Reklama

Reklama

100 dní v Palermu

  • Itálie Cento giorni a Palermo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Lino Ventura jako generál Dalla Chiesa, který se nebál postavit sicilské mafii. Francouzsko-italské drama natočené podle skutečných událostí. Na jaře roku 1982 byl generál karabiniérů Carlo Alberto Dalla Chiesa jmenován prefektem v Palermu. Tento populární, neohrožený bojovník proti terorismu má stát v čele boje proti mafii, která už začala stát rozkládat zevnitř. Dalla Chiesa začne nejprve v řadách policie. Pak odhaluje spojení mezi mafií, státní mocí a bankovními institucemi, kde se perou mafiánské peníze. Jakmile chobotnici odhalí, měl by začít odsekávat jedno chapadlo za druhým. A tohle nesmí sicilská mafie dopustit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (79)

nascendi 

všechny recenze uživatele

100 dní v Palerme ma ničím neprekvapilo. Nevybočilo ani o milimeter od štandardov, ktorými boli vymedzené protimafiánske filmy, filmy o korupcii, prerastení mafie do štátnych štruktúr a o bezmocnosti karabinierov a obyvateľstva proti tomu. Film je v svojej podstate nudný a viac ako boj proti mafii ma zaujal boj Lina Venturu za zvýšenie príťažlivosti tohto, na neúspech odsúdeného, filmu. Mám podozrenie, že distribútor na rozdiel odo mňa film nedopozeral, inak by nemohol napísať, že sa generál s manželkou stali obeťami bombového útoku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Postupně doháním období francouzských kriminálek a jedna zásadní mě dohnala nedávno na ČT2. Spolu s ní se přiřítil i Lino Ventura, kterého jsem také ve filmu viděl tolikrát, že bych to zatím spočítal na prstech jedné ruky. Musím se ale přiznat, že jsem očekával maximální nadšení a nakonec to bylo maximální nadšení akorát z Lino Ventury. 100 dní v Palermu představuje objektivní náhled na život a mafii v Palermu v 80. letech. Vlastně si vůbec nevymýšlí a o to hůř se na to kouká. Na druhou stranu jsem měl problém se sžít s postavami (hlavně z toho důvodu - SPOILER: že je ve výsledku někdo vždycky postřílí), takže jsem si k filmu nedokázal udělat výraznější citový vztah. Co ale nezapomenu, tak herecký projev Lino Ventury. Doufám, že se brzo dostanu k více jeho filmům, protože on je opravdu persóna, které by se i v dnešní době málo kdo rovnal. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Carlo Alberto Dalla Chiesa -muž, generál, který dostal místo prefekta v Palermu na Sicílii, aby tak trošku přiškrtil mafii. A on toho za těch sto dnů ve své funkci dokázal opravdu velmi hodně, a to tolik, že vražda jeho i manželky se přiřadila jako další číslo k obrovské sérii těch předchozích. Osmdesátá léta byla velmi divoká, mafie kšeftovala vcelku otevřeně s drogami a zbraněmi a Sicílie je vstupní brána do Evropy. Když vzpomenu na seriál Chobotnice, jeho tvůrce se kdesi zmínil, že měl obrovské problémy jej vůbec natočit, takovým trnem v oku se pro určitá místa stal.Když jsem byla naposledy v Neapoli, probíhala tam válka klanů o politiku s odpady. Kontejnery v ulicích hořely, jak je podpalovali naštvaní občané, dva týdny poté sebrali karabiniéři tuším sedm mrtvých během jediné přestřelky . Hm. Itálie, tam to žije:-) Každopádně, skvělý film, skvěle nasnímaný kamerou, která život v Palermu reálně přiblížila, buldočí povaha Lina Ventury a jeho krásná, mladá žena, kapitán karabiníků, štáb pracovníků na prefektuře i občané města, ti všichni se postarali o velmi slušný filmový zážitek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Proti terorizmu som vyhral a proti mafii to bude rovnako tak..." Lino Ventura podal tradične výborný výkon, ale jeho boj s mafiou som videl prehratý, len čo sa do neho pustil. Všetci jeho predchodcovia boli zastrelení v aute alebo na ulici a on si chodí bez ochranky? Ako chceš bojovať, keď každý deň riskuješ život? Venturovi to v uniforme generála svedčí, vydáva jasné i rozumné rozkazy, len nemyslel na všetko. Film 100 dní v Palerme mal silný potenciál, možno mu k lepšiemu výsledku chýba niekoľko minút navyše, pretože som mal pocit akoby skončil predčasne. Trochu škoda. 60%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Realisticky střízlivě, skoro až dokumentárně pojatý snímek, který právě pro tu střízlivost má vysokou vypovídací hodnotu. Když dojde - k očekávanému - konci, člověk se neubrání pocitu tolika zbytečně zmařených lidských životů a jejich zničených osudů a nadějí - jen pro to, aby se pár slizounů mělo dobře. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Film se od ostatních italských filmů, natočených na téma mafie, kterých je nepřeberně, odlišuje důrazem na rekonstrukci autentických událostí, poctivou snahou být dokumentem doby. Proto tu postavy vystupují pod skutečnými jmény, proto Ferrara používá dokumentární záběry a televizními šoty. (Rosalinda)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskom hlavnom meste Rím. (dyfur)
  • Balistický expert sděluje generálu Carlu Dalla Chiesamu (Lino Ventura), že komunistický poslanec a jeho řidič byli zabiti dvě zbraněmi, kdy jedna z nich je zbraň typu Thompson. Oba muži však byli prokazatelně zabiti samopalem zn. Sten. (JohnSmith)

Reklama

Reklama