Generální linie
General Line
Sovětský svaz / USA, 1929, 121 min
Hrají:
Maxim Štrauch, Marfa LapkinaPlakáty
Poslední Ejzenštejnův němý film. Na rozdíl od jeho předchozích filmů má hlavní postavu, chudou vesnickou dívku Marfu, která se zaslouží o vznik a rozvoj kolchozu na malé ruské vesnici. Film poetickou a vtipnou formou zobrazuje kolektivizaci a vrcholí příjezdem traktoru. (cinefil)
Douglas
Nepředstavilně tendenční, ale pokud pomineme dobovou propagandu, tak jde stále o geniální film, z něhož by se leckterý současný režisér mohl učit.(8.6.2003)
Tetsuo
U tohoto filmu je důležité poznamenat, že to není nechtěně zábavné, ale zcela záměrně vtipné. Agitace s radostí, erotikou a dvojsmysly.(19.5.2004)
Rob Roy
Legendární scéna s odstředivkou :))) Studenti FV vědí(10.1.2007)
Kulmon
Poslední Ejzenštejnův němý film tentokrát není nijak revoluční, popisuje totiž kolektivizaci zemědělství. Místo děje tak spíše nahradila etnografická studie do života obyčejných Sovětů na konci dvacátých let minulého století. Ta revolučnost přecejen trochu chybí, a tak se film line a tolik nezaujme. Koneckonců i hudba není nic moc. Na druhou stranu samozřejmě musím ohodnotit snímek z hlediska režisérského, tady není co vytknout, pomineme - li tendenčnost, ale to jsme již u Ejzenštejna zvyklí. Stejně jako na mrtvá zvířata, která jsou snad ve všech jeho filmech. Co může takový film jiného zakončit, než rozzářené tváře zemědělců? Jo traktor, to je věc :-)(8.5.2009)
CheGuevara
Pokud si chce divák vyzkoušet, jak moc dokáže oddělit formu od obsahu, je sovětská avantgarda zcela ideální. Nejspíš nemám to správné pochopení pro utužování kolektivismu, víru v lepší zítřky a obětavé mužíky s dobrým srdcem, a tak byla Generální linie pro mě filmovými muky. O to hůř, že mi to nepřišlo ani legrační. Snad mi chybí ten správný kádrový humor. Navíc němá projekce bez jakékoliv hudby nebyla nejšťastnější volbou. O to víc zamrzí, když člověk vidí sovětský formalismus na vrcholu svých sil, ale v tak hloupém a v kruhu se točícím filmu. Ble.(24.2.2010)
NinadeL
Marfa Lapkina je moje láska a Vít Janeček by neměl učit, ani se věnovat dokumentu, ale jedině překladu a komentářům němých filmů. Bez něj bych Rusku nikdy nepropadla. A může být carské, i sovětské do 40. let. Čihák to také být může, ale bez masa.(10.2.2009)
Miloš
Filmy Sergeje Ejzenštejna se snad vždy pohybovaly od extrému k extrému, mezi "starým a novým" (jak zní překlad originálního názvu filmu). I v Generální linii jsme provokováni scénami mentální tuposti, zvířeckosti, rozkladu, špíny a krve v kontrastu k naleštěným strojům a k systémům, které lidské masy semelou při naplňování vize nového člověka - komunisty. Nezapomenutelné obrazy sevřené mistrnou montáží, kterými proráží sublimace výtrysků a výbuchů sexuální energie, povyšují dílo nad prvoplánovou politickou agitku v agresivní vizi modernity.(12.7.2005)
Mr.Ocek
Jacques1
Generální linie aneb jak si koupit traktor. Pokud se na film podíváte budete se upřímně bavit nad neskrývanou tendenčností filmu a jeho scén. Zároveň se tu velmi pěkně ukazuje rozdíl mezi formou a obsahem.Obsah je opravdu strašný, přesto se jedná o kvalitně natočený němý černobílý film a to s veškerým umem.(12.10.2008)
medvidek
Propaganda. Bohužel od ní neumím odhlédnout.(5.9.2011)