Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K nejúspěšnějším komediím francouzského režiséra Clauda Zidiho patří jeho film z roku 1984 Prohnilí. Byl odměněn nejen bouřlivým diváckým ohlasem, ale ocenila jej i kritika, a navíc se může pochlubit hned 3 Césary - za nejlepší film, režii a střih. Filmu dominuje jak osobnost Philippa Noireta, tak uličky a atmosféra pařížského Montmartru přeplněného všemi barvami pleti, drobnými přestupky proti zákonu i skutečnými zločiny. Ve svém rajónu si policista René vybudoval za dlouhá léta služby dokonalý systém, jak „vycházet“ se svými ovečkami i se svým platem. Jednoho dne však dostane mladého partnera, který se ohání zákonem a policejní etikou na každém kroku. René nechce ponechat nic náhodě a snaží se mladého policistu přivést na „správnou“ cestu všemi možnými prostředky. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto spickova kriminalni komedie o dvou zkorumpovanejch poldech, ale jelikoz jsme ve Francii, tak to jsou stoprocentni sympataci, kterejm clovek musi fandit. V Americe by to urcite udelali stylem, kdy jedinej spravnej polda je chce zatknout. Nejakej vyraznejsi dej tu sice neni, je to spis o jednotlivejch situacich, kdy nejdriv Noiret zaucuje Lhermittea a pote uz vyvadej spolu. Ne vzdy to je sice sranda, precejen dojde i na naky ty vaznejsi momenty, ale komedie prevazuje a nektery fory fakt stoji za to. Navic jak Noiret, tak Lhermitte jsou perfektni. Fakt nemam, co bych tyhle komedii vytknul, jeden z Zidiho nej filmu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Boudaři na profesionální úrovni, využívající všechny malé i velké přestupky a lotroviny pro své obohacení. A cestiček je, při troše fantazie, opravdu dost. Královsky jsem se bavil, když velký učitel Noiret "zaučoval" svého zprvu trochu prkeného žáka Thierry Lhermitta, a převáděl jeho teoretické znalosti a představy do svého poněkud prohnilého, ovšem reálného prostředí. Technika finančního zruinování, ta mě mimořádně pobavila. Komedie par excellence! ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Philippe Noiret používal velmi svérázné praktiky při vyšetřování, ale hodně se vyznal a náležitě toho využíval. Do tajů těchto praktik zasvěcoval i svého mladého kolegu. Pokud budete chtít někdy z někoho vymlátit přiznání, použijte, prosím, telefonní seznam, kterým ho praštíte do hlavy. Nejsou totiž po něm vidět žádné krvácející rány. Pozor na pozvání do ruské restaurace. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Francouzská klasika, k níž jsem se konečně dostal a jako u všech komedií či krimikomedií od Clauda Zidiho, jsem byl nesmírně potěšen a pobaven. Philippe Noiret exceluje, role Reného je pro něj jako dělaná. A celou dobu jsem si říkal, ten jeho rajon musí být tam někde kolem Barbes-Rochechouart a skutečně tomu tak bylo. Těším se na další pokračování, která si pustím velmi brzy. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tragikomický návod pre policajta ako "napraviť" nebezpečne čestného mladého kolegu, šéfovi vypestovať závislosť na drogách a popritom prísť k miliónu dolárov... Noiret je skvelý a Thierry Lhermite tu vyzerá aj pôsobí ako Tim Roth za mlada (stačí si spomenúť na úlohy vo filmoch Pulp Fiction a Gauneri). Francúzi majú jednoducho na dobre kriminálky talent. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Slovo „ripou“ („prohnilý“) pochází z argotu, tzv. verlan, což je jazyk předměstské mládeže, který spočívá ve zkracování slov a přehazování slabik. Ripou je správně pourris, a toto slovo se stalo trvalou součástí francouzštiny. (Locksley)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach vo francúzskom hlavnom meste Paríži. (dyfur)

Reklama

Reklama