Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Beštia z Užhorodu, asi tak by mohol znieť bulvárnejší názov filmu, ak si z filmu vyberieme len to hlavné o tomto fanatickom komunistovi a prisluhovačovi sovietskej moci na našom území. A ono všetky tie získané dokumenty asi neklamú, nech si Vaš hovorí na kameru, čo chce, a počíta svoje obete na prstoch jednej ruky. Existuje porekadlo, že na každú sviňu sa voda varí, ale tentokrát neplatilo a ako Vaš vykĺzol zo socialistického väzenia, tak na neho bola demokracia krátka a spokojne dožil v domove pre seniorov ako nevinný občan. Výborne natočený dokument a je šťastie, že sa stihol natočiť ešte za života posledných obetí alebo ich detí, keďže všetci boli už vo veku okolo osemdesiatky. Ďalší film ako povinné čítanie pre obhajcov komunizmu, ktorým by mohol otvoriť oči. –––– Tak Bedřichu, 15 let, nebo provaz? ()

nascendi

všechny recenze uživatele

A potom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Riť paľovu. Možno melú, ale iba pomaly. Tak pomaly, aby tí, ktorí celý život presadzovali bezprávie tými najodpornejšími formami, boli nakoniec podľa "práva" ponechaní, aby dožili v pokoji svoj hnusný život. O paralele o nezrušiteľnosti Mečiarových amnestií sa mi ani nechce písať. Dokument bol pre mňa prínosom, lebo som okrem Urválka dosiaľ nevnímal, že mal ďalších, rovnako výkonných kolegov. Okrem faktografie však bol tento dokument spracovaný na môj vkus povrchne a tendenčne. Takže som rád, že dokumenty nehodnotím, lebo by to nedopadlo dobre. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Strašidelně debilní a klasicky český tendokument, který v rukou drží opravdu zlatý námět, který si o zpracování vyloženě říkal. Leč místo faktografického a v rámci možností objektivního zmonitorování úchylných názorů Karla Vaše tu máme tabloidní mýtus absolutního zla zaobaleného v étosu dredaté středoškolačky, která si je vědoma, že kdyby to bylo všechno na ní, tak jsou všechny problémy světa vyřešeny. Ale na to děvče nemá bohužel čas, protože musí dělat ách u Davida Kollera a óch u Davida Černého. Otřesně trapné ironické komentáře, šíleně stupidní hrané pasáže a démonizace protagonisty smrdí jasným zaměřením na školní výlety. Tedy na to, aby si ty nebohé hlavinky apdejtovaly svoje FB statusy, protože jim někdo řekl, že je něco špatné. Namísto toho, aby se nechaly mluvit strany konfliktu a umožnili tvorbu vlastního názoru. Ovšem nápad posadit každého hosta před knihovnu, byť v ní dominuje kompletní trilogie Eragon je veskrze zábavná a nosná sama o sobě :D ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Pětima hvězdama nehodnotím úroveň dokumentu, ale jeho velkou potřebnost. Je opravdu velmi smutné, že se demokratický režim nedokázal vypořádat se zločiny komunismu! Důsledky této obrovské chyby, kdy jsme se zaštiťovali heslem, že "Nejsme jako oni", sklízíme dodnes ve všech sférách našeho našeho života po roce 1989. Karel Vaš byl jen jedním z mnoha takových zločinců, kteří spokojeně dožili své hanebné životy, aniž by jim byl zkřiven vlas na hlavě. Prosím všechny mladé lidi, aby se dívali a vyhledávali podobné dokumenty a nedopustili, aby se něco podobného mohlo v naší krásné zemi opakovat. Komunismus a fašismus jsou nejzrůdnější režimy, jaké člověk ve své historii vymyslel a uvedl do praxe. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velevýstižný komentář: NinoL. Závažné a nosné téma ukázkově veřejnoprávně předžvýkané a ideologicky nezávadně podané za svazácky nadšené účasti i tak věhlasné osobnosti jako je David Černý, údajný umělec, známý především jako nekompromisní bojovník proti lži a nenávisti a hrdinný antikomunistický odbojář, jehož vysoce erudované názory na 50. léta a vůbec celou rudou totalitu musí vzít za své každý, kdo to s tou naší demoGracií myslí dobře! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama