Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Když jsem v průběhu filmu kontroloval čas, abych zjistil, kolik ještě zbývá do konce, nedělal jsem to proto, že bych se nudil, ale že mi úvod přišel strašně obsáhlý. A opravdu tomu tak bylo. Nevím, jestli Teplitzky je tak neschopný režisér, nebo kinoverzi sestříhal někdo za něj, ale všechny emočně vypjaté momenty byly použity úplně nevhodně - rozplynuly se v tom, co jim předcházelo a v tom, co následovalo. Znova zopakuji, že to nebyla nuda, ale co mě štvalo, bylo mrhání potenciálem. Mohli jsme totiž zažít filmové vyprávění, které by nás doslova přikovalo ke křeslům v němém úžasu a hrůze z toho, jak strašně může válka ohnout všechna pravidla lidského chování. Nic takového se však nestalo, žádného velkého zvratu se nedočkáme - ano, film by se dal zřejmě předvídat i v případě, že by jej točil rozhodně zdatnější režisér, ale i tak může překvapit. A prostoru pro překvapení tady bylo opravdu hodně. Přesto jsem za ten snímek rád. 55%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Občas se k tomu hrnci, i když se v něm vaří samé kvalitní produkty, musí přistupovat s větším zápalem a péčí. Aranžování na talíř je pak taky hodně důležité, stejně jako správný servis na stůl. Jsou cíle a jsou ambice, jenže každý nemá na to jich dosáhnout. Colin Firth bojuje s válečným traumatem, Nicole Kidman ho miluje a my vlastně ani nevíme proč. Protože nemáme moc možností uvěřit, proč se do něj zamilovala. Její vyvolený navíc roky po válce, kdy se podílel coby zajatec na stavbě železnice kolem slavné řeky Kwai, nedokázal zapomenout na mučení v zajateckém táboře, teď to vše nějak vyvřelo, navíc se dozvěděl, že chlapík s tváří výborného Hiroyuki Sanady, jenž se na jeho strádání podílel nejvíc, stále žije. Lze dlouhodobě žít s velkou nenávistí v srdci? Tvůrci se až moc spoléhali na to, že téma je silné samo o sobě, jenže námět, který má být dojemný, se proměnil v chladný film. Pokusy o emocionálně vyhrocené scény příliš nefungují, k hrdinům se obtížně dostáváme a snad jen právě závěrečné „zúčtování“ přichystá nějaká ta dilemata a emoce. Ostatně i hrůzné scény mučení nechávají diváka v klidu. A to je tak trochu špatně. Herecky je tahle látka v rámci možností zajímavá, ale samozřejmě všichni dobře víme, že od tria Firth, Kidman, Skarsgård se dá získat mnohem mnohem víc. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dnes už druhý film s Colinem Firthem,který hodnotím,ale je úplně z jiného soudku než Kingsman.Koleje osudu obsahují dvě příběhové linie.První je z války,kdy Lomaxe(Firtha) zajali Japonci.Druhá se odehrává po válce,přesněji tedy v roce 1980,kdy Lomax žije s Nicole Kidman,ale traumata z války pořád přetrvávají.To prolínání se mi líbilo,film působí na každého diváka velmi emotivně.Pár lidí zde psalo,že kdyby byl film režírován někým známějším,tak by byl ještě lepší.Mně se ale líbil i tak.Konec mě opravdu,ale opravdu velmi překvapil.A ještě více neuvěřitelnějším faktem je,že celý příběh je podle skutečné události.Za mě dávám 80% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Firth, Kidman, Irvine, Reid a Sanada = důvody, proč film vidět. Od Firtha se snad ani nedá čekat, že by nepodal parádní výkon, ale i tak je prostě radost ho sledovat, jak se dokáže vcítit. Kidmanku nemusím, ale tady hraje příjemně civilně a uvěřitelně. Irvine a Reid coby zástupy "of the past" taky na jedničku, vinou stíhaný a po vykoupení toužící překladatel bravurní Sanada. Násilí podáváno hodně nepříjemně a přitom ne zbytečně krvavě. Za mě dobré, velmi dobré... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Silné téma pojednávající o aspektech války, o kterých se zas tak často nemluví, ale mluvit by se mělo. Pátrání po minulých křivdách bylo napínavé tu více, tu méně, ale podpořili ho vynikající herci. Mě překvapila hlavně nezvykle civilní a neumělá Nicole Kidman. Celkově to tak nějak poklidně plynulo, doplulo to tam, kam jsme všichni očekávali, ale to v podstatě nevadí. I když vykřesat šlo z tak závažného tématu zajisté více. Hlavně emocí bylo pomálu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Zajatecký tábor v Kanchanaburi nebol dobytý americkými výsadkármi, ako je znázornené vo filme. V skutočnosti ho po kapitulácii Japoncov oslobodili britskí a indickí vojaci pechoty. (Arsenal83)
  • Most, kde Eric (Colin Firth) stojí na konci filmu, je slávny most cez rieku Kwai v Thajsku.
    (misterz)
  • Vo filme je čas značne urýchlený. Eric Lomax (Colin Firth) a Patti Wallace (Nicole Kidman) sa síce stretli v roku 1980, ale v skutočnosti mali svadbu až v roku 1983. Eric nevedel, že Takashi Nagase (Hiroyuki Sanada) je ešte nažive do roku 1993 a prvýkrát sa stretli až v roku 1995. (misterz)

Reklama

Reklama