Fallové

Drama / Sci-Fi

Velká Británie, 1980, 185 min

Peter Greenaway

Michael Nyman

Všechno je tu tak pozoruhodné a sofistikované a přesto tak ubíjející, i přesto, že jsem si z toho udělal 9-ti dílný seriál. Po nějakém 40. Fallovi mi nepřišlo, že by snímek už přišel s něčím opravdu novým. A Nymanova hymna Katalogu ptáků je....jak to říct...nějaké cizí slovo...transcendentní, asi se mi bude o kasuárovi zdát. Potěšila i úloha jiných skladatelů vážné hudby 20. století (kromě Nymana), jako jsou Anton Webern nebo Olivier Messiaen.(16.2.2010)

Smršť vůbec nemusí být uragánem, nemusí dout ani s intenzitou vánku. Nepřekrývá se ani s lavinou, ani s požárem, a přece jakoby tento Greenwayův film měl něco z toho všeho a ještě trochu navíc. Příměr k Pythonům bych se nebál obohatit ani o odkaz na na Rowana Atkinsona a tím i na druh zvláštního humoru, který vzniká nebo se utváří zhruba na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století spolu s hnutím evropského kulturního dědictví ve společnosti, která dosud nebyla zcela prosta vzpomínek na druhou světovou válku, současně se však z nich začala vymaňovat a postupně si zvykat na "zlatý věk" končící třetí čtvrtiny minulého století a objevovat a reflektovat světla i stíny této nové a současně již také odcházející doby. Kdybychom promluvili o zárodcích postmoderny a prvních projevech neoliberalismu a jeho paradigmatu i vznikajícím a vývojově sílícím pocitu odcizení, vymezili bychom tyto proměny z jiného výchozího zorného úhlu. Buďjakbuď bezdějová mystifikace navozuje klasický Hrabalův výrok, že milý mu je každý čtenář, který po přečtení jeho próz nezůstane lhostejný i za tu cenu, že by mu měl přijít nafackovat. Je to patrno i v Godardova SYMPATHY FOR THE DEVIL a zřejmě v mnoha dalších blízkých i příbuzných či souvisejících nebo navazujících dílech a trendech nebo proudech této doby. Silný zážitek pro zvlášť odolného a vytrvalého diváka je zaslouženou odměnou pro každého, kdo se prokouše třemi hodinami mozaik, prokládaných pochoutkovou kamerou širokého stylového záběru, spíše policejních charakteristik než psychologických portétů, v nichž chybí snad jen jediné jméno - Jára da Cimrman.(18.7.2009)

Řekl bych, že jde o nejoriginálnější film Petera Greenawaye, který připomíná některé skeče skupiny Monty Python's Flying Circus. Za tu nápaditost a hravost dávám pět hvězdiček, i když je pravda, že jde o svého druhu experiment, kterému chybí příběh a který je lepší sledovat po etapách. Každý z mystifikačních portrétů je natáčený jiným stylem a v podstatě pro diváka představuje jakousi školu režijních stylů. Je to vtipné, ujeté, originální. Celkový dojem: 90 %.(31.5.2009)

Tak tohle se Greenawayovi fakt povedlo. Natočit mystifikační dokument, který se skládá z 92 minipříběhů (většinou jen pohledy na fotky se čteným komentářem) a který trvá přes tři hodiny.... a dokáže zaujmout a nenudit. Kdo má rád suchý anglický humor, ten si tu přijde na své. Díky tomuto filmu budu za každým problémem vidět FOX nebo lidi od VUE, sledování Hitchcockových Ptáků už nikdy nebude takové jako kdysi a na ulici budu chodit obezřetně, aby na mě nespadl nějaký amatérský napadobovač ptactva, který mluví plynně pěti jazyky VUE, zdá se mu sen o vodě typ 3 a který si zazdil vlastní vchod do baráku, aby tam mohl lézt pouze komínem. Jo a ještě mi poraďte, kde bych mohl splašit dokonalou skladbu Píseň z katalogu ptáků... Děkuji :)(27.12.2007)

Na Fally se asi nedá dívat v celku, ale každý z portrétů je dokonalý. Film by podle osobitého (výtvarníka) Petera Greenawaye neměl být čitelný pro každého: Vidět umí každý, a proto pochopit filmy by si měl člověk zasloužit - vzdělaností, připraveností. Proč s tímto pojetím nesouhlasit?(20.2.2009)

po tomto filme sa vám bude o vtákoch aj snívať. a za všetkým tajomným, nevysvetlitelným, konšpiračným budete vidieť vtáky.... http://vue.org.uk/falls.htm ... http://www.btinternet.com/~paul.melia/vue.html ... http://en.wikipedia.org/wiki/The_Falls ..... ad marginale: v 78 portréte (Crasstranger Fallqueue) je zmienka o "prvom slovenskom akademickom titule v obore leteckého inžinierstva" :))(29.10.2007)

• DannyBoy80

Předlouhé, přenudné, nehumorné, otřesné. Kdyby to trvalo hoďku a půl, s těmi nejlepšími příběhy, tak to vytáhne na 3*. Ale mě nezbývá než se ptát: co tím chtěl autor říci? Absolutně to nejde zhlédnout najednou a já se divím, že jsem to dokoukal.(23.10.2010)

Dlouhá řada portrétů, které mystifikují a podporují absurdní teorii o zodpovědnosti ptáků. Možná až příliš dlouhé, ale přesto velmi zajímavé a nápadité.(28.12.2009)

• lukasd

Je tady spousta geniálních a vtipných nápadů. Bohužel zpracování je na mě až příliš experimentální a poslouchat přes tři hodiny takřka výhradně komentář pod obraz na mě bylo příliš. Filmu by rozhodně prospělo, kdyby portrétů bylo tak kolem čtyřiceti a ne 92.(26.1.2009)

Příliš dlouhé na to, aby to bylo zajímavé.(18.12.2005)

Portréty asi 97 lidí, kteří během tří let prožili tzv. Violent Unknown Event (pravděpodobně něco ve smyslu klinické smrti), a jejichž příjmení začínají slabikou "Fall..." Viděl sem jen pět portrétů, které jsou ke stažení na http://vue.org.uk/falls.htm(4.3.2005)

Velmi pozoruhodná mystika, kde je opět zmiňován Tulse Luper, a zřejmě magické číslo 92. Představuje portrét 92 lidí jejichž příjmení začíná na Fall (i když ne tak zcela 92). Ti všichni byli postiženi NNJ (neznámý násilnický jev), jejichž působením dochází k jejich tělesné přeměně, u někoho pak vyvolává schopnost létat, věk se zastavuje a všichni začínají hovořit nejrůznějšími vymyšlenými novými jazyky (takže lze zaslechnout i češtinu). Původcem NNJ jsou ptáci. Tato teorie má své zastánce, ale i své odpůrce. Velmi pozoruhodná dokumentární mystifakace, které lze vytknout jedině, že na jeden zátah je to velmi náročné. Proč tažní ptáci létají? Protože pěšky by jim to trvalo velmi dlouho. Plné ptáků, létání, seskoků a pozoruhodné ironie a filmařských postupů.(6.2.2010)

Je to geniální pseudodokument, směs surrealismu a dada, k tomu skvělá muzika od Nymana. Konečně je film k dostání s českými titulky (v Levných knihách za 99 vočí). Ty tři hodiny jsem se nenudil.(30.7.2007)