foto

František Hanus

  • nar. 12.5.1916
    Valašské Meziříčí, Rakousko-Uhersko
  • zem. 2.9.1991 (75 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

František Hanus se narodil 12. května 1916 ve Valašském Meziříčí do učitelské rodiny. Studoval valašské gymnázium a začal se učit řezbářem. Prodával také na jarmarcích, zpíval, tančil a stepoval. O prázdninách si vydělával jako dělník na pile. Po maturitě se chtěl věnovat oboru přírodních věd či medicíně. Nechal se však inspirovat umělecky zaměřenými rodiči a nastoupil na pražskou dramatickou konzervatoř, kteroužto absolvoval v roce 1941.

Své první jevištní zkušenosti si odbyl v Divadle Anny Sedláčkové (1941 – 1943). Dále hrál v holešovické Uranii (1943 – 1945), po osvobození v pražském divadle 5. května (1945), v divadlech v Teplicích, v Karlových Varech, v Přerově (v těchto divadlech nepůsobil jen jako herec, ale také jako režisér a umělecký šéf) a v pražských divadlech: Divadlo města Žižkova, Nové veseloherní divadlo a též Divadlo Československého státního filmu (1945 – 1952). Nakonec se na dlouhých třicet dva let stal členem Divadla na Vinohradech (1952 – 1984), kde setrval až do svého odchodu na odpočinek.

V mládí byl zejména představitelem klaunských, ale i milovnických mladých hrdinů. Ve zralejším věku se přehrál do svérázných charakterních úloh, kde předvedl své přirozené, moderní herectví. Objevil se v různých žánrových hrách (například ve hrách „Artisté“, „Jindřich II.“, „Sen noci svatojánské“, „Legenda o lásce“, „Jedenácté přikázání“, „Královna Kristina“, „Jan Žižka“, „Nositelé řádu“, „Barbaři“, „Josefína“ či „Král Jan“ atd.). Také jeho syn Petr Hanus (1951 – 2005) se věnoval divadelnímu a filmovému herectví.

První filmovou hereckou příležitost získal v hlavní roli flamendra malíře Jana Sýkory ve Špelinově dramatu PRAŽSKÝ FLAMENDR (1941). Tato role mu přinesla u publika velikou popularitu, která ho provázela celou kariéru. O tři roky později hrál tři role: cestovatele (krátká reklama STÍN), Petra Málka (SOBOTA) a Petra Domina (JARNÍ PÍSEŇ). Následující rok vytvořil svoji nejslavnější a největší postavu starého Leopolda Koháka, který se vrací ke svým kořenům a k milované řece Sázavě, která mu vrátí jeho ztracené mládí v Krškově poetickém filmu ŘEKA ČARUJE (1945).

Ke konci čtyřicátých a v padesátých letech byl představitelem zejména mladých hrdinů různých profesí: ing. Bečvář ve Slavínského komedii POSLEDNÍ MOHYKÁN (1947), Franta Jirman v HARMONICE (1947), architekt v dramatu DS – 70 NEVYJÍŽDÍ (1949 – 1950), uhlíř v Zemanově PYŠNÉ PRINCEZNĚ (1952), Jan Benda v PÍSNIČCE ZA GROŠ (1952), pláteník v pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL... (1954), autor filmu v satiře ZAOSTŘIT, PROSÍM! (1956) a další.

V pozdějším věku vytvářel různé role starších pánů a tatíků. Role, ale hlavně jejich velikost, výrazně ubyly. Hrál ve filmech DÁMÁ NA KOLEJÍCH (ředitel), ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY (předseda senátu), SMRT ČERNÉHO KRÁLE (továrník Berger), KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (Trnec), PAN VOK ODCHÁZÍ (Bejkovec), NA PYTLÁCKÉ STEZCE a ZA TRNKOVÝM KEŘEM (nadlesní), TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (Ruda), ZRALÉ VÍNO (náměstek Plocek). Z tohoto období byla nejvýznamnější postava Víta Pračky v dětském snímku NA ŽIŽKOVĚ VÁLEČNÉM VOZE (1967). Naposledy se v českém filmu objevil v roce 1982 ve filmech režiséra Moskalyka TŘETÍ PRINC a Steklého PŘÍHODY PANA PŘÍHODY.

Veliké uplatnění nalezl také v rozhlase, dabingu, televizi (LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU, BABIČKA, KLÍCKA) a v seriálech (ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽENA ZA PULTEM, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, ZLÁ KREV). Svůj laskavý hlas daroval kreslenému večerníčku O HAJNÉM ROBÁTKU A JELENU VĚTRNÍKOVI (1978). Hanus také účinkoval v různých zábavných pořadech o lidovém umění, kde vyprávěl, zpíval a hrál na kytaru. V roce 1984 realizoval pořad ÚSMĚVY VALAŠSKÉHO SLAVÍNA, věnovaný slavným osobnostem jeho rodného Valašska.

Za své herectví byl vyznamenán titulem Zasloužilý umělec (1972) a Cenou Svazu českých dramatických umělců (1978). František Hanus zemřel 2. září 1991 v Praze. Bylo mu sedmdesát pět let. Jeho hrob se nachází v pražských Dejvicích a symbolický ve skanzenu rodného kraje v Rožnově pod Radhoštěm.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Peníze a krev (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Příhody pana Příhody
Třetí princ
1981 Zralé víno
1980 Hra o královnu
Kluci z bronzu
Ten svetr si nesvlíkej
Za trnkovým keřem
1979 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dvě pohádky z lesa (TV film)
Hořká slza radosti (TV film)
Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Na pytlácké stezce
Pan Vok odchází
1978 O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi (TV seriál)
Skandál v Gri - Gri baru
Stříbrná pila (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Dům bez oken (TV film)
Florijánkovo štěstí (TV film)
Ikarův pád (TV film)
Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Čas lásky a naděje
Stáří 19 (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Lístek do památníku (TV film)
Nebezpečí smyku (TV seriál)
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Romance za korunu
Titul pro hrdinu (TV film)
Tři muži se žralokem (TV film)
1974 Motiv pro vraždu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kronika žhavého léta
Počkám, až zabiješ
1972 Holka na vdávání (TV film)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Slečna Golem
1971 Babička
Klícka (TV film)
Krakonošské hromování (TV film)
Lekce
Smrt černého krále
Ženy v ofsajdu
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Ďábelské líbánky
F. L. Věk (TV seriál)
Kateřina a její děti
Kocour v bačkorách (TV film)
Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Žalář nejtemnější (TV film)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Na Žižkově válečném voze
1967 Soudce Stokroč (TV seriál)
1966 Dáma na kolejích
Dýmky
Ukradená vzducholoď
1962 Velká cesta
1961 Kolik slov stačí lásce?
1960 Lidé jako ty
Páté oddělení
Záhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síni (TV film)
Zlé pondělí
1959 Důvěra
Konec cesty
Přátelé na moři
1958 Hořká láska
Tenkrát o Vánocích
1957 Padělek
1956 Jurášek
Modrá a zlatá
Synové hor
Váhavý střelec
Zaostřit, prosím!
1955 Hastrman (studentský film)
Muž v povětří
Trojí setkání
1954 Byl jednou jeden král...
Na konci města
1953 Výstraha
1952 Písnička za groš
Plavecký mariáš
Pyšná princezna
Únos
1951 Milujeme
1950 Karhanova parta
Pára nad hrncem
Vstanou noví bojovníci
Zocelení
Zvony z rákosu
1949 DS - 70 nevyjíždí
Pětistovka
1948 Křižovatka života
1947 Muzikant
Portáši
Poslední mohykán
1945 Řeka čaruje
1944 Jarní píseň
Sobota
Stín
1941 Pražský flamendr

Dokumentární

1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)
1959 Jaroslav Vojta, herec čistého srdce
1956 U lékaře
1955 Hlavy ingotů
1953 Opylování rostlin

TV pořady

1980 Než se zvedne opona (TV pořad)