Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve 3D rozpohybované fotografie a animace jsou neskutečně působivé, zvláště uvážíme-li fakt, že jde o dokument z dílny ruských tvůrců. Celý cyklus je celkem rozsáhlý (což bychom od ruského seriálu čekali) a i když nepřináší žádné převratné informace, ale spíš sumář těch dosud známých, jeho sledování je opravdu působivé a diváka doslova zahltí... (Třeba popisy válečné techniky a nových zbraní jsou, alespoň pro mne, fascinující...) Subjektivně mi pak přišlo zajímavé, že německá strana je prezentována skoro až s jakýmsi uznáním, jako by vše bilancoval kdosi nezúčastněný, a ne oběť napadení, byť rekapituluje s velkým časovým odstupem... ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Přes ucházející úroveň jen další důkaz skutečnosti, že historii píší vítězové. Od začátku do konce postsovětská propaganda, kladné skutečnosti vyzdvihující, záporné zcela zamlčující. Ani slovo o osudu německých válečných zajatců. Nedejbože o Katyni. No jo, proč by si také molodci káleli do svého hnízda. ()

Reklama

Ebon 

všechny recenze uživatele

Opravdu epické zpracování s velmi pěknými historickými i moderně zpracovanými animacemi včetně bullet time. Hromady informací, pohled obou stran a překvapivě Rusové tolik nemlží a nejsou tolik tendenční ohledně dovolených v Gulagu pro vlastní, střílení svých a debilním velení. Ačkoliv také tam není vše. Ale nemohu chtít vše.. Jsem fakt velmi příjemně překvapen ruskými autory. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto nie je dokument, aké tu o druhej svetovej vojne už boli, je iný. Zameriava sa skôr na menej spomínané štatistiky a vizualizácie, ktoré ma veľmi uchvátili a často mi chýbali. Nie je to príliš autentické, ale je to pôsobivé a kvalitne spracované a veci dosť objektívne mapujúce, aj keď sa niektoré veci nespomenuli, no je to aj kvôli dĺžke, pretože ju malo väčšinou pevne stanovenú, no tie môžte nájsť už v predošlých dokumentoch, prípadne v iných materiáloch, toto je skôr štatistický dokumentárny seriál, aj keď určité výhrady chápem. Každopádne zľahčovanie rozhodnutí Stalina a vyššieho vedenia, prípadne zamlčanie niektorých štatistík, najmä ohľadom počtu mŕtvych, či väčší nadhľad mi k tomu chýbal. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Zdá se jako by jeden díl zcela chyběl. Rusi útočili od Budapešti na Berlín. Dokument se poněkud vyhnul "osvobozování" Varšavy, slovenský štát se zřejmě odštátnil už zahlédl Rusy u Komárna, a jak to bylo s vyjednáváním o Prahu jsme se také nedozvěděli. Jak říká komenář čeké televize: "Pád Vídně 13. dubna 1945 byl předehrou velkých událostí na Odře.", ke kterým ovšem v dokumentu nikdy nedojde. Byl to velký vlastenecký dokument. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama