foto

Jon Favreau

  • nar. 19.10.1966 (49 let)
    Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jonathan "Jon" Favreau se narodil 19. října 1966 ve Flushingu, v městské části Queens v New Yorku. Maturoval na Bronx High School of Science, poté v letech 1984 až 1987 navštěvoval Queens College. Na rok přerušil studium a pracoval na Wall Street, na pouhý jeden semestr se poté vrátil na Queens College, na které na dobro skončil a v létě 1988 se přestěhoval do Chicaga. Tam se začal věnovat komedii a vystupoval v několika divadlech.

V roce 1992 debutuje filmem FOLKS! s Tomem Selleckem. O rok později se objevuje ve již objevuje po boku Seana Austina ve filmu RUDY, při jehož natáčení se setkává s Vincem Vaughnem. O další rok později si odbývá svůj televizní debut epizodní rolí v seriálu SEINFELD. Následně se objevuje v seriálu NEMOCNICE CHICAGO HOPE, a po přestěhování do Los Angeles i ve filmu BATMAN FOREVER. V roce 1996 se prosazuje filmem SWINGERS, ke kterému napsal scénář a kde si zahrál jednu z hlavních rolí společně s Vincem Vaughnem.

V roce 1997 vystupuje v šesti epizodách seriálu PŘÁTELÉ. Následující rok poté ve filmu VERY BAD THINGS. O dva roky později získává titulní roli v životopisném filmu ROCKY MARCIANO. V roce 2000 následují filmy LOVE & SEX a THE REPLACEMENTS. V roce 2001 píše scénář, režíruje a ztvárňuje jednu z hlavních rolí ve filmu MADE, opět s Vincem Vaughnem. Důležitý je poté rok 2003. Během něho se Favreau objevuje ve filmech DARDEVIL a SOMETHING'S GOTTA GIVE (Lepší pozdě nežli později). Sám poté režíruje film ELF (Vánoční skřítek).

V roce 2004 následuje role ve filmu WIMBLEDON. O dva roky později následuje film BREAK-UP, po něm FOUR CHRISTMAS a COUPLES RETREAT, ve všech si Favreau zahrál po boku Vince Vaughna a k poslednímu napsal i scénář. Objevil se také v seriálech MY NAME IS EARL a MONK a daboval postavy ve filmu OPEN SEASON a v seriálu FAMILY GUY.

Důležitý zlom nastává v roce 2008, kdy režíruje komiksovou adaptaci IRON MAN s Robertem Downey Jr. v hlavní roli. Sám si poté zahrál malou roli komorníka hlavního hrdiny. Letos míří do kin pokračování – tedy IRON MAN 2, ke kterému Favreau psal i scénář. Je také nejvážnějším kandidátem na režii Marvelácké týmovky THE AVENGERS. Jon Favreau má také mimo jiné vlastní televizní talk show – DINNER FOR FIVE.

Sony1994

Herecká filmografie

2016 Kniha džunglí
Term Life
2015 Vincentův svět
2014 Šéf
2013 Iron Man 3
Vlk z Wall Street
Z cizího krev neteče
2012 John Carter: Mezi dvěma světy
Lidé jako my
2011 Ošetřovatel
2010 Brother's Justice
Iron Man 2
2009 G-FORCE
Kámoš k pohledání
Trable v ráji
2008 Čtvery vánoce
Iron Man
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
2006 Lovecká sezóna
Rozchod!
2005 Fur on the Asphalt: The Greg the Bunny Reunion Show (TV film)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
2004 Wimbledon
2003 Big Empty, The
Daredevil
Lepší pozdě nežli později
2001 Ain't It Cool News (TV seriál)
Ranaři
2000 Láska a sex
Náhradníci
1999 Rocky Marciano (TV film)
Rodina Sopránů (TV seriál)
1998 Drtivý dopad
Dva z Queensu (TV seriál)
Herkules (TV seriál)
Šest pohřbů a jedna svatba
1997 Dogtown
1996 Desert Breeze (TV film)
Hra o život
Just Your Luck
Proutníci
1995 Batman navždy
Zápisky z podzemí
1994 Grandpa's Funeral (TV film)
Mrs. Parker a začarovaný kruh
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
PCU - Univerzita nebo klášter
Přátelé (TV seriál)
1993 Bourák
1992 Cena úspěchu dojde
Hoffa
1989 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)

Dokumentární

2015 As I AM: The Life and Times of DJ AM
2014 Misery Loves Comedy
2011 Revenge of the Electric Car
With Great Power: The Stan Lee Story
2010 Industrial Light & Magic: Creating the Impossible (TV film)
2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2004 Making of 'Wimbledon: The Movie' (TV film)
2003 Beyond Hell's Kitchen: Making 'Daredevil'
2002 HypaSpace (TV seriál)

TV pořady

2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Dinner for Five (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2018 Jungle Book 2
2016 Kniha džunglí
2014 About a Boy (TV seriál)
Secret Cabinet (TV film)
Šéf
2012 Revoluce (TV seriál)
2011 Kovbojové a vetřelci
2010 Iron Man 2
2008 Iron Man
2007 In Case of Emergency (TV seriál)
2005 Kancl (TV seriál)
Zathura: Vesmírné dobrodružství
2003 Life on Parole (TV film)
Vánoční skřítek
2001 Kolej, základ života (TV seriál)
Ranaři
1999 Smog (TV film)
1998 Bad Cop, Bad Cop (TV film)

TV pořady

2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(345)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace