Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radikální film chladnokrevně zachycující život dospívající dívky v současném Srbsku provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot. Srbský film KLIP je čerstvým vítězem prestižního rotterdamského festivalu, kde zaujal především silou a autentičností své výpovědi. Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je totiž na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět. Jasna je bezhlavě zamilovaná do o něco staršího Djoleho, ale jejich vztah je spíše než na romantických procházkách založen na divokých mejdanech plných drog, alkoholu, rozvášněného balkánského popu, násilí a sexu, který si natáčejí na mobilní telefony, ostatně stejně jako celý svůj život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (310)

mcb 

všechny recenze uživatele

Děsivě přesné a odpudivé zároveň. Maje Milos se podařilo natočit zdařilou existenciální výpověď o dnešní "digitální" generaci, jejímiž hlavními znaky jsou párty, chlast, sex a Facebook. Zhruba od rumunských 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dnů nepamatuji tak autentickou a syrovou atmosféru bezvýchodnosti, která je zde navíc ještě umocněna všudypřítomným nahrávajícím mobilním telefonem, jakožto typickým znakem přetechnizované doby, v níž je nutné umět vstřebávat mnoho (ne)podstatných informací napříč různými mediálními kanály. Za nápadité považuji také využití hudebního doprovodu skládajícího se z hloupých popových hitů, které velmi trefně komentují vyprázdněnost titulních postav a situací. Čeho naopak bylo příliš, jsou explicitní sexuální scény, bez nichž by se film klidně dokázal obejít. Takhle lehce zavánějí aurou laciného šokování, aby mohly vyvolat nějakou kontroverzi (= větší povědomí o filmu). ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Lehký náznak zajímavé dějové linie o umírajícím otci a jeho rodině, totálně zabitý stovkami záběrů na jeho dospívající dceru, která po celou dobu snímku nedělá nic jiného, jež natáčí svá sexuální videa, nebo předstírá, že se učí... Snad tu byl jakýsi záměr zobrazit realisticky srbskou společnost či vzbudit v diváku nějaké otázky, mně ale v hlavě zůstává otázka jen jeda - o co sakra Maje Miloš šlo?? ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Základem je pohledná hlavní postava (tedy Jasna) - za to jsou hned plusové body. S tou se mi trefili do vkusu a film je hned koukatelnější. Příběh a zpracování hodně kontroverzní. Divím se, že to vůbec prošlo. Některé záběry jsou fakt hraniční, že si člověk říká, jestli náhodou nekouká na "redtjůb". KLIP není snímek, co bych musel vidět znovu, nebo snímek který bych na potkání doporučoval, ale je to zase trošku jiný nevšední filmařský kousek. Řekněme v podstatě takový surový, pravdivý teenagerovský film, který si na nic nehraje - ne jako ty Disney/teen sračky přeplněné klišé momenty - a vše nám ukazuje tak, jak to nejspíše mezi teenagery tohoto věku chodí. PS: Ten Jasnin mobil s kamerou bych nechtěl ztratit! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho možno šokantné. Pre mňa nie. No dobre, bolo tam toho možno viac ako býva v "normálnych" filmoch, ale sex patrí k životu, to ma nešokovalo. To všetko okolo toho, by ma možno šokovalo, ale bohužiaľ viem, že aj takáto existuje mládež. Už na základe toho, čo si dievčinka obliekla na prvú párty vo filme, mi bolo zrejmé, v akej skupine mladých sa pani režisérka pohybovala, keď pripravovala svoj film. Ja ale viem ešte jednu vec, že nie všetká mládež je takáto. Chválabohu. Tej život ale nie je šokujúci a pre diváka je tým pádom asi menej zaujímavý. No a k filmu poviem len toľko, že pôsobil naozaj veľmi skutočne a hudba v ňom bola otrasná. A jedna vec ma predsa len šokovala, keď mladá prišla z párty domov oblečená ako šlapka, tak ma šokovala otcova veta: Obleč sa, musí ti byť zima. ... to kde sme? (Filmová výzva 2015 - ambron) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bacha! Komentář je jeden velký spoiler. Ne, tak tohle neberu. Chápu že ta holka byla nešťastná, protože ji umíral táta, ale že by tohle byl důvod k tomu chovat se jak kráva a kurva v jednom... Jestli takhle vypadá mládež v Srbsku, tak jsem rád, že žiju, kde žiju. Na jednu stranu je to syrově a dost realisticky natočená zpověď, na druhou stranu je to ale film, ve kterém nechápu absolutně nikoho. Asi možná proto, že žiju v malinko jiných poměrech. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikal šest let, čtyři roky byla Maja Miloš v intensivním kontaktu s mládeží. Za tu dobu hovořila se stovkami mladých lidí, čímž se chtěla vyhnout ironickému odstupu. (JoranProvenzano)
  • Veľký rozruch vyvolali scény, v ktorých sa neplnoletí hrdinovia Klipu oddávajú sexu. Obvinenia z pornografie však režisérka Maja Milos odmietla a popísala slovami: „Nemravné by pre mňa bolo neukázať to. Nakrútila som film o tínedžeroch, všetkých ich baví sex a je to základná vec, o ktorej rozmýšľajú. Neukázať to by bolo klamstvom.“ (Sufferer)
  • Maja Milos sa pokúšala pracovať s 18 a 19-ročnými, lenže „to už bola úplne iná generácia. Nemali v sebe tú surovosť,“ povedala režisérka, a tak nakoniec obsadila 14 a 15-ročné deti. S nimi jednotlivé scény skúšala počas štyroch mesiacov takmer každý deň. (Sufferer)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama