foto

Claude Zidi

  • nar. 25.7.1934 (84 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Claude Zidi, dnes již legendární francouzský režisér a scénárista hlavně bláznivých komedií sedmdesátých let. Nejdříve studoval kameru na škole Louise Lumèria v Paříži. Hned po absolutoriu pokračoval v této profesi a postupně se vypracoval až na asistenta režie.

Svůj první film natočil až v roce 1971 a jednalo se hned o divácky úspěšný film BAŽANTI s kapelou Les Charlots, s níž následovala plejáda dalších filmů jako BLÁZNI ZE STADIÓNU, VELKÝ BAZAR nebo BAŽANTI JDOU DO BOJE. V polovině 70. let navázal spolupráci s tehdy již slavným Pierrem Richardem, se kterým natočil snímky HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU nebo NÁHRADNÍK. Roku 1977 natáčí možná svůj nejslavnější film ZVÍŘE s Jean-Paulem Belomondem. A dochází i ke spolupráci s další francouzkou hvězdou Louisem de Funèsem ve filmech KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO a JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ.

Dalšího výraznějšího úspěchu se dočkal až v polovině 80. let s filmem PROHNILÍ s Philiphem Noiretem. V dalších dvaceti letech následovalo několik jeho pokračování, nejnovější SUPER PROHNILÍ z roku 2003. Nepříliš úspěšný byl film ASTERIX A OBELIX s Gérardem Depardieu.

Milan "exitak" Dufek

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2018 Claude Berri, le donneur de cartes (TV film)
2017 Pierre Richard - tichý muž (TV film) - a.z.
2013 Pan herec - Louis de Funes

TV pořady

2004 Tout le monde en parle (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(295)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace