Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Dost možná ten nejkrásnější animovaný film co jsem kdy viděl, a jeden z těch nejpůsobivějších. Celý vyzařuje zvláštní harmonickou poetiku, a pro perfektní zážitek se stačí jenom dívat na obrazy, čistě beze snahy o pochopení, a můžete se nechat unášet atmosférou všeobjímající čistoty a prostoty obyčejného života. Jedinou výhradu mám k českému komentáři. Není vyloženě špatný, ale s božsky nádhernou animací se nemůže ani měřit. Věčná škoda že ho nenamluvil Radovan Lukavský. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* po zopakování musím tomuto dílku zvednout hodnocení na plný počet, jelikož si ho pro svůj optimismus a entuziasmus určitě zaslouží. Pro mě je to jeden ze základních kamenů něčeho co potvrzuje, že i jednotlivec dokáže něco změnit. Výtvarná stránka je skvělá a velmi podobná skvělým animovaným snímkům Alexandra Petrova a až teď jsem si uvědomil, že tento je starší než cokoliv od ruského režiséra. Podstatný je však příběh, který je hybnou silou všeho. Co víc napsat? Snad kdo nezná, tak stojí za shlédnutí a třeba rovnou tady i v češtině. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Vizuálne,krásne,originálne,dokonalé...nič iné ma k tomuto nenapadá.Toto krátkometrážne dielo Frédérica Backa u mňa zanechalo dojem,ako máloktorý velkorozpočtový áčkový titul. Emócie,ktoré sa po zhliadnutí tohto filmíku dostavia...vo vás zanechajú neuveritelne krásny pocit so zimomriavkami na tele. To čo sa hlavnému hrdinovy podarilo...vám ostane v pamati neuveritelne dlho.A ešte ked sa k tomu zamyslím...je velmí reálne takéto niečo preniest aj do skutočného života...čiže tu vobec nemusíme rozprávať len o fikcii...a neuskutočnenom sne:). ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

I ten největší cynik z vás ( nás ), před tímto musí jednoduše rezignovat. Ta MYŠLENKA. Jak jednoduchá a " obyčejná ", přitom tak velká. Tenhle snímek, to je očistná terapie, mající téměř meditativní charakter. Díky za každého Elzeárda Bouffiéra. Tomu říkám symbióza člověka s přírodou. p.s. tohle by si zasloužilo zfilmovanou povídku a když už ho dotyčný v animované verzi namluvil, dovedu si ho dost dobře představit v roli Elzeárda. Škoda, že se této tole Philippe Noiret již nikdy nedočká.... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější zelený film všech dob. 9/10 PS: uživatel Shit, který napsal, že je ve filmu použita příšerná animace, zřejmě nikdy neviděl nic jiného než sterilní 3D záležitosti od Pixaru, doporučuji si rozšířit kulturní obzory, navštívit nějakou obdařenější galerii, zajímat se více o výtvarné umění... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)

Reklama

Reklama