Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

divak84 

všechny recenze uživatele

tak samozřejmě že film nabízí otazku k zamyšlení, ale válka a zejména ta druhá světová, skrývá v sobě milion tajemství o kterých my, kteří o tomto konfilktu víme z knížek mnoho, nemáme ani páru... nemůžeme vidět do hlavy valečných zajatců a procesu hojení jejich duševních ran. dnešní člověk si řekne "ja toho parchanta potkat znova po 40 letech, tak ho sejmu".. ano i já jsem viděl dokument o anglických-německých vojácích kteří se po 50 letech potkali u normandie a podali si ruku, povídali si o tom jak "on běžel tadyhle a pláži" a "on jak byl v této baterii a kosil desítky vojáků". holt ta nenavist asi začíná na místě ale tam asi i (podvědomě) končí. po valce ta nenavist zřejmě transformuje do jiných aspektů lidske mysli... Lomax byl vzdělaným da se říct pacifistou, o kterém bylo jasné na začatku filmu, že udělá to co udělal. takovým lidem budiž čest. takoví lidé dělali a dělají naši planetu lidštější. režisérsky je film solidní, spíše poklidný, komorní, ale bez chyb. osobně se mi technická stránka líbila. není to pro mě film na druhé a další shlédnutí, ale jde o velice inteligentní snímek, avšak klišé a "zahrání na jistotu" dělají Teplitzkyho práci o mnoho jednodušší. btw Nicole (na svůj věk) klobouk dolů jak se dá nakreslit do krásné ženské. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Když jsem v průběhu filmu kontroloval čas, abych zjistil, kolik ještě zbývá do konce, nedělal jsem to proto, že bych se nudil, ale že mi úvod přišel strašně obsáhlý. A opravdu tomu tak bylo. Nevím, jestli Teplitzky je tak neschopný režisér, nebo kinoverzi sestříhal někdo za něj, ale všechny emočně vypjaté momenty byly použity úplně nevhodně - rozplynuly se v tom, co jim předcházelo a v tom, co následovalo. Znova zopakuji, že to nebyla nuda, ale co mě štvalo, bylo mrhání potenciálem. Mohli jsme totiž zažít filmové vyprávění, které by nás doslova přikovalo ke křeslům v němém úžasu a hrůze z toho, jak strašně může válka ohnout všechna pravidla lidského chování. Nic takového se však nestalo, žádného velkého zvratu se nedočkáme - ano, film by se dal zřejmě předvídat i v případě, že by jej točil rozhodně zdatnější režisér, ale i tak může překvapit. A prostoru pro překvapení tady bylo opravdu hodně. Přesto jsem za ten snímek rád. 55%. ()

Reklama

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu zasáhlo, nebo spíš málem trefilo... Nechal sem se obalamutit i stopáží, je to totiž asi nejdelší film, co sem kdy viděl. A že má silný příběh ? Ale kdepak. Na rozuzlení sem čekat nemusel, je jasný od začátku, o co tu fárá. Tak alespoň ty herci to mohli zachránit ? No dobrá, chlapy průměr a Nicole si u mě upevnila pozici nejvíc nepřesvědčivý aktérky na světě v životě navždy 4eva ! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělých hereckých výkonů Colina Firtha a Nicole Kidman, tak je to zcela zapomenutelný průměrný film. Nezkušenost režiséra je znát, dlouho rozehrává děj a nakonec klíčovou pasáž sfoukne v pár minutách. Chybí tak prostor pro nějakou gradaci a hlavně emoce. Samozřejmě, že podíl na tom může mít i předloha či scénář, ale to už si režisér musí ohlídat. Díky Firthovi s Nicole mi film určitě po nějakou dobu v paměti utkví, tedy slušné 3 hvězdičky (HD, orig.) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Sice možná dle skutečnosti jež ani v nejmenším nebyla příjemnou zkušeností, přesto to na mě působilo dost uměle. Colin mluvil málo, protože role, všichni slzeli kde měli a celé to tak bylo příliš očekávatelné. Bohužel tak z dobrého námětu a velkých hereckých jmen vzešel průměr, jenž nepřekvapí, nezklame ale ani neoslní, propluje a upadne do zapomnění. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Eric Lomax svou knihu, podle které je film natočen, napsal na základě vlastních zážitků z barmského pracovního tábora. (Terva)
  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)
  • Zajatecký tábor v Kanchanaburi nebol dobytý americkými výsadkármi, ako je znázornené vo filme. V skutočnosti ho po kapitulácii Japoncov oslobodili britskí a indickí vojaci pechoty. (Arsenal83)

Reklama

Reklama