Měsíční hory
Dobrodružný / Historický
USA, 1990, 136 min
Bob RafelsonHudba:
Michael SmallObsah
Dobrodružný film z čias, keď sa veľkí cestovatelia vydávali do hlbín neprebádanej divočiny, aby zaplnili ďalšie biele miesta na mapách. Patrick Bergin ako vzdelaný dobrodruh Sir Richard Francis Burton a Ian Glen ako poručík John Hanning Skeke v druhej polovici 19. storočia spoločne podnikli dve odvážne a nebezpečné výpravy k nepoznaným prameňom Nílu, ktoré mali podľa domorodcov ležať vysoko v mesačných horách. Cestou ich čakala dravá zver, nepriateľsky ladení domorodci, malária a ďalšie choroby, fyzické aj duševné vyčerpanie. Nakoniec ich však rozdelila a zničila viktoriánska spoločnosť, ktorá odmietala výnimočných hrdinov... (oficiální text distributora)
Radyo
Překvapivě kvalitní dobrodružný snímek, který nepostrádá dobré herecké výkony, dramatičnost, kousek romantiky, solidní hudební složku, snad jen (vzhledem k délce) mohl být trochu více propracovaný scénář, v němž by se pár slabších míst našlo.(23.9.2002)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $4,011,793║Tržby Celosvetovo $-║(9.5.2009)
flanker.27
Takřka dokonalý dobrodružný film, ale žádná oddechovka. Neuvěřitelně naturalistické, perfekně zahrané a zrežírované dobývání Afriky a objevování pramenů Nilu.(27.12.2009)
tahit
Pro příznivce etnografických pohlednic minulosti černé Afriky určitě požitek, a pokud započítám i sympatický fakt, že v tom hrají skvělí herci, tak nezbývá než to pozitivně hodnotit. Domnívám se, že velké epické příběhy, když se povedou, nepůsobí ani v nejmenším špatně a dobře se na ně dívá. Ostatně na malé časové ploše jsou osudy Richarda Burtona a Johna Hanninga Spekea ztvárněny vskutku podařeně, i když tu a tam občas chybí ve filmu nějaké vysvětlení a popis cest. Nicméně musím podotknout, že to je natočeno opravdu tak dobře, že po zhlédnutí jsem chtěl o jejich barvitém příběhu vědět mnohem více. Tím spíše, že dobrodružně laděné cestopisné filmové vyprávění mám rád. Přiznám se, že před tím, než jsem zhlédnul film, jsem o jejich prohrách a úspěších nevěděl téměř vůbec. Faktem však zůstává, že film není sice žádná kašírovaná romantika, ale zachovává věrnost příběhu. A už proto byste ho neměli minout.(9.6.2011)
Hennes
Trošku opomíjený, ale přitom dobrý dobrodružný snímek. Již Afrikou ostřílený dobrodruh Burton a "nováček" tohoto kontinentu Skeke se vydávají nalézt pramen Nilu. Každý si na cestách protrpí své zdravotní problémy, polovina nosičů jim dezertuje, několikrát se dostanou do spárů domorodců. Jejich cesty se po návratu zradou Skekeho "našeptávače" rozdělí a přesto, že Skeke zachránil Burtonův život a ten si toho cenil, opačné informace z nich udělali soupeře. Burton se ožení se svou láskou a potom co se Skeke dozví pravdu a Burtonově skutečném postoji k němu, spáchá sebevraždu. Je to snímek o dobrodružství, krásné krajině a opravdovém přátelství, v tomto případě opravdu o přátelství na život a na smrt.(2.2.2011)
Bull.Nulla
Kamera: Roger Deakins (Vykoupení z veznice Shawshank, Tahle zeme není pro starý, Dům z písku a mlhy).(21.2.2011)
jane1106
Krásný dobrodružný film o Africe, ctižádosti, přátelství a lásce v různých podobách, který zdobí svými výkony dva výteční a charismatičtí herci - Glen a Bergin. Přidat o něco intimnější scénář, který by šel více do hloubky vztahu mezi ústřední dvojicí, dala bych plné hodnocení. Také jsem čekala více od Deakinsovy kamery, nicméně je logické, že v době vzniku filmu byl asi poněkud jinde než nyní. Fionu Shaw jsem si zatím měla příležitost "nakoukat" akorát v Harrym Potterovi, a tak mě dost překvapilo, jaká půvabná žena to byla. Zážitek, který se lehce z hlavy nevymaže.(17.1.2011)