100 dní v Palermu

Sto dní v Palerme

100 dní v Palerme

Krimi

Itálie / Francie, 1984, 100 min

Lino Ventura, uzasny herec, co dodat.(5.8.2010)

O boji proti sicilské Mafii v letech jejího největšího rozmachu a nejdelších chapadel... hrůzné, šílené, nepředstavitelné..!(20.7.2007)

G. Ferrara je na mafiánskou tématiku na slovo vzatý odborník a ve "100 dnech v Palermu" to jen potvrdil. Použil tu stejnou metodu, jako později třeba v dramatu "Giovanni Falcone". Jde v podstatě o hranou rekonstrukci skutečných událostí, kterých se drží velmi přesně. Generál karabiníků Carlo Alberto Dalla Chiesa na přelomu 70. a 80. letech úspěšně zatočil s Rudými brigádami i pravicovým terorismem v severní Itálii, ekonomicky motivovaný organizovaný zločin na jihu byl však nad jeho síly (stejně jako nad síly všech, kdo zatím přišli po něm). Byl možná trochu příliš sebevědomý - odtud i jeho lehkomyslné jednání co se ochranky týče. Scéna zavraždění generála a jeho ženy odpovídá faktům - tolik pro borsalina. Lino Ventura tu podal možná životní výkon a G. de Sio mu v roli jeho manželky úspěšně sekunduje.(24.6.2007)

Sedmdesátá a osmdesátá léta, tak jak ve skutečnosti v Palermu probíhala. Téměř jakoby dokumentární snímek tehdejší moci mafie na Sicílii a jejich krutých praktik. Všichni ti zavraždění, o kterých se film zmiňuje nejsou jenom smyšlenky nějakého scénáristy, ale jsou to skutečná jména těch, kteří mafii nějakým způsobem ohrožovali, či mohli by vypovídat. Tento snímek se dá považovat za zfilmované obvinění italské vlády, která ve skutečnosti nechala mafii dorůst do tak obrovských rozměrů, že si s ní po létech už nevěděla rady. Ostatně, mafie prorostla i do nejvyšších politických vrstev, ovlivňovala a ovlivňuje politická rozhodnutí dodnes. Je to již čtyřicet let od doby, kterou tento snímek popisuje, mafii se však dodnes italské vládě zlikvidovat nepodařilo. Těžko někdo zruší sám sebe, není-liž pravda? Je nanejvýš nutné mít toto na paměti i v naší dnešní zkorumpované české době (a nejenom té české) a nikdy nepřipustit, aby se něco takového zrodilo kdekoliv jinde na zemi. Chtíč moci a peněz nevyhynul, je stále mezi námi. Jde jen o to, jaký mu necháme prostor. A nerad bych se dožíval v naší české zemi demonstrací proti mafii, jakých jsme svědci v Itálii do dnešních dnů.(21.3.2009)

Zdařilá a napínavá kriminálka o boji s italskou mafií z "úřednické" pozice. Jako vždy výborný Lino Ventura a drsná atmosféra, krvavých mafiánských masakrů.(8.4.2012)

Syrový snímek s výborným Lino Venturou v roli nekompromisního generála a prefekta Chiesa, který odjede do Palerma, aby zde bojoval s mafií. Film začíná takovou statistikou zavražděných soudců, prefektů a jiných významných státních úředníků, kteří se rozhodli bojovat s nekalými praktikami mafie - to je dost působivé. Prefekt Chiesa začne postupně rozplétat obchodní vazby významných podnikatelů a "ctihodných" občanů, což si nenechají jen tak líbit a odveta se blíží... Jen trochu nechápu, proč by tak významnou osobu doprovázelo jen jedno auto a sám prefekt by si jel jako na výletě (to mi připadlo trochu přes). Druhá věc je spíše mýlka v oficiálním obsahu distributora - totiž, že se stanou objetí bombového útoku, což je nesmysl. Jsou zastřeleni, několikrát. Je to taková čtyři mínus, ale Lino Ventura hrál opět výborně, tak se přikláním v hodnocení směrem nahoru.(15.6.2008)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 15.5.1987, réžia českého znenia = JAN MORAVEC (ÚPF 1985) (26.2.2011)(26.2.2011)

• dopitak

Před časem jsme tu na csfd měli anketu, nakolikrát se díváme na filmy. Je náhodou, že zrovna 100 dní v Palermu je mým rekordem, dokoukal jsem to až asi na poosmé, protože jsem vždy usnul během patnácti minut (mohla však za to únava). Nicméně jedná se o mimořádně nudný film, kde jediná akce znamená hned rovnou závěr celého přiběhu. Lino Ventura je obklopen silným charismem a tak jeho postava je velmi věrohodná. Nicméně je to pořád jen 100 minut nudy. Vyzvihl bych alespoň starý český dabing studia Barrandov (Vilém Vesr, Regina Rázlová, skvělý a nenapodobitelný Vladimír Ráž, Soběslav Sejk, Ladislav Županič).(11.12.2008)

Realisticky střízlivě, skoro až dokumentárně pojatý snímek, který právě pro tu střízlivost má vysokou vypovídací hodnotu. Když dojde - k očekávanému - konci, člověk se neubrání pocitu tolika zbytečně zmařených lidských životů a jejich zničených osudů a nadějí - jen pro to, aby se pár slizounů mělo dobře.(7.9.2009)

Lino ve velice sešlém stavu se tu snaží dělat tvrďáka, ale bohužel je mu to houby platné. Film nemá šťávu a nervózní Generál je spíš vtipný, než drsný.(14.12.2011)

Velmi podrobně popsán systematický boj proti mafii, která je na sicílii jako firma, která zaměstnává obyvatele. Ani generál se zkušenostmi nedokáže mafii pokořit, protože mafie má velký vliv v politice, v úřadech i mezi lidmi. Velmi nepříjemné , ale hodící se hudební podbarvení filmu.(23.1.2010)

Hodně dobrý film balancující mezi kriminálkou a thrillerem. Bez emocí a s velice závažným tématem. Skvělý Ventura, jak ho známe... A dozajista velice pravdivé, až znechucující vyprávění o společnosti... Měl jsem pocit, jako kdybych sledoval jednu velkou reportáž....(1.9.2011)

• MR007

Tento film bohužel zestárnul více než jiné se stejnou tématikou.(1.2.2010)