Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (81)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem nepochopil, co tím básník chtěl říci. Bílý tygr jako symbol válek, které jsou středobodem všeho lidského dění? To asi těžko, to by už nikdo nežil, všichni by zhebli ve válce. Tedy kromě Hitlera, zdá se. Trocha mystiky, surových záběrů a minimum hudby. Pád davových scén, A stejně je to chladné jak psí čumák, bez emocí, bez napětí. a nakonec stejně chybí finále. Překvapivě ani ty dvě tři válečné scény nemají přes množství ohně nějaký potenciál nebo válečnou naléhavost jako třeba u Černý jestřáb sestřelen. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hufff. Tak dneska jsem viděl rozhodně něco - velmi zvláštního. Přiznávám, že jsem k filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a asi půl roku jsem se odhodlával se na něj podívat. Na jednu stranu mě velmi zaujal námět, na druhé jsem si nedovedl představit, jak právě to dokážou dát do filmu. Výsledek? No, rozporuplný. Co musím pochválit je pohled na válku zevnitř tanku. Takových pohledů je ve filmech málo, pokud nepočítám polského Šaryka a čtyři postradatelné, takhle narychlo si vzpomenu na Bitvu v Ardenách a Osvobození. Přitom tanky mají ve filmu opravdu hodně prostoru. Na ruské poměry nevídaně tu vidíme nejen téčka a bé téčka, ale též matildy Mk II a M 3 Lee. A co víc, nevidíme jen nablýskané stroje v plné síle, ale bezpočet vypálených vraků všemožných typů. Vůbec scény ze zázemí jsou asi nejlepší stránkou filmu, jsou dost propracované se spoustou detailů. A to včetně zvláštního Hitlerova monologu o válce jako trvalém stavu lidstva (když jsem se na něj teď znovu díval, přišlo mi, že jde o odkaz k filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle). Co se týče akční stránky, většinou to jednoduše vypadá jako běžné scény z válečného filmu, a to poměrně průměrného. Na druhou stranu zaslouží ocenění maximálně už zmíněné množství použité techniky, a pak značná nekašírovanost, není to zkrátka uhlazené. Ale také tomu chybí napětí a gradace, s výjimkou toho závěrečného souboje "mano a mano", který, jak tu někdo vzpomíná, trochu připomíná western. Škoda, že není delší a víc vygradovaný. Hlavním nedostatkem je však samotný "bělyj tiger". Zatímco všechny ostatní tanky vypadají velmi věrně, tenhle, snad aby vypadal "víc tajemně", sice tigr připomíná, ale jinak působí trochu moc atrapózně. Update: Po opakovaném shlédnutí filmu o tři roky později nicméně hodnocení o bod zvedám. P. S. Film je legálně k dispozici na youtube s anglickými titulky a překvapivě získává velmi kladná hodnocení. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Spáleniny třetího stupně na 90% těla nejsou slučitelné se životem, spáleniny třetího stupně na 90% těla zahojené bez jizev nejsou slučitelné s realitou, co všechno může do filmu přinést, pokud je to žánr fantasy. Tygra! (Tady milovníkům tanků a vojenské techniky doporučuji přestat číst.) Jindy, jinde, v jiné válce byla dívka, co slyšela hlasy, konkrétně hlasy svaté Kateřiny a svaté Markéty, upálena. Náš tankista byl sice hořlavý ale neupálitelný, leč hlasy slyšel taky, hlasy tanků, možná slyšel i trávu růst, ale měl dost rozumu, aby o tom nemluvil. Souboj tajemného Tygra a T-34 byl napínavý. Nějak jsem v těch tancích (jako od slova tank) a jejich tancích (jako od slova tanec) viděla spíš než co jiného souboj zvířat, abych byla úplně přesná, vybavili se mi ti brouci z třetího levelu Diabla. Přistihla jsem se při tom, že oba ty ústřední tanky vnímám opravdu jako zvířata, a to ve chvíli, když ten hodný tank jede za Tygrem do opuštěné vesnice a jak sjede do prohlubně, nabere si bahno do hlavně, říkala jsem si, že to muselo bolet. Další poznatek byl, že T-34 se usmívá a Tygr se mračí. U závěrečného Hitlerova rozjímání jsem si říkala: "Chlapče, škoda, že jsi nenapsal ještě jednu pěknou knížku, byl by to šlágr." ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Kurevský průser: ze tří čtvrtin je film, pojednávající o lákavé war urban legend, čiré metalipieklo, které se však zvrhne v nekompromisní lambrusco, a to nikoli v lambrusco rosso, které bychom možná neodpustili, ale přinejmenším pochopili, nýbrž v lambrusco bianco! Ruky, nohy, koule, všechno to scénáristovi a režisérovi urvat a položit pod tank! Vždyť to mohla být prominentní válečná krmě, a hlavní hrdina se moh zařadit po bok takových "válka-mi-vzala-rozum" pošuků, jako je Brando v Apokalypse nebo Dafoe v Četě. Ani pořádnej talent by k tomu nepotřeboval - natolik je téma Belyjeho tigra prazvláštní, neotřelé a silné. A i kdyby - když už nic jiného - pojezdy těžké pásové techniky, které je ve filmu samozřejmě požehnaně, jak známo podporují výskyt vzácné xerotermní bioty vázané na disturbance a narušený drn! ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy jen v podstatě za to, že zvuky výstřelů byly autentické a také to, že konec nebyl patos. To by se Amíkům nestalo, takže palec nahoru. Jinak to bylo takové... hlavní hrdina nesympatický až na půdu, příběhově slabé, řada věcí nevysvětlena a tankista co mluví s tanky, jako to už je moc. Více hvězd prostě těžko. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal od mája do novembra 2011. Pre film bola postavená celá dedina, v ktorej sa odohrávali posledné zábery filmu. V ateliéroch Mosfilmu bola postavená budova, kde sa podpisovala kapitulácia Nemecka a replika tanku Tiger. (andykovac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno