První klidná noc

(Itálie)

Professor, The

Itálie / Francie, 1972, 105 min

Valerio Zurlini

Musím poznamenat, že nejde o žádné geniální dílo, ale hodnocení na hranici mírného nadprůměru zachraňuje Alan Delon a přinejmenším ještě docela zajímavý námět, protože zápletka není vyloženě tuctová.(25.9.2011)

Dívka čarokrásná, Giancarlo Giannini -jak jinak- zajímavý...a Delon? Nepočítám-li Rocca, nestává se mi často, že by mne těžce a jednoznačně dojímal. Každopádně: z ruky mi ještě nikdy nikdo nehádal, ale to vědomí, že osudu jeden neunikne, je až nesnesitelné.(16.6.2009)

Krimidrama ze školního prostředí s drsnou zápletkou.(18.7.2008)

Stendalův romantismus (zjevné odkazy na Vaninu Vanini) přenesen do existencionální éry 50. a 60. let jen dokazuje, že šlo o směr bytostně romantický, byť uměřenější v emocích.(8.5.2011)

10/10. Dojemné. Působivé. Dramatické. Melancholické. Fantastické. V Itálii na tento film píší studenti seminární práce. Lze v něm najít odkazy a prvky ze Stendhala, Novalise, Shakespeara, Goetha, Danteho, Baudelaira nebo Bible (to jen tak namátkou). Jednotlivé scény obsahují mnoho symbolů, ukrytých v detailech, nebo jsou symbolické samy o sobě… Anebo lze film brát jako příběh o profesorovi, co se zamiluje do studentky. Každopádně, Alain Delon zde podává výkon hodný Oskara, Cézara, Medvěda, Lva i ostatního zvířectva, co se ve filmovém světě uděluje. „Někdy vzpomínky přicházejí na mysl bez důvodu. Ten, kterého hledáte, není zde…“ (více zde)(21.3.2011)