Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poltawa, Ukrajina, počátek čtyřicátých let. S invazí německého wehrmachtu byly náhle ukončeny dobré vztahy mezi Němci a Rusy. Ovšem to neplatí pro děti, které jsou už pár let dobří kamarádi: Němka Hanna Reich a židé Abrascha Kaplan a Larissa Brodsky. Všechny tři pojí láska ke klasické hudbě. Abrascha a Larissa jsou navíc nadaní muzikanti. Obě děti jsou v Sovětském svazu známé a komunistická partaj má v plánu je poslat do USA. Jenže těsně před jejich odjezdem se politická situace radikálně změní: Nacisté vyhlásí válku Sovětskému svazu. Dětem je něco mezi dvanácti a třinácti lety a absolutně nechápou vlnu šílenství a brutalitu dospělých. Jediná cesta, jak utéct před katastrofou je navzájem si pomoci a získat si srdce dospělých prostřednictvím svých výjimečných hudebních schopností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu se tady Němci drželi spíš zpátky, takže na nějaké scény, při kterých tuhne krev v žilách, rovnou zapomeňte. Víc než o cokoliv jiného se tady jedná o to, že i během hrůz II.SV k sobě mohou Němci a Židé cítit přátelství. Dalo se tu sice přitvrdit, přidat na válečné atmosféře a vytřískat tak z příběhu víc emocí, ale díky nádherné hudbě a dobrým hercům se dalo ledacos přehlédnout. Wunderkinder sice nepatří k těm nejlepším německým válečným filmům, ale pořád se jedná o solidní standard, který jsme od našich západních sousedů zvyklí. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, ale len s malou dramatickosťou. Myšlienky, ktoré chcel film riešiť boli položené správne a správne vyložené. Deti sú tým zrkadlom pre dospelých, pretože nerozlišujú ľudí podľa iných kritérií, ako je dobro a zlo. Ale celkovo to bolo bez toho zásadného prežívania divákom. Bez toho pocitu, vďaka ktorému si film zapamätáte nadlho, ak nie navždy. Tu to chýbalo a pri tom množstve vojnových drám sa snímok len stratí a dostane do zabudnutia. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý civilně natočený film, v němž se emoce nechávají na divákovi a necpou se mu exaltovanými výkřiky a záběry. Zajímavé je už prostředí židovsko-německo-rusko-ukrajinské v počátcích druhé světové války, kdy Němci vítězí, Ukrajinou současně okupují i osvobozují a Židé standardně nepatří nikam. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh o přátelství navzdory dějinám. 1) Mimořádně nadaný (a velmi přitažlivý, dodávám) houslista (druhé dítě bulharských rodičů, oba jsou rovněž houslisty) Elin Kolev (již ve svých 12 létech koncertoval v Carnegie Hall) byl vybrán v konkursu do role Abraši ve svých 14 letech. Všechna hudební čísla ve filmu hrál osobně. 2) Nesedne mi, že Ukrajinci ve filmu hovoří německy. U americké produkce bych se nedivil, ale zde v Evropě bych očekával větší míru empatie. Sovětší důstojníci NKVD se chovají jako Němci a i tak mluví. Inu, co se divím - jsou to Němci...jenom v sovětských uniformách. 3) Zaujala mě i postava velitele SS-Standartenfuhrera Schwartowa v podání 64letého Konstantina Weckera, jednoho z nejoblíbenějších německých písničkářů, skladatele, autora a jak vidět, i výborného herce. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PO HUDEBNÍM VYSTOUPENÍ DVOU MÍSTNÍCH ZÁZRAČNÝCH DĚTÍ, BUDE VE FOYERU PODÁVÁNO OBČERSTVENÍ. K PITÍ DOPORUČUJI VYNIKAJÍCÍ PIVO. TOTO PIVO DOPROVODÍ NAŠE POSTUPUJÍCÍ VOJSKA. HEIL HITLER!.…“ /// Babičko vyprávěj…. ,,to bylo tenkrát v roce 1941. Němci napadli Rusko a my, děti, jsme moc nechápali, proč by mělo dostat přátelství jinej význam“… Židi začínaj dobrovolně chodit na vlak a náckovskej velitel s citem pro vážnou hudbu, má v kapsičce pár zajímavejch nápadů, neboť nauka o rasách se ani před kulturou nezastaví. Pohled na válku dětskejma očima, kterak bojovali za to, co milovali a hráli jako o život. Zajímavej příběh z Ukrajiny o počátku války. Němci umí skloubit vážnou hudbu a válku. Němci umí skloubit válku a přátelství. Němci umí vyprávět o válce a dětech. Němci umí. A proto dám radši vo hvězdu víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě filmy věnovaný židovskejm děckám. 2.) Přemejšlím, jak motivovat parchanty v Lidový škole umění. 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Film je venovaný pamiatke viac než 1,5 milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas 2. svetovej vojny. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa celý dej filmu odohráva na Ukrajine, prebiehalo natáčanie výlučne v Nemecku, a to okrem iných miest aj v metropole Berlín či Brandenburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama