Proutníci

Swingers

Komedie / Drama

USA, 1996, 96 min

Doug Liman

Zážitek seslaný "Americkým nezávislým létem". Kluk, který právě dostal kopačky a kamarádi, kteří se cítí být nanejvýš fundovaní ho vytáhnout z deprese, vymetají bary a mejdany, podniknou i výlet do Las Vegas, kde si jak jinak než s prázdnými kapsami hrají na něco, co nejsou a rozumují o věcech, o kterých nemají páru. Jon Favreau v roli citlivého zoufalce hraje jako by nevnímal kameru a jeho frustrace byly skutečné.(10.1.2005)

Zvláštní rychlé tempo, jenž je režiséru Dougu Limanovi vlastní, se zpočátku do koncepce příběhu o hledání ztracené lásky dvakrát nehodí. Jenomže atmosféra rozjetých barových párty, v nichž se za pomoci „soucituplných“ kamarádů rozhodne hlavní hrdina utápět svůj smutek, se nedá zastavit a tak můžeme jenom sledovat, jak děj začne rychle odsýpat (i když je pravda, že při závěrečném zamyšlení se toho zas tak moc nestalo), herci začnou „řádit“ – Vince Vaughn asi ukecané týpky se sklenkou v ruce rád, a divák je naplno vcucnut do filmu, za což můžeme poděkovat jenom režisérovi. Ruční kamera (sám Liman), rychlý střih a dobré vedení scén, kterým však chybělo trochu více vypointovanosti, a sto minut uběhne v příjemném tempu. Je opravdu zvláštní, že o lásce se dá vyprávět i bez romantické sladkobolnosti. PS: A až po jisté životní zkušenosti je možno plně docenit toto skvostné dílo!(12.11.2005)

Vychutnat si trochu té životní marnosti se zoufalým kamarádem má jistě své kouzlo, ale vytáhnout z deprese takového nešťastníka, jako je Mike to je vážně o zdraví.Vláčet za zábavou člověka, který si myslí ..že nic nemá, že si nic nemůže dovolit ..nikdo ho nemá rád a na potkání vypráví o své nešťastné lásce. Naprosto dokonalá byla pro mě scénka, kdy Mike balí přes záznamník holku. Připomene se ..píp; znovu se připomene..píp; nechá na sebe telefonní číslopíp; svěří se s nešťastnou láskou..píp; požádá o rozhovor..píp; a rozejde sepíp.(23.4.2005)

Rozpočet $200,000Tržby USA $4,555,020Tržby Celosvetovo $-(27.3.2010)

• mandes

rozpočet : $200,000 tržby americke : $4,555,020(14.12.2006)

Zatím čtyři, ale kruci... ten film k člověku mluví. Kam se hrabou Kopačky.(8.4.2009)

Sympatická nezávislá tvorba, která příjemně balancuje mezi lehkou mládežnickou komedií a věrohodnou tragikomedií jako vystřiženou ze života. S pojmem "komedie" však přeci jen s mírou, humorných scén je poskrovnu (vede záznamník) a přímo na čisté pobavení, nebo rozveselení Swingers moc neposoulží, ať se o to veselá kopa Vince vaughn snaží jakkoliv... Doug Liman se příliš neblýsknul, jeho režie je obyčejná a průměrná a tak se Proutníci i přes určitou (ne zas příliš velkou) životní výpověď zdají poměrně splachovací. Takže, jak jsem řekl, balance snímku je zachována, ale na obě strany vah bych přiložil více. 6/10(27.8.2009)

Rád se koukám na herecké duo Favreu a Vaughn, takže jsem se na film Swingers velmi těšil. Nejvíce ze všeho mě překvapilo, jak se dá prostý námět o kopáčkách, zpracovat tak soucitně a hravě. Snaha přestat myslet na svou ex zahnala hlavního hrdinu do LA, kde se svými kumpány vymetá všechny mejdany a párty. Film si zachovává vážnější ražení, i přesto není o komediální prvky nouzi. Především, když Mike volá zpět dívce, kterou potkal v baru, neudržel jsem se a řval jsem smíchy. Bohužel mi občas připadali herci toporní a prkenní. S ústřední dvojící mě více oslovil film Ranaři. Pokud se vám líbili Swingers, nezapomeňte ho zkouknout.(9.12.2010)

• sidzej

Nuda, nuda, nuda. Komédia? Pche, to určite. Chýba tomu príbeh, nemá to vykreslené postavy, žiadne emócie, čokoľvek čo by dokázalo upútať pozornosť. Nevidím dôvod prečo sa pozerať hodinu a pol na partu kamošov, ktorí vymetajú jeden bar za druhým a vedú zdĺhavé keci o ženských a ich spackaných životoch. Prečo to má preboha také vysoké hodnotenie? Vysvetlí mi to niekto?(9.4.2009)

Tohle je opravdu film ze života. A mladej Vaughn je skvělej.(18.5.2010)

70%. Na mnoha místech scénář drhne a celá ta zápletka je takovým mixem všech podobných filmů, že vás to nemusí nadchnout. Alespoň že to Vaughnovi a Favreauovi jako parťákům náramně klape.(1.3.2010)

Smršť těch nejabsurdnějších dialogů. Starostlivost kámošů a spousta keců o tom, jakej je hlavní hrdina borec mě fakt dojímala. Navíc on prostě borec byl :-)(28.3.2012)

"Ahoj mami, budu hrát Goofyho, pošli další peníze." Jedna z vůbec nejvtipnějších komedií, co jsem kdy viděl, s humorem přesně podle mého gusta, skvěle zahraná, řadím jí do zlatého fondu.(25.12.2007)

Film o tom, jaké to je být sám, i když obklopen lidmi. Postavy jsou skvěle napsané a v kombinaci se strhující kamerou, adekvátní nedotažeností příběhu a přirozeným hercem v hlavní roli vás dokonale přesvědčí, že prožíváte příběh toho kluka, co se prostě snaží vypít z rozchodu.(21.2.2011)

Scenár za všetky prachy s uvoľneným Vincom Vaughnom, tak ako sme zvyknutý a flustrovaným, zakríknutým Favreanom v návode ako ne/baliť baby. Za ten rozpočet klobúk dole, viac už stála aj reklama na Persil.(20.6.2007)

Super nezávislé dílko, jenž dokazuje, že Liman uměl točit od začátku, Favreau měl nápadů vždycky dost (a teď je umí i natočit), Vince umí frajery dodnes a Heather je kočička taky pořád. Dialogy skvěle sviští, muzika "jak z růže květ," jeden bar střídá druhý a techniky balení jsou rozličné. Nebýt pomalejšího rozjezdu a některých slabších hereckých vystoupení na straně dam, šel bych i na 5*, ale i takhle to byla skvělá zábava, s Jonem jsem to fakt prožil, držel mu palce a na konci měl radost i za něho... 75%(14.5.2009)

• Yoss

Jona Favreaua som si poprvýkrát všimol v Sopranovcoch, pripadal mi podarený i svojsky vtipný, potom dlhšie nič. Teraz som naďabil na Swingers, ale nejak ma nechytil. Od začiatku som čakal, kedy to príde, kedy sa to rozbehne, ale príbeh o utrápenom chlapíkovi, ktorý nevie zabudnúť na svoju ex bol nezáživný a dopozeral som to len preto, že keď niečo začnem, tak to aj dokončím. :-)(8.9.2009)

• dr.fish

Debilní film o debilních borcích co neumí zapařit ani žít. Bez příběhu, bez ničeho....(6.10.2010)

Pokud se chete potkat s totálním zoufalcem, Mike je ta správná volba. Ať už je kdekoliv, pořád myslí na svojí bejvalku, scéna se záznamníkem byla zářným příkladem. V momentech, kdy byl v baru s kámoši, sem ho moc dobře chápal. Vincu Vaughnovi role perfektně sedla a jeho postava byla super protiváhou Mika. No a Heather Graham byla moc milá a i kvůli ní se mi konec hodně líbil. " Who's that? I don't know, man."(17.5.2008)

Předtím, než se Doug Liman pustil do režírování různých akčních zběsilostí, natočil tuhle parádní konverzační pecku, která šlape, má říz a vtipem nešetří. A Jon Favreau je lepší před kamerou než za ní.(5.5.2011)

<< předchozí 1 2