Ahoj. Bol zasadený do cudzieho prostredia a hlavná hrdinka sa volala Patsy. Sama autorka predlohy po uvedení filmu knižný príbeh ešte raz prepracovala. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama