Pětistovka
Československo, 1949, 84 min
Martin FričHrají:
František Hanus, Bohuš Hradil, Eduard Linkers, Běla Jurdová, Robert Vrchota, Vítězslav Boček, Rudolf Deyl ml., Felix le Breux, Miloslav Jenčík, Bohumil Vild, Bedřich Bozděch, Oldřich Lukeš, Vilém Pfeiffer, Fanda Mrázek, Marta Májová, Miroslav Svoboda, Jaroslav Zrotal, Alois Dvorský, Vlastimil Fišar, Hynek Němec, František Šlégr, Miloš Willig, František Holar, Pavel Šmok, Blažena Slavíčková, Viktor Nejedlý, Ferdinand Jarkovský, Jiřina Bílá, Jindřich DoležalObsah
Mezi agitkami, které v hojném počtu vznikaly na přelomu 40. a 50. let, tento film kolísá nebo výrobním dramatem a optimistickou komedií. Zobrazuje totiž uvědomělý dělnický kolektiv, jenž se zaváže, že do výroby uvede převratně výkonný motocykl. Při jeho úctyhodné snaze jej však provází řada nedopatření a malérů. Dlužno dodat, že samotní filmaři hodlali svým dílkem vzdát hold komunistickému sjezdu, který vyzval ke zvýšení aktivity na pracovištích. (oficiální text distributora)
Karlos80
Jeden z nejhorších a zároveň nejslabších Fričových filmů natočený těsně po komunistickém puči v roce 1948. Spoiler: Optimistické drama z výroby: Uvědomělý kolektiv konstruktérů a dělníků továrny Meteor se snaží prosadit přes četné překážky vlastní konstrukci lidového motocyklu typu "Pepík" do masové výroby. Podaří se jim to nakonec kdy do toho vloží všechno své vynaložené úsilí? Film byl věnován jako dar všem filmovým pracovníkům IX. sjezdu KSČ. Ve filmu jsem zaregistroval ještě E. Linkerse pro něhož to byla poslední filmová role v tehdejším československu.1,5/5.(26.7.2006)
Ony
"Právě proto, že nemáme ještě dostatek filmů, které by řešily otázky dnešní doby, je zcela na místě, že bude tento nedostatek vyplněn údernickou prací." (Rovnost, 27.3.1949) Vsadila bych se, že epizodní historky o selhávajícím individualistovi, norských svetřících a vrzajících dveřích vypracovala scénáristická úderka při zvláštní nedělní směně. Je chvályhodné, že se ani při tomto stachanovském tempu („normální doba potřebná k natočení dlouhého filmu – asi jeden rok – bude zkrácena na třetinu“, tamtéž) nezapomnělo na typické kuřácké synekdochy. Nejde přece jen o závod Pepíka s Harykem, tady závodí přímo dýmka s doutníkem, což si asi každý snadno dešifruje.(18.11.2011)
Davered
Snad nejslabší článek v bohaté Fričově filmografii.Za zmínku stojí závěrečná scéna, kdy za vítězoslavného skandování, desítky motocyklů "znásilňují" panenskou krajinu.(17.3.2006)
Petoss1
Super filmík o krásnych strojoch. 80%(29.8.2011)
Marthos
"Podívej se, s tím mě vynech! Když se přípravkáři rozhodli dělat protiplán, tak ať si makají sami a mě ať nechaj na pokoji! Já si svejch osm hodin poctivě udělám, pak jsem rád, že jdu domů. – To je všecko hezký, ale tady se dělá nová věc. To člověk nemůže stát vedle a čumět až to ty druhý udělají!“ Z těchto a podobných dialogů je sestaven celý film. Cílem této údernické agitky bylo zřejmě motivovat dělníky v továrnách k lepším a vyšším výkonům, kterých lze docílit pouze ve správném a pro věc zapáleném kolektivu. Režisér Martin Frič se po únorovém převratu ocitl u komunistických mocipánů v nemilosti pro své předchozí filmy, které jsou nasáklé tolik zavrhovaným buržoazním pachem. Pro svou záchranu byl proto nucen natočit "něco z naší doby“. Scénář sestává jen z jalových dialogů a v hereckém obsazení figurují většinou naprosto průměrné tváře soudobé popularity (s výjimkou Eduarda Linkerse v sympatické roli nesympatického kritika). Neschází ani řada trapných motivů, provízející celý film (vrzající dveře, třídní nepřítel v podobě vrátného - alkoholika). Z dnešního hlediska se možná jedná o směšnou agitku, přesto nelze snímky z přelomu čtyřicátých a padesátých let ocejchovat jednoduchým slůvkem odpad, i když jím ve skutečnosti jsou.(5.10.2008)
Kamkon
Svědectví budovatelské lehce porevoluční doby s tehdejšími supermotorkami. Dnes to již moc neřekne.(21.6.2010)
ghatos
Pokud to budeme srovnávat s jinými dobovými snímky, tak nám vyjde relativně slušné hodnocení. Je to agitka, ale v odpočinkovém tempu se to dá sledovat. Nejhorší je závěr, kdy všichni řvou slovo VŠICHNI. Tímto výlevem se to definitivně zkazilo. Je třeba také zmínit nezbytnou postavičku každého komunistického filmu - sabotéra nebo lempla, i ten se tam samozřejmě objeví. Uhozený byl také malý Pepík s jeho úderkou, ale chápu - taková byla doba. Snad jediným pozitivem je normální role Rudolfa Deyla ml.(5.12.2009)
jakoby
jako motorkare me film potesil jen motorkama. Mac Fric delal i lepsi filmy.(23.4.2011)