Reklama

Reklama

Lech Walesa je podobně jako u nás Václav Havel symbolem pádu totalitního režimu. Oba byli ve vězení, oba dokázali burcovat davy. Andrzej Wajda je nejúspěšnějším polským režisérem všech dob a je tedy pochopitelné, že Walesův životní příběh do filmu převedl právě on. A udělal z něj divácky nejúspěšnější polský film minulého roku. Ve svém portrétu se nevyhýbá kontroverzi, především ale ukazuje klíčové momenty vzestupů a pádů opozičního odborového hnutí Solidarita, které Walesa se svými kolegy vybudoval. Odkud se tento hrdina vzal? Kde bral pro svůj boj inspiraci a sílu? Kdo byli jeho přátelé a protivníci? Odpovědi Wajda nabízí v klasickém vyprávěném filmu, kde hlavní důraz nespočívá jen na jedné historické postavě, ale především na boji za spravedlnost, rovnost a lepší budoucnost... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (81)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Teda že taký starý pánko ako je Andrzej Wajda natočí taký moderný a dynamický film (niečo ako Vlk z Wall Street), to by som nebola povedala. Najmä tá hudba tomu dáva taký šmrnc. A potešilo ma, že som sa dozvedela niečo z histórie, o ktorej som nič netušila a pritom susedia. Herci veľmi fajn, aj hlavný fúzač, aj tá slizká polícia. (Lumiere - Febiofest - 21.3.2014) ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Ani režisérská verze mě nezklamala. Stejně jako po první projekci (viděno na Febiofestu 2014) mě zaujalo mírně hořce komediální ladění filmu, které snad ani nebylo režisérovým záměrem, ale vyplynulo z někdy až absurdních událostí, které přinášela tato doba v kontrastu s nebojácným, tvrdohlavým a živelným Lechem Walesou. Naprosto úžasný herecký výkon Roberta Wieckiewicze, který pod taktovkou Wajdy ztvárnil postavu jedné z nejvýraznějších evropských osobností druhé poloviny 20. století, naprosto přirozeně a bez zbytečné glorifikace. Snažil jsem se najít v režisérské verzi přidané scény a myslím, že se mi podařily pouze tři. Jednalo se např. o scénu kdy se manželka Walesy teoreticky připravuje na slavnostní převzetí Nobelovy ceny, kterou si manžel nemohl vyzvednout osobně, nebo scéna se sochou Lenina, apod. Odvážně natočený snímek, kterému mohu jen zatleskat. Mé hodnocení: 85%. Viděno: 49. MFF KV (světová premiéra). ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VĚŘÍM V BOHA A VÍM, ŽE TEĎ JE TADY POTŘEBA PŘESNĚ TAKOVÝHO ČLOVĚK, JAKO JSEM JÁ..." /// Vyprávět o Walesovi, to musíte proběhnout aspoň hlavní události, který z něj udělali symbol protikomančskýho odboje. Proto se jedná o politickej film, takže bez znalostí alespoň základních polských reálií, to prostě nebude ono. A tam kde se někteří budou smát, jiní nasaděj tragikomickej výraz, páč milé děti, takhle vono to tenkrát chodilo (a nejen v Polsku). Nemám z filmu špatnej pocit, dokonce baví i ,,angažovanej“ soundtrack, ale dát 4* se mi nechce. Zdá se mi to dost zjednodušený, chybělo mi tam větší drama, víc… prostě všeho víc! Takhle je to ,,jen“ pocta jednomu symbolu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslel jsem, že Havel byl jedinej... 2.) Chtěl bych vyprávět parchantům, jak mi pomohla smrt tý kurvy Brežněva. 3.) Thx za titule ,,hygienik“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem čekal zkostnatělý pomník od režisérského veterána, ale tenhle film mě po všech stránkách pozitivně překvapil. Třeba už jen tím jaký to má švih a že se Wajda nebál do filmu dát slušnou porci z absurdity doby vyplývajícího humoru. Robert Więckiewicz je samozřejmě opět výborný a jelikož jeho Walesa není plakátově dokonalý, ale má i svoje mouchy, tak působí nebývale autenticky. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Obyčajný človek, opak intelektuála so zištnými úmyslami, ktorý na začiatku bol len ... nasratý na režim. Bez vysokého vzdelania, avšak s úmyslom vždy povedať to, čo si myslí. Pripomenulo mi to začiatky našej nežnej, kde sa vo všetkom improvizovalo a postupne sa kreovala demokracia za pochodu. Lech Walesa však vedel, kedy odísť a nerobiť politickú kariéru. Gestá a mimika herca zvládnutá na jedničku, a niekedy som si fakt myslel, že je to sám Leszek ... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Pôvodným názvom filmu mal byť anglicky názov We, the People... (MikaelSVK)
  • Búrlivých ovácií sa dočkali skutoční manželia Walesovci, hneď po ich príchode na premiéru filmu v talianskych Benátkach na MFF v roku 2013. (MikaelSVK)
  • Zástupcovia Poľska zvolili snímku Walesa, človek z nádeje ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama