Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Toti, co to děláš?" ,,Tohle je, drahá matinko, dextro-amfetamin fenylpropanolamin. Speed!" Sex, drogy a Rock and roll. Tedy hlavně drogy...ovšem:,,Pašování drog na Island není žádná prdel." A dojde i na sex - příjemný, vášnivý, ale i násilný za trest (jo, když si jeden nehlídá zadek, může se pak jen a jen divit). Stejně jako Nettrass i já chvílemi viděl Bony a klid. Tahle jízda je ale mnohem drsnější. Výborná kamera a ještě lepší hudba (žádné ty americké cajdáky). Špinavý film o podsvětí na severu, kde to vypadá, jako by půlka ostrova prodávala drogy a druhá půlka je sjížděla. Pro ránu se nejde daleko, hlavy sice nelítají, ale ruce ano. A šťastný konec! tedy jak pro koho... jo a Thor Kristjansson vypadal chvílemi jako J.Depp. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tí vetrom ošľahaní chlapíci veľmi dobre vedia, čo chceme. Sebakritická reflexia vzostupujúceho podsvetia 90. rokov im umožnila ponoriť sa hlboko do sveta zločinu, drog a násilia. Stopáž nedovoľuje väčší rozmach pre vytvorenie komplexnej kriminálnej ságy a tak zostáva len opakovateľne stráviteľná drsná epizóda zo života vyholených hláv a fitness nadšencov združujúcich sa pod hlavičkou miestneho überhajzla a preberajúcich rajóny. S ohľadom na koncepciu príbehu a tendenciu gradácie explicitnosti násilia v trilógii Pusher by mohol byť alternatívny názov Pusher Zero: Ako to začalo, ako najmiernejší diel série, predchádzajúci všetko ostatné a dopodrobna skúmajúci vývoj organizovaného zločinu z pouličných rybiek do masívneho akvária plného žralokov. A i keď Okamžik zkratu nemá tú charakteristickú dokumentačnú kameru, dodávajúcu dojem surovej realistickosti, nepostráda cool efekt a i keď je to narozdiel od populárnej dánskej série jasný mainstream, ničím nešetrí a spoľahlivo naň až tak rýchlo nezabudnete. Herci sú typovo nebývalo skvele obsadení, dej je slušne nadopovaný steroidmi a produkčný podpis Nicholasa Windinga Refna tam predsa len je trochu cítiť - či už je to úvodnými titulkami v podobe predstavovačky postáv, spomínaného obdobného vývoja príbehu alebo skutočne nezabudnuteľných postáv (najmä Tóti a Bruno sú skutočne trieda). Záver s trojitou montážou v jednom obraze uprený na oči antagonistov stojacich proti sebe a nožnice na stole vydarene evokuje spaghetti westerny. Náhla tma a záverečný záber nás síce ochudobnia o pravdepodobne veľmi šťavnatú scénu, ale na druhú stranu sa tým dostavuje pocit nejasného ukončenia, ktorý dáva priestor diváckej predstavivosti - teda len v prípade, že ste poriadne nesledovali, inak viete, komu tá ruka patrila. 75% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Ymič konzervativního ostrova upjatých požíračů ovčích hlav a poklidně prcajících vřídel se právě rozpadl jako kariéra psychotické skřehotalky Björk. Když na to příjde, umí i islandští drsoni řádně protáhnout kokain, děvky a dokonce i sami sebe, a ani si moc nezadají s jejich makarónsko - židáckými, zaoceánskými kolegy. Opravdu překvapivě hustá polívka ze skopových mozků, která mi ukázala, že si mám na svou plánovanou cestu na Island kromě gumáků, laxativa, masti na hemoroidy a Lutherovy bible přibalit i bongo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Všechny postavy v tomhle filmu mně byly sympatický asi jako jelení parohy v mý prdeli. Navíc hlavní hrdina je tak blbej, že by jeho blbství s přehledem pokrylo celej severoamerickej kontinent. Naštěstí filmu nechybí atmosféra, aroma reálnosti ať už díky hereckým výkonům, dialogům, syrovým scénám nebo práci kamery a umí dobře pracovat s divákovou zvědovastí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To už je několikátý film z Islandu, kde se vraždí, berou drogy, sexuje, padají laviny, nebo pobíhá občas vyšinutý jedinec. Já tedy nevím, ale kdybych tam měla letět, tak jedině v papamobilu. Konec byl peckovní, to nemohu říct, ovšem herecká úroveň trochu nedostačující, ale sestavit něco takového je podle mě docela um, když vezmu v úvahu hrstku skutečností, kterou museli tvůrci dát do kupy tak, aby to bylo koukatelné. A za to jim přihodím jednu hvězdu. Mávat ručkou na rozloučenou vám ovšem raději nebudu:-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu. (Terva)
  • Pro nedostatek financí trvala produkce filmu více než 7 let. (Terva)
  • Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984. (Terva)

Reklama

Reklama