Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a Nicole Kidman si od pohledu nesmírně herecky sedli a není tudíž ani divu, že společně připravují další dva filmy. Chemie mezi nimi funguje náramně a úvodní seznámení je tou nejlepší romantickou pasáží, jakou jsem viděla za hodně dlouhou dobu. Vzápětí se zvážní a tempo zvolňuje. Ve flashbackové části mě příjemně překvapil Jeremy Irvine. To je vážně stejný člověk, který ve War Horse hrál pomalu hůř než ten kůň? Každopádně za tenhle výkon dávám palec nahoru. Hlavním neduhem, kterým Koleje osudu trpí, je předvídatelnost. Jediný překvapivý zvrat je ještě ke všemu stejně šokující jako nedůvěryhodný. Chtělo to pravděpodobně méně kecání a větší péči vedlejším postavám. Závěrečné vyznění mě samozřejmě nesmírně potěšilo, ačkoliv mi došlo už asi tak v první třetině oné vypjaté scény. Škoda pak zbytečně slzopudného dovětku, který doplnily titulky, bez nichž by hloupý divák opět nic nepochopil. Byla bych pro titulky a omezené citové výlevy, bez kterých by se možná povedlo brečet i těm na druhé straně obrazovky. Takhle to bylo ve výsledku poněkud britsky chladné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I nenávisť musí byť mať svoj koniec..." Spočiatku to vyzerá na love story, ale trvá pomerne krátko. Svadba je rýchla a po nej sa film venuje skôr psychológii postáv, hlavne tej ústrednej - C. Firthovi. Spomienkové a vojnové scény zaberajú dobrú polovicu snímku a v týchto fázach je film veľmi dobrý. Sú tu kvalitné i pôsobivé scény z budovania železnice cez rieku Kwai. Áno, presne ako v tom slávnom filme. Tento je však hlavne o zlomenom človeku, ktorý sa z mučením zo strany Japoncov nedokázal vyrovnať. Po rokoch zistí, že jeho hlavný trýzniteľ prežil a vydáva sa na cestu pomsty. Tieto momenty boli pre mňa najlepšie i najsilnejšie a to hlavne z dôvodu skvelého výberu herca z japonskej strany - sympatický Hirojuki Sanada, ktorého som si veľmi obľúbil po jeho samurajskom filme Soumrak . Záver ma dojal a keďže ide o film podľa skutočnej udalosti, tak sa prikláňam k slabším štyrom hviezdam. 70%. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Škoda podružné režie, ale jinak supersilné téma o nelidskosti a odpuštění.. II. světová válka trošku jinak a menší sonda do japonských zajateckých táborů, kde se sadismus mohl rovnat fašistům.. Nicole Kidman pouze dělá křoví jako vždy výbornému anglánovi tělem i duší Colinu Firthovi.. Přidala bych trošku násilí (divák je v dnešní době otrkán a na sadistickej film je ho málo) a přidala více detailů ze vztahu Lomax a nová paní Lomaxová.. Rozhodně to stálo za natočení, protože se mi další slepá část dějin odkryla ;-) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tak strhující příběh podle skutečných událostí o vině, trestu, odpuštění a vykoupení... a tak odtažitý, suchopárný a pouze popisný film byl podle něj natočen. Standardně dobrá Nicole Kidman, Colin Firth se svým válečným traumatem je uvěřitelný a japonský mučitel, důstojník Nagase, se za své válečné zločiny přesvědčivě stydí, ale co je to platné, když mě jejich příběh ani na malý okamžik nedostal „k sobě na plátno“. Natočit řemeslně zručně tu hnusnou džungli, hnusné Japončíky a šílený vražedný pracovní lágr, kde lidský život neměl cenu ani jediného železničního pražce, to samo o sobě k vybuzení empatie nestačí. A finále? Konečně sedí Eric Lomax u stolu proti svému mučiteli... ale nezeptá se: „Měl jsi z toho mučení radost? Věděl jsi že pácháš zlo, ale užíval sis to? Jak by ses teď pomstil, být na mém místě?“ A podobné otázky na tělo. Takže ani nedostane žádnou drsně pravdivou odpověď, jakou dostala například Sigourney Weaver od svého mučitele a znásilňovače Bena Kingsleyho ve filmu Smrt a dívka (tohle doporučuji jako daleko působivější film o pomstě a odpuštění). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi subtílny, intímny, pomalý, až komorný film. Režisér sa nevyžíva v monumentálnych záberoch z exotického východu druhej svetovej vojny, viac ho zaujímajú postavy. Môžeme síce film označiť za až príliš klasický a internacionálny, každopádne pohľad do vnútra postáv je dostatočný. Nie príliš tradičná téma z druhej svetovej, traumy vojakov skôr riešia filmy o Vietname. Na Firthovi, Kidmanke a Skarsgardovi už vidieť roky, čo nie je nič hanebné, sekne im to v takýchto úlohách. Som rád, že sa látky neujal nejaký formálne zbesilý režisér, ktorý by sa vyžíval v scénach mučenia a následných prežívaní tráum. Záver je dojemný, tlačili sa mi slzy do očí (to myslím bez irónie). 70% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Eric Lomax svou knihu, podle které je film natočen, napsal na základě vlastních zážitků z barmského pracovního tábora. (Terva)
  • Vo filme je čas značne urýchlený. Eric Lomax (Colin Firth) a Patti Wallace (Nicole Kidman) sa síce stretli v roku 1980, ale v skutočnosti mali svadbu až v roku 1983. Eric nevedel, že Takashi Nagase (Hiroyuki Sanada) je ešte nažive do roku 1993 a prvýkrát sa stretli až v roku 1995. (misterz)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach vo Veľkej Británii, Austrálii a Thajsku. Obdobie natáčania trvalo od 26. septembra do 18. novembra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama