Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelé, za mňa 5 hviezdičiek. A to vôbec nepatrím medzi fanúšikov vojnových filmov, no tento našťastie nebol z prostredia frontovej línie, ale príbeh bol zasadený do zajateckého tábora tajuplnej džungle. Skvelý príbeh, alebo lepšie povedané až dva príbehy - jeden z obdobia neľútostnej 2.sv.vojny a druhý o 35 rokov neskôr. Vynikajúca koordinácia oboch vetiev deju, ktorá sa pekne postupne navzájom dopĺňala krok za krokom. A musím povedať, že tento film inšpirovaný skutočným osudom Erica Lomaxa vo mne zanechal naozaj veľký dojem. Vidím, že mnohí kritizujú predvídavosť a režiséra, no keby je to nejako obzvlášť prekrútené, zase by každý nadával, že to nekorešponduje s históriou, tak čo vlastne chcete? Aj keď uznávam, že začiatok bol pomerne strnulý, potom keď sa začalo spomínať na vojnu a udalosti v zajateckom tábore, sa to poriadne rozbehlo a skvelé tempo si to držalo až do samého konca. Zo všetkého najviac ma bavila tá konfrontácia po rokoch medzi Lomaxom a tým japonským dôstojníkom. No a jediné z čoho som trochu prekvapený je to, že Nicole Kidman pôsobila po celý čas dosť nevýrazným dojmom. Ale inak paráda. 5* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé a velké zklamání ! Na tohle jsem se velmi těšil už dlouho. Nicol miluju už od pradávna (a tady je pořád baba jak se patří!), Colina mám také moc rád a co se týče australáckých filmů, všechny mi zatím sedly. Příběh E. Lomaxe z druhé světové, ze zajateckého tábora pro spojenecké vojáky zajaté Japonci po pádu Singapuru měl co do počtu veškeré chutné ingredience k tomu aby z něj byl filmový zážitek. Ale nebyl. O tomto období jsem lecos četl, zajímám se o něj. Stavba železnice v Barmě je jen částí utrpení, kterým si spojenečtí vojáci museli coby otroci Japonců projít... Ačkoliv je příběh postaven na skutečné události, ačkoliv Colin hrál velmi přesvědčivě a reálie byly ztvárněny opravdu věrně, nějak jsem tomu nevěřil. Zde došlo k tomu, že evidentně i silný příběh jde špatně odvyprávět, resp. špatně natočit. Naprosto souhlasím s Radkem99, možná dostat to ruky někdo zručnější byla z toho oscarová záležitost, třeba jako z Anglického pacienta. Koleje osudu nejsou válečným filmem, je to psychologické drama retrospektivně se za války odehrávající. Je to film o síle odpuštění ač to zní jakkoliv jako klišé. Osobně mi vadila postava mladého důstojníka kempei tai. Ten mladý herec mi neseděl. Neseděl mi ani cz dabing. Mnoho klíčových momentů bylo předvídatelných, což je právě proto, že byly klíčové film těžce sráží...Celé to ne mně působilo velmi sterilně, tenhle příběh by s vámi měl otřást. Ale zkrátka ne, sledujete jej, jste zvědaví jak to dopadne, ale nic ve vás nezůstane... Kdybych já měl vyjmenovat nejsilnější momenty, bude to ,,vzkaz, který nelze ignorovat'' Lomaxova přítele, rozhovor u stolu v muzeu věznice a hlavně křičená věta jakési britské jednotky tam venku zaslechnutá ve sluchátkách Lomaxova přijímače v podzemí pevnosti ještě před vzdáním se - ,,panebože, pomozte nám někdo ! '' ... Dávám 3 kuličky rýže, ale je to opravdu jen tak tak. . * * * * ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem se na takový druh filmu vůbec nechtěla dívat (za to může můj neblahý zvyk, nečíst si obsah před projekcí, dřív, než ho vytáhnu z kolonky "chci vidět", z čehož už neodhadnu důvod, z kterého jsem si ho tam vůbec umístila) a rozhodně jsem se nehodlala dozvědět , co se dělo v oné místnosti, ale dozvěděla... Přesto převládají rozporuplné pocity, já nevím, sice si Japonce dost pletu, ale tady jsem si téměř jistá, že tím, kdo Lomaxe mučil, nebyl tlumočník, ani jsem nezaznamenala, že by k úkonům vydával přímé rozkazy, asi jsem naivní (nebo blbá, chcete-li), ale v mých dojmech mě utvrzuje i konec příběhu, protože hajzl zůstane vždycky hajzlem, který svých činů nedokáže litovat, natož se je pokoušet čímkoli vykoupit, japonského poručíka tak vidím jako klasickou oběť války, spolu s miliony dalších, ve všech konfliktech lidstva... Je to nerozhodně - buď měl zkreslené vnímání sám Lomax - díky nelidskému zacházení - nebo já - díky rodičům... i když se, minimálně herci, patrně snažili, mě tedy neoslovili. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přijde mi docela překvapivé, že jsem se o filmu s takovým tématem a takovými herci dozvěděla až od rockera Dodo Doležala na rodinném barbecue. A to chodím pravidelně na ČSFD i IMDB, čtu bulvár o Nicole Kidman a jsem studentka filmové školy, takže bych měla mít přehled ve všech směrech.To to nemělo žádné PR? A nebo jsem si ho jenom nevšimla? Inu což. Hirojuki Sanada je drahoušek, to je jisté. Plus je zajímavé, i když nikterak novátorské, jakým způsobem jsou tvůrci věrní románové (memoárové) struktuře montováním celkového dramatického oblouku ze spousty menších. Přináší to s sebou úskalí několika témat, z nichž každé se snaží být osudovější než ty další (spasitelská láska, smíření s bohem/vlastním nitrem, vina v době války), a celek je potom asi melodramatický až nad míru. - Dodatek, je celkem vtipné porovnat filmového hrdinu s jeho reálným životopisem, filmaři jsou největší lháři a takoví důvěřiví diváci jako můj tatínek si to vůbec neuvědomují. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jak Colin Firth skrze trýznivé mučení v zajateckém táboře za 2.světové války našel o několik let později šikmookého kamaráda na zbytek svého života. Moudřejší ustoupil a mlácení i vodní kloktání bylo vítaným předělem do druhé životní fáze, kde už je jen odpuštění, penzijní fond a valorizace důchodů válečných veteránů. A kdyby se to nestalo ve skutečnosti, tak by to působilo silně nevěrohodně. Film má ovšem spolehlivého Colina Firtha, který trauma umí podat hezky sugestivně. A ani ostatní herci z toho nevyšli marně. Jeremy Irvine je coby o 40 let mladší Colinova verze celkem přijatelný. Jeho protipól, uvědomělá svině Tanroh Ishida, fungoval znamenitě, jeho starší verze, ztvárněná Hirojuki Sanadou, mě už tolik nerozcupovala, přece jen změna charakteru byla natolik zásadní, až se vytratil patřičný efekt. Nicole Kidman a zbytek herců v mírném pozadí, ale nic proti nim. Závěrečná konfrontace obou nepřátel je tedy nejslabším úsekem snímku, měla zahrát na city, kdo chce zmáčet kapesník, má možnost. Příběh Erica Lomaxe našel oporu v hereckém obsazení, jeho příběh byl mnohdy působivě veden, od finálního setkání obou protivníků jsem čekal větší katarzi a režijní ráz prolínání minulosti s přítomností (osmdesátá léta) neprobíhal nikterak rušivě. Celkově poutavé drama s pořádnou dávkou deprese. 8/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Firth o filme povedal: "Myslím si, že to, čo sa často nerieši, je efekt v priebehu času. Niekedy vidíme príbehy o tom, aké to je vrátiť sa domov z vojny, veľmi zriedkavo však vidíme príbehy o tom, aké to je o desaťročia neskôr. Tento film nie je len portrétom utrpenia. Je o vzťahoch... ako toto poškodenie súvisí s intímnymi vzťahmi, s láskou.“ (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach vo Veľkej Británii, Austrálii a Thajsku. Obdobie natáčania trvalo od 26. septembra do 18. novembra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama