Reklama

Reklama

Joe Ransom (Nicolas Cage) není zrovna příjemným chlápkem, který by se hned s každým kamarádil. Je to horkokrevný tvrďák, který se často více než rozumem řídí vlastními instinkty. A ty ho bohužel už párkrát přivedly do křížku se zákonem a taky do basy. Teď tento bývalý trestanec pracuje jako předák party dřevorubců a žije téměř samotářský život v zapadlé díře uprostřed lesů na jihu USA. I v tomto společenství podobných ztracených existencí se pohybuje na jeho okraji a snaží se vyhnout dalším možným konfliktům, které by jej mohly snadno vrátit za mříže. Jeho dobrovolná izolace se začne drolit ve chvíli, kdy do své party přibere teenagera Garryho Jonese (Tye Sheridan). Tomuhle klukovi to dává život pěkně sežrat. Nikdy pořádně nechodil do školy a jeho věčně opilý, agresivní otec všechny kolem sebe jen mlátí a ponižuje. V bezvýchodné situaci se Garry snaží před otcovými výpady chránit alespoň matku a sestru. Když Joe začne Garryho a jeho těžkou životní situaci poznávat blíž, ocení jeho odhodlání, odolnost a pracovitost. Postupně se spřátelí a Joe se stane Garryho ochráncem a mentorem. Vznikne mezi nimi pouto, které jim oběma změní život. V okamžiku, kdy se Garry ocitne ve velkém ohrožení, obrátí se o pomoc na svého nového přítele. Odtud se odvíjí řetězec událostí, které Joea přivedou až k hranici, za níž jej pravděpodobně čeká jen nevyhnutelná katastrofa. Joe se musí rozhodnout, jestli tuhle pomyslnou čáru překročí... (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (267)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel, že ide o remake americkej drámy z roku 1970, ktorú mám na mojom watch-liste, no napokon z toho vyšiel úplne iný príbeh, adaptácia druhého románu amerického hasiča a spisovateľa Larryho Browna z roku 1991 (Brown knihu písal ako 39-ročný, Green ju ako 39-ročný režíroval). V prvom rade je príjemné vidieť Nicolasa Cage-a v kvalitnom filme a hrať naozaj prvú ligu. Ja osobne mám tohto herca rád a tvrdiť, že po istej dobre hrá len v hovadinách je prehnané, pretože má každý rok jednu kvalitnú rolu, ktorú však dopĺňa o istý obnos béčkových somarín, čo je mne osobne celkom sympatické, lebo to považujem za jeho guilty pleasure a zároveň akýsi spôsob vnútornej revolty (a na druhej strane - prečo by som mu nedoprial lacný zárobok). Spolu s Bad Lieutanant, Lord of War a Adaptation je Joe jeho asi najlepší výkon za posledných 15 rokov. Je to ukážkový anti-hrdina, ktorý si svojou správňackosťou získa vaše srdce. Skvelý je aj Tye Sheridan, ktorý si už niečo podobné vyskúšal rok predtým vo filme Mud. No úplnou senzáciou bol objav bezdomovca Garyho Poultera, ktorý tu debutoval (a, bohužiaľ, aj derniéroval) a je naozaj výborný - démonický, dodrbaný, dokonalý naturščik. Samotný film (dej, tempo, príbeh, dramaturgia, napätie, téma...) do mňa vstúpil bez prekážok, uveril som mu, fungoval na mňa a nemám výhrady. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Stále mě ty americké zapadákovy neomrzely. Joe je nejsilnější v obyčejných momentech, kdy pracujou s černochama, čumí na telku atd. Když začne hrát meditativní hudba, Cage filosofuje ve voiceoveru, a houmlesák tančí ve zpomalenym záběru, je to o třídu horší. Naštěstí těchto momentů moc není. Cage tam hraje huhňavou korbu dobráka, co má problém se zvládáním vzteku a hraje dobře. Příběh postupně eskaluje, chvílemi to malinko tlačí na pilu, ale líbilo se mi to a bavilo mě to. Nejvíc mi utkvěl zlej fotr alkáč. Vypadal fakt jako somrák z Hlaváku. A jméno režiséra mě tedy setsakra překvapilo. Green ukazuje, že se rozhodně nenechá škatulkovat. 7/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Depresivní buranské drama od režiséra ztřeštěných, přisprostlých komedií v hlavní roli se zapadlou, dříve velice populární hvězdou? Nakonec, proč ne? Poutavé drama, které přináší minimalistický, ale bez příkras vyprávěný příběh o možném přátelství muže ve středních letech s temným tajemstvím a chlapcem, který je ponižován a mlácen svým alkoholickým otcem. Mohla to být rutinní nanicovatá a předvídatelný nuda, ale Gordon Green má v rukávu pár es a občas se vytasí s nějaký nepříjemným překvapení. A Nic Cage ... ten dávám slušný K.O. všem, kdo ho odepsali, protože zde předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů od ... už ani nevím, kdy naposled hrál tak dobře. Nenápadné, ale silné. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mám s tím jeden velký problém. Nicolas Cage, v jádru dobrosrdečný a respektovaný chlapík, je vylíčen coby štvaná oběť společnosti, po které ostatní rádi šlapou za každý její prohřešek, zatímco Garyho otce, starého ochlastu a fyzicky i mentálně nejodpornějšího stvoření amerického vidlákova, si nikdo výrazněji nevšímá a on může mlátit celou rodinu hlava nehlava bez větších námitek. Možná to má být metafora na to, jak je život hnusný a nefér, ale filmu s jeho nastolenými pravidly to příliš nepomáhá, děj je zbytečně roztahován do rádoby existenciálních výšin a obě zmíněné postavy se nakonec vždy zachovají přesně tak, jak se od nich od začátku očekává. Řemeslně a hlavně herecky je vše v pořádku a bezútěšnost prostředí se odráží do hodně tísnivé a špinavé atmosféry, ale nemohu se zbavit pocitu, že podobných námětů už Hollywoodem prošla pěkná řádka a že Joe z nich většinou, jakkoli pozorně a bez větších chyb, otrocky opisuje. Večer u televize ok, do kin ale určitě ne... 65% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ano samozřejmě, že je to dechberoucí drama. Cage hraje bejvalýho nekalýho živla co se chce napravit, vykoupit přestat kouřit a já nevím co ještě. Zaměstnává lidi na mačetování nevhodných stromů (?!) ehh nebo tak nějak jsem to tu někde četl? Mno ono to tak nějak je týpci co tu podsekávají stromy soutěží o titul největšího mačetáře a hrajou si při tom na samuraje. Hmm... no to je teda nářez... A hle Cage si oblíbí 15letýho pracovitýho chudáka kluka z posraným životem co má fotra odpornýho netahavýho vychlastanýho dědka co ho bije no to je smutné jdu si pro kapesník. Cage od začátku do konce nasazuje neskutečně smutnej trpitelskej výraz, že už z toho mám slzy na krajíčku, ale pozor má to silné momenty. Ten mladej kluk se nedá!!! Je osobnost snaží se předělat fotra a nedá si rozbít držku od frajera kterej chce sejmout Cage. Po tom jdou nakonec i policajti možná i ufoni no prostě celej svět! A vše vyvrcholí do grandiózně depresivního finále!! A sakra, tak už snad radši nic.10% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel v Austinu v Texasu a v Los Angeles v Kalifornii. (rafix)
  • Dráma mala premiéru na talianskom Venice Film Festival v auguste 2013. (kacer4)
  • Když Joe (Nicolas Cage) ťuká čísla do účetní kalkulačky s tiskem, můžeme vždy slyšet zvuk tisku a otočení pokladního bloku, ovšem ten se ani nehne a čísla, která naťuká, se na papír nikdy nevytisknou. (Timak)

Související novinky

Nicolas Cage neschopným únoscem

Nicolas Cage neschopným únoscem

17.05.2015

Asi vám neuniklo, že je kariéra Nicolase Cage, ehm... hodně zajímavá. Občas se sice objeví filmy jako Kick-Ass, Joe nebo Croodsovi, jinak ale diváci jen zdrceně vzpomínají na časy Skály, Con Airu a… (více)

Reklama

Reklama