Reklama

Reklama

Britská minisérie z produkce BBC zpracovává Shakespearovu druhou historickou tetralogii věnovanou anglickým panovníkům a tvořenou dramaty Richard II., Jindřich IV. (1. díl), Jindřich IV. (2. díl) a Jindřich V. Minisérie, na jejíž produkci se podílel i oscarový režisér Sam Mendes (Americká krása), vznikla jako součást Kulturní olympiády, hlavního doprovodného programu LOH 2012 v Londýně. Jednotlivé hry jsou zpracovány navýsost filmovým způsobem, aniž by se zpronevěřily původnímu divadelnímu textu. Ke špičkové úrovni realizace, která je u britské televizní tvorby samozřejmostí, patří i hvězdné herecké obsazení. Jednotlivé anglické vladaře ztvárnili Ben Whishaw, Jeremy Irons a Tom Hiddleston, dalších rolí se zhostili John Hurt, David Suchet, Patrick Stewart, Geraldine Chaplinová, Julie Waltersová, Rory Kinnear, Clémence Poésyová, Simon Russell Beale a další. Celý cyklus uvedeme v původním znění s českými titulky renomovaného překladatele a předního znalce Shakespearova díla Jiřího Joska.
Richard II. je historická hra Williama Shakespeara napsaná kolem roku 1595. Děj je založený na životě anglického krále Richarda II. (vládl v letech 1377–1399). První foliové vydání z roku 1623 hru řadí mezi historické, ale ve starším Early texts of Shakespeare's works z roku 1597 je nazývána tragédií. Jedná se o příběh pádu Richarda, marnotratného krále věřícího v božské předurčení své královské pozice, a vzestupu Jindřicha Bolingbroka, který reprezentuje pojetí krále, jehož předurčuje nejen krev, ale i intelekt a politická obratnost. (Česká televize)

(více)

Diskuze

reich

reich (hodnocení, recenze)

Krále Richarda II. nesnáším v tomto filmu! Není divu, jak dopadl, když to byl slaboch už od jeho vlády.

TammiLargo

TammiLargo (hodnocení, recenze)

venalce

šmarja to je tohle??!!! ja myslela že je to jen další hra na West Endu bo něco takového (což je z části pravda) :D 

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Když si tady nad diskuzí přečteš oficiální text distributora, tak v závěru prvního odstavce najdeš tuto větu: "Celý cyklus uvedeme v původním znění s českými titulky renomovaného překladatele a předního znalce Shakespearova díla Jiřího Joska."  Tím je myslím řečeno hodně.

na příspěvěk reagoval DaViD´82

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

TammiLargo

Neboj se, ČT ve své tiskové zprávě (kterou mám jako člověk, který se zde na databázi stará o všechny TV stanice, pochopitelně k dispozici) uvedla, že budou odvysílány všechny čtyři filmy z minisérie The Hollow Crown, a to vždy v pondělí od 14. dubna do 5. května. Je to jen jeden z mnoha programů, který se na obrazovkách ČT objeví v souvislosti s tím, že 23. dubna uplyne 450 let od narození Williama Shakespeara. Kromě této série bude v souvislosti s tímto výročím uveden i film Ran (variace na Krále Leara), německý dokument Tajuplný Shakespeare, divadelní záznam Haprdáns, dvoudílný britský dokument "Simon Schama: Shakespeare  a my", baletní představení "Romeo a Julie - Mariinský Balet", divadelní záznam Sen noci svatojánské a divadelní záznam Král Lear. To vše se na stanici ČT ART objeví v době od 14. dubna do 2. června. Navíc ČT v této tiskové zprávě informuje o tom, že se uvažuje o natočení cyklu "Za Shakespearem s Martinem Hilským" a je zvažováno i vysílání dalších divadelních inscenací od Shakespeara. 

na příspěvěk reagoval TammiLargo

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

TammiLargo

Vždyť jsou samostatné a nad titulky bych se neradoval dopředu; záleží kdo je dostane na starost a jak se s nimi popasuje. Z Shakespeáren co kdysi chodili na ČT2, tak se našly jak kvalitní tak i nezdařené překlady a zrovna tahle adaptace s veršovanou (staro)angličtinou nebude lehký oříšek...

na příspěvěk reagoval Eseter, freddy

TammiLargo

TammiLargo (hodnocení, recenze)

Já doufám, že to půjde po sobě, protože tady na csfd to vypadá jako by Richard a Henry byly samostatné filmy. S titulkama to bude super :))

na příspěvěk reagoval DaViD´82, freddy

venalce

venalce (hodnocení, recenze)

Eseter

To byla jednoduchá rovnice: ČT má BBC za svůj vzor, takže od ní přebírá dost pořadů a tohle je významná a výpravná minisérie -> není co řešit. Byla to jen otázka času.

na příspěvěk reagoval Eseter

Eseter

Eseter (hodnocení, recenze)

venalce

Tak mě by ve snu nenapadlo, že to ČT odvysílá! Je to super teda... To si budu čétéčko zase trochu více považovat! :D

na příspěvěk reagoval venalce

venalce

venalce (hodnocení, recenze)

Eseter

Oh yeah! Že to budou dávat, se dalo čekat, ale že to bude v originále s titulky, to je skvělý bonus navíc 8)

na příspěvěk reagoval Eseter

Eseter

Eseter (hodnocení, recenze)

TammiLargo

Aha, ono to teprve má být, jo? Další díly jsem v programu ještě nenašla, ale na webu to mají značené 1/4, takže nejspíš dají každý týden jeden díl. ;) A v originálním znění, jupí.

na příspěvěk reagoval venalce

Eseter

Eseter (hodnocení, recenze)

TammiLargo

Cože? Ono to běželo na Artu? Tak to je něco! No logicky by měli snad dát další, když dali první díl... A dávali to v originále?

Gabrielle

Gabrielle (hodnocení, recenze)

Napsal byste mi prosím někdo, jestli se dá celá Hollow Crown sehnat aspoň s anglickýma titulkama? Sice o ni budu psát Ježíškovi, ale přece jen, Vánoce jsou ještě daleko... díky:)

na příspěvěk reagoval DaViD´82

whimsy

whimsy (hodnocení, recenze)

nevie niekto, ci su k tomu prelozene ceske alebo slovenske titulky?

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Pokud někdo víte, kde "Richarda" zpětně stáhnout, tak mi, prosím, napište. Díky moc.:-(

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

Na tohle se velmi těším,Richard II. má bát uveden v rámci Kulturní olympiády v Londýně v červenci.

Reklama

Reklama