Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (81)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ruský mysteriózny tankový film... Rusi nemajú vojny nikdy dosť, a keďže o nej bolo už všetko natočené, tak sa musí vymyslieť takýto úlet. Tank, ktorý vopred vycíti moment útoku a informuje o tom svojho mechanika, to je asi len pre tankových fanatikov a v nudnom ukecanom balení ma to znechucovalo. A filozofický Hitlerov záver ako oslava vojny netuším, čo mal znamenať. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Asi dva roky naspäť som Belyj tigr chcel pozrieť, ale po cca štvrťhodine som to vypol. Teraz som sa k tomu vrátil a na moje prekvapenie ma to celkom prikovalo k obrazovke. Námet nie je tak zlý, vlastne celkom zaujímavý, ale v niektorých momentoch absurdný a komický ("boh na pozlátenej T-34...", to už vážne nie, aj preto strhnuté hodnotenie). K tomu posledných dvadsať minút jasne ukazuje alegorickú podstatu mystického "bieleho Tigra". Tá ale do filmu tváriaceho sa 3/4 času ako tankistický nezapadá. Pritom funguje lepšie, než iné ruské filmy tohto žánru a tá tajomnosť ako-tak fungovala tiež. Chválim výpravu, filtre obrazu a hlavne skvelú kameru, ktorá výborne pracuje s charakteristikou tankov v pohybe. Ich presuny, otáčanie sa a rozmieľanie bahna pásmi sú pútavé a príjemne sa na to pozerá. K tomu väčšinu času nehrá žiadna hudba (ktorá je aj tu aj tak slabá), ale počuť hučanie motora, systém otáčania veže atď. Tankový audiovizuálny zážitok sám o sebe. V tomto ohľade poctivý tankistický film (až na pár výnimiek ako "veliteľom tanku bude váš šofér"). Nechýba celkom bohatý počet techniky, s akože-Tigerom sa musíme zmieriť. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Spáleniny třetího stupně na 90% těla nejsou slučitelné se životem, spáleniny třetího stupně na 90% těla zahojené bez jizev nejsou slučitelné s realitou, co všechno může do filmu přinést, pokud je to žánr fantasy. Tygra! (Tady milovníkům tanků a vojenské techniky doporučuji přestat číst.) Jindy, jinde, v jiné válce byla dívka, co slyšela hlasy, konkrétně hlasy svaté Kateřiny a svaté Markéty, upálena. Náš tankista byl sice hořlavý ale neupálitelný, leč hlasy slyšel taky, hlasy tanků, možná slyšel i trávu růst, ale měl dost rozumu, aby o tom nemluvil. Souboj tajemného Tygra a T-34 byl napínavý. Nějak jsem v těch tancích (jako od slova tank) a jejich tancích (jako od slova tanec) viděla spíš než co jiného souboj zvířat, abych byla úplně přesná, vybavili se mi ti brouci z třetího levelu Diabla. Přistihla jsem se při tom, že oba ty ústřední tanky vnímám opravdu jako zvířata, a to ve chvíli, když ten hodný tank jede za Tygrem do opuštěné vesnice a jak sjede do prohlubně, nabere si bahno do hlavně, říkala jsem si, že to muselo bolet. Další poznatek byl, že T-34 se usmívá a Tygr se mračí. U závěrečného Hitlerova rozjímání jsem si říkala: "Chlapče, škoda, že jsi nenapsal ještě jednu pěknou knížku, byl by to šlágr." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvěle. Děj diváka přenese na lesní mítinu těsně po tankové bitvě. Ruský tankový prapor to tam nepěkně schytal od Němčourů... Zbytky téček dohořívají v lesíku mezi borovicemi a břízkami. Zpřetrhané pásy, prostřílené pancíře a z jedné ustřelené věže ležící 10 m od tanku dávají pěšáci do pytlů to co zbylo z tankové osádky. Mají problém, protože nohy velitele tanku nejsou k nalezení...... Když tu je v jednom z vraků nalezen zcela ohořelý avšak živý tankista - řidič... Ten se velmi rychle uzdravuje z těžkých popálenin a vypráví cosi o nepřátelském tanku - bílém tygru. Prý jej dokonce viděl než to jeho T34 naplno dostal... Ruské velení báchorce o zničehonic se objevujícím velmi rychlém a silně panceřovaném stroji zprvu nevěří. Jenže tygr se vždy někde objeví a pár téček to schytá. Uzdravený tankista je pověřen jeho odstřelem. Dostane k tomu experimentální T34 s vylepšeným pancéřováním, výkonějším motorem a stabilizací střelby za jízdy... Také nejlepšího střelce a nabíječe. Ústřední osádka se s tygrem vždy několikrát utká, ale vždy je to plichta a tygr zmizí... Potud by to bylo skvělé. I to mysteriózno kolem německého stroje mne moc bavilo... Závěrečný střet v ruské opuštěné děrevni byl jak z nějakého westernu. Akorát místo pistolníků tu proti sobě stály dvě obrněné opancéřované obludy. Boje byly perfektní, pyrotechnické efekty také. Rusové jdou s dobou a válečné snímky točit umí. Prostředí jsou autentická, uniformy také. Tady každý zasažený tank vypadal jak skutečný, včetně kouřících pokroucených vraků s dírami po zásazích... ----- Jenže pak do filmu vstupuje filozofie, mysteriózno a spousta keců. Poslední třetina příběh úplně přesekne a je nám nabídnut skoro až dokumentární záznam kapitulace německého velení na konci války. Závěr jsem moc nepobral. Veliká škoda, protože tohle mělo skvěle našlápnuto na plnou sadu hvězd. Milovníci obrněných oblud tomuto filmu jistě lecos odpustí. Já však čekal více než jen ruská ,,bahna'' . Takto dávám jen tři protipancéřové střely. * * * ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto je strašný dríst. Skladba príbehu je nepochopiteľná, mystika, duchovno a tieto veci, no to mi poser kozy. S realitou to nemá nič spoločné, Tčka povojnové, kapitulácia ma nezaujímala. Jediná dobrá vec, že je to konečne film, kde kde tie šroty horia jeden za druhým, lebo ..ehm..tá pozváraná vec čo vyzerá ako Tiger ich dáva jednotkami. Čo výstrel, to zhorený šrot. Sklamaný som. 1 z 5 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger. (andykovac)

Reklama

Reklama