Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Jeho rozjezd i vyprávění je pozvolné. Hlavní postavy jsou ale charismatické včele s Mathew McConaughey. Díky tomu a typicky americké jižanské přírodě se mi první série vryla pod kůži. Atmosféra toho všeho je natolik osobitá, že Temný případ nezapadne mezi jiné detektivní seriály. Tleskám tvůrcům a zvláště osobité režii Caryho Fukunagy. 95% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlépe hodnocených krimiseriálů všech dob mou pozornost míjí už dlouhé roky, snad jsem před lety viděl i první 3-4 díly, samozřejmě jsem si nepamatoval zhola nic. Nyní došel čas na nápravu, ovšem s pocity, že jsem oproti jiným nezhlédl nijak výjimečnou pecku. Duo zdejších policistů patří za mě mezi jedny z nejlepších herců, co formují Hollywood už od devadesátek a i tady hráli velké prim. Ale samotná kriminální zápletka mě neodpálila tak jako třeba u severského Mostu. [viděno na HBO Max] ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní krimi multižánrovka z jiné planety. Když vám taky tak sedne, čeká vás úžasných 8 hodin bez jediné slabé chvilky. TRUE DETECTIVE nemusí nikam pospíchat, pečlivě si buduje atmosféru, svou vlastní mytologii a psychologii postav. Největší výhrou bylo geniální obsazení hlavní dvojice - v roli Rusta legendární Matt s nezaměnitelným Woodym oba září jak sami na sebe, tak v kontrastu a ve spojení. “Without me, buddy, there is no you.” A právě charaktery jsou klíčem k celé sérii - nečekejte(!) klasickou detektivku, TD není o případu, nýbrž o životě a svých detektivech. "This is a world where nothing is solved." K tomu správná atmosféra low life amerického zapadákova, prvotřídní soundtrack, prolnutí dvou časových rovin, drsně filozofický přesah, kombinace skvěle suchého humoru a zvráceného rituálního temna někde na pozadí. V rámci osmi dílů došlo k několika zvratům, skvělým momentům a překvapením a konec byl přesně takový, jaký být měl, nepotvrdila se žádná z debilních fanouškovských teorií. A světe div se, nakonec to není až taková depka... “Once, there was only dark. Ask me, the light’s winning.” 100% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Once there was only dark. You ask me, the light is winning…“ Světlo a tma. Život a smrt. Marty Hart a Rustin Cohle. Heart and Rust & Coal. Chuť hliníku a popela v psychosféře vašeho zamčeného pokoje.. Symbióza jižanské rudokrkosti a pesimistického filozofování přinesla rovnováhu založenou na kontrastech. Přes svou nepůvodnost (Lovecraft, Ligotti, díla o nihilismu) velmi originální, dokonale využívající prostředí Louisiany i seriálový koncept (spousta času na mluvení i ticho), v řemeslných aspektech zcela bez rezerv. Z McConaugheyho postavy čuju Cormaca McCarthyho, to bude tím texaským pohledem na svět.. Světlo vyhrává, ale na jak dlouho..? ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od prvního dílu seriál ukazoval obrovský potenciál a kvalitu. A po všechny díly jel bez výkonnostních výkyvů, žel ale i bez těch vzestupných. Což je škoda, neboť jsem se sice pokaždé těšil na další díl, povzbuzen tím předchozím, ale každý díl mě dokázal ,,pouze uspokojit a naplnit mé očekávání i nároky'', ale nijak mi už nedokázal vyrazil dech něčím, na co bych nebyl připravený. McConaughey i Harrelson zde hráli jako by jim šlo o život a Matthewův přízvuk jsem si zamiloval. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)
  • Město Carcosa, které je v seriálu zmiňováno, představil poprvé americký spisovatel a novinář Ambrose Bierce (1842-1914) v krátké povídce "Obyvatel Carcosy" (An Inhabitant of Carcosa, 1886). Název města Carcosa by mohl být odvozen od francouzského středověkého města Carcassonne, obehnaného hradbami, podle něhož vznikla i stejnojmenná populární desková hra. Latinsky je totiž Carcassonne nazýváno Carcaso. (alonsanfan)

Reklama

Reklama