foto

Philippe Noiret

  • nar. 1.10.1930
    Lille, Nord, Francie
  • zem. 23.11.2006 (76 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Philippe Noiret se narodil v říjnu 1930 v severofrancouzském městě Lille. Rodina se živila obchodem s konfekcí a patřila k dobře situované střední vrstvě. Otec miloval literaturu a tuto lásku se snažil předat i synovi. Dětství trávil Noiret na jihu Francie v Toulouse. Kvůli vysokoškolskému vzdělání se odstěhoval do Paříže, kde začal navštěvovat College Janson-of-Sally. Už tehdy se ale mnohem víc zajímal o herectví, což se projevilo na jeho prospěchu. Třikrát propadl u bakalářských zkoušek a studium nakonec nedokončil. Raději začal pod vedení Rogera Blina studovat herectví ve Western Drama Theatre. Krátce nato debutoval v představení po bodu Gerarda Philipa. V té době se živil jako bavič v nočním klubu.

V letech 1953-60 patřil mezi stálé členy hereckého souboru Théatre National Populaire v Paříži. Zde ztvárnil před čtyřicet divadelních rolí pod vedením Jeana Vilara. S divadlem také v roce 1955 navštívil Prahu. V souboru se seznámil i se svou budoucí ženou Monique Chaumette, kterou si vzal v roce 1962. Z jejich svazku se narodila dcera Frédérique. V 60. letech vytvořil komediální dvojici s Jeanem Pierrem Darrasesem a spolu objížděli noční kluby (pochopitelně se svým programem).

První filmovou zkušenost získal už v roce 1949, kdy se objevil v komedii GIGI. I když svou budoucnost spojoval v následujících letech s jevištěm a na film se díval přezíravě jako na povrchní zábavu pro masy, z finančních důvodů přijímal další role. Kvůli svému všednímu zjevu ani nepředpokládal, že by jej ve filmovém průmyslu čekala velká kariéra. Přišla ale francouzská nová vlna, která požadovala zobrazení reálného života a přirozených lidských typů. Francouzští režiséři v Noiretovi objevili ideálního představitele obyčejných tuctových Francouzů. Nikdy nehrál akční hrdiny a obvykle nepředstavoval ani romantické typy. Jeho nenápadný zevnějšek a civilní herecký projev se nicméně hodil jak do psychologických dramat, detektivních příběhů, tak i komedií a Noiret si na rozmanitost svých postav rozhodně nemohl stěžovat. První hlavní rolí se stal inspektor Lui ve snímku LA POINTE COURTE, ale úspěch přišel až s filmem ZAZIE V METRU v roce 1960.

Do postavení filmové hvězdy jej katapultovala titulní role ve snímku ALEXANDRE LE BIENHEUREUX z roku 1967. Dalším mezníkem v kariéře se stalo alegorické podobenství konzumní společnosti nazvané VELKÁ ŽRANICE z roku 1973 a především hlavní role lékaře, jehož rodinu vyvraždí nacisté, ve válečném dramatu STARÁ PUŠKA (1975). Za tuto postavu obdržel svého prvního Césara. V dobrodružné komedii AFRIČAN se objevil coby podivínský ochránce přírody Victor po boku Catherine Deneuve. Vrchol divácké popularity přišel s komedií PROHNILÍ, která si vzala na paškál korupci v policejním sboru. Role úplatného policisty Reného Boisronda byla Noiretovi přímo šitá na tělo, mohl v ní uplatnit smysl pro ironii a nadsázku. Komerční úspěch filmu si vyžádal další dvě pokračování.

Celosvětovou slávu přinesla herci vedlejší role Alfreda v romantickém dramatu BIO RÁJ (1988). Za hlavní roli majora Delaplana ve filmu LA VIE ET RIEN D'AUTRE obdržel svého druhého Césara. Úspěšný byl i portrét chilského básníka Pabla Nerudy v dramatu POŠŤÁK (1994). V České republice natočil snímek PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA, při kterém se seznámil s B. Hrabalem. Mimo jiné byl Noiret též hostem karlovarského festivalu.

Celkem hrál ve 125 filmech, jeho častou hereckou partnerkou byla Annie Girardotová (NĚŽNÉ KUŘE, UKRADLI TORZO JUPITERA). Často spolupracoval s Bertrandem Tavernierem, který mu svěřoval psychologicky náročné role v detektivkách (HODINÁŘ OD SVATÉHO PAVLA, SOUDCE A VRAH) i v kostýmních historických filmech (SLAVNOST ZAČÍNÁ). Philippe de Broca a Claude Zidi s oblibou obsazovali Noireta do komedií, Pierre Garnier-Deferre do detektivek.

Za své zásluhy o francouzskou kulturu byl jmenován Rytířem čestné legie. Kromě herectví se zajímal o výtvarné umění a literaturu. Třicet let žil na venkově, obýval rozlehlý dům ve vinařské oblasti poblíž starověkého města Carcassone. Věnoval se chovu koní, byl též vášnivým gurmánem. Zemřel na rakovinu v listopadu 2006 a je pohřben v Paříži.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2007 3 amis
2006 Voie d'eau
2005 Modlitba za mrtvé
2003 Bonapart a generál
Kotlety
Otec a synové
Super prohnilí
2002 Un honnęte commerçant
1999 Le Pique-nique de Lulu Kreutz
Mio figlio ha 70 anni (TV film)
1997 Hrbáč
Marianna Ucrìa
Palmes de M. Schutz, Les
Soleil
1996 Philippe le bienheureux (TV film)
Řidič a fantom
Veilleur de nuit, Le (TV film)
Velká cesta
1995 Facciamo paradiso
Roi de Paris, Le
Tisíce
1994 D'Artagnanova dcera
Grosse fatigue
Pošťák
Příliš hlučná samota
1993 Tango
1992 Max a Jeremie
Nous deux
Zuppa di pesce
1991 Contre l'oubli
Domenica specialmente, La
Nelíbám
Rossini! Rossini!
1990 Faux et usage de faux
Prohnilí proti prohnilým
Uranus
Zapomenout na Palermo
1989 Návrat tří mušketýrů
Život a nic jiného
1988 Bio Ráj
Frullo del passero, Il
Mladý Toscanini
Šuani
1987 Masky
Muž, který sázel stromy
Muž se zlatými brýlemi
Rodina
Utonutí zakázáno
1986 Femme secrete, La
Jen aby to byla holčička
Kolem půlnoci
Takhle to děláme v Moskvě
1985 Mistři gagu
Příští léto
Sedmá velmoc
1984 Pevnost Saganne
Prohnilí
Souvenirs souvenirs
Světlo pro mého syna (TV film)
1983 Afričan
Ami de Vincent, L'
Grand carnaval, Le
1982 Hvězda severu
Moji přátelé II
1981 Coup de torchon
Faut tuer Birgit Haas, Il
Tři bratři
1980 Pile ou face
Semaine de vacances, Une
Ukradli torzo Jupitera
1979 Due pezzi di pane
Rue du Pied de Grue
1978 Barikáda úsvitu
Kdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?
Něžné kuře
Témoin, Le
1977 Un taxi mauve
1976 Monsieur Albert
Soudce a vrah
Společný pocit studu
Tatarská poušť
Žena u okna
1975 Ať začne slavnost...
Jeu avec le feu, Le
Moji přátelé
Stará puška
1974 Hodinář od sv. Pavla
Krysy z temnot
Mrak v zubech
Nedotýkej se bílé ženy
Segreto, Il
1973 Le serpent
Velká žranice
1972 Atentát v Paříži
Mandarine, La
Midi Trente (TV seriál)
Poil de carotte
Stará panna
Trefle a cinq feuilles, Le
1971 Aveux les plus doux, Les
Murphyho válka
Siamo tutti in liberta provvisoria
Time for Loving, A
1970 Rozmarná Marie
1969 Clérambard
Justine
Mr. Freedom
The Assassination Bureau
Topaz
1968 Adolphe, ou l'âge tendre
1967 Alexandre le bienheureux
Night of the Generals, The
Sedmkrát žena
Une et l'autre, L'
1966 Anatole (TV film)
Fin de la nuit, La (TV film)
Otec a dcera
Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
Sultans, Les
Sympatický dareba
Život na zámku
1965 Lady L
1964 Amoureux du France, Les
Copains, Les
Château en Suede (TV film)
Monsieur
Mort, où est ta victoire?
1963 Ballade pour un voyou
Clémentine chérie
Cyrano a D'Artagnan
Frenesia dell'estate
Porteuse de pain, La
1962 Comme un poisson dans l'eau
Crime ne paie pas, Le
Mal court, Le (TV film)
Massaggiatrici, Le
Tereza Desqueyrouxová
1961 Amours célèbres
Flore et Blancheflore (TV film)
Kapitán Fracasse
Rendez-vous, Le
Všechno zlato světa
1960 Cyrano de Bergerac (TV film)
De fil en aiguille (TV film)
Ravissante
Zazie v metru
1959 Clarisse Fenigan (TV film)
Macbeth (TV film)
1956 Pointe courte, La
1955 Réveillon, Le (TV film)
1952 Agence matrimoniale
1951 Olivia
1948 Gigi

Dokumentární

2006 Marcello, una vita dolce
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
2001 Lesk a bída země České (TV film) - a.z.
1994 Veillées d'armes
1988 P.O.V. (TV seriál)
1987 Keskiyön auringon kuvat (TV film) - a.z.
1981 Dialogue pour un portrait: Philippe Noiret (TV film)
1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)
Jean Vilar, une belle vie
1969 Brueghel
1965 Autre monde, Un

TV pořady

2001 Feux de la rampe, Les (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace