foto

Bernard Hill

  • nar. 17.12.1944 (71 let)
    Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento britský herec se narodil 17. 12. 1944. Vystudoval Polytechnic School of Drama v Manchesteru ve stejné době, jako jeho herecký kolega Richard Griffits (Harry Potter). První roli dostal v seriálu BBC PLAY FOR TODAY. Jeho kariéra startovala pomalu. Objevoval se hlavně v malých televizních dramatech (JÁ, GLAUDIUS). Také se věnoval divadlu. (Zahrál si hlavní roli v Mackbethovi.)

Slibnější nabídka přišla až v roce 1997 (to bylo Hillovi 53 let) od Jamese Camerona. Bernard si zahrál roli kapitána Edwarda J. Smithe v blockbusteru TITANIC. Tato role ho konečně dostala do podvědomí diváků po celém světě, nejen na Britských ostrovech. Bernardovi se začalo dařit. Zahrál si v adaptaci Shakespearova SNU NOCI SVATOJÁNSKÉ (celkem hrál ve třech různých filmových verzích) s takovými hollywoodskými esy, jako jsou Michelle Pfeiffer, Kevin Kline, Christian Bale a Calista Flockhart.

Konečně přišel rok 2002. Hill dostal obrovskou šanci od Petera Jacksona. Zahrál si krále Rohanu Théodena v PÁNU PRSTENŮ (původně se s ním prý uvažovalo pro roli Gandalfa). Tato role je zatím jistě vrcholem jeho kariéry. Po skončení obrovského Jacksonova projektu se Hill objevil po boku Halle Berry v hororu GOTHIKA, v komedii MUZIKANTI Z CLARE si zahrál s Jimem Broadbentem. Snad se mu podaří udržet se v hollywoodské elitě. Další šanci už by (vzhledem k věku) nemusel dostat.

Bernard Hill je zkušený jezdec na koni. Má fialový pásek v karate. Zahrál si ve dvou ze tří nejúspěšnějších filmů v historii. Titanic i Pán prstenů: Návrat krále získaly 11 Oscarů. Má syna Gabriela.

Elyssea

Herecká filmografie

2016 Interlude City of a Dead Woman
Zlaté časy
2015 North v South
Unforgotten (TV seriál)
Wolf Hall (TV seriál)
2014 Breaker, The
From There to Here (TV seriál)
2012 Falcón (TV seriál)
Norman a duchové
Outpost 11
2011 Analogue Love
Wraith, The
2010 Canoe Man (TV film)
Kid
2008 Fairy Tales (TV seriál)
Franklyn
Sunshine (TV seriál)
Valkýra
2007 Corazón de la tierra, El
Exodus
Pět dní (TV seriál)
Po(d)vedená charita
The Crumblegiant - vyp.
2006 Dvojí nepřítel
2005 Heatwave (TV film)
Very Social Secretary, A (TV film)
Zkáza spolku gentlemanů
2004 Deal, The
Grid, The (TV seriál)
Raphael: A Mortal God (TV film)
Wimbledon
2003 Gothika
Hoši z County Clare
Pán prstenů: Návrat krále
2002 Král Škorpión
Pán prstenů: Dvě věže
2000 Blessed Art Thou
Eisenstein
Skvělý časy v podsvětí
1999 Great Expectations (TV film)
Kriminál
Pravda zabíjí
Sen noci svatojánské
Titanic Chronicles, The
Ztráta sexuální nevinnosti
1998 Unnatural Acts (TV seriál)
1997 Mlýn na červené řece (TV film)
Titanic
1996 Lovci lvů
Žabákova dobrodružství
1995 Gambling Man (TV seriál)
Madagascar Skin
1994 Skallagrigg
1993 A Question of Identity (TV film)
Dirtysomething (TV film)
Lipstick on Your Collar (TV seriál)
Olly's Prison (TV film)
Ovčák na skále
1992 Between the Lines (TV seriál)
Crime Story (TV seriál)
Heslo: Dvojité X
1991 Law Lord, The
1990 Měsíční hory
1989 Shirley Valentinová
1988 The Fremantle Conspiracy (TV film)
Topení po číslech
1987 Bellman and True
1986 Milwr Bychan
New World (TV film)
Screenplay (TV seriál)
The Theban Plays by Sophocles (TV seriál)
1985 Burston Rebellion, The (TV film)
Neklidní rodáci
No Surrender
Samson and Delilah
Screen Two (TV seriál)
1984 Antigone (TV film)
Bounty
Chain, The
Squaring the Circle (TV film)
1983 Henry VI, Part One (TV film)
Henry VI, Part Three (TV film)
Henry VI, Part Two (TV film)
Richard III. (TV film)
Útěky z dětství
1982 Boys from the Blackstuff (TV seriál)
Gándhí
1980 Black Stuff, The (TV film)
Fox (TV seriál)
Glamour Girls, The (TV seriál)
1979 Telford's Change (TV seriál)
1978 Námořníkův návrat
Příživníci (TV film)
She Fell Among Thieves (TV film)
1977 BBC2 Play of the Week (TV seriál)
It Could Happen to You
Pit Strike (TV film)
Professional Foul (TV film)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
Trial by Combat
1973 Hard Labour (TV film)
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2012 Průmyslová revoluce s Guyem Martinem (TV seriál)
Titanik: Případ uzavřen (TV film)
2011 Horizon: What is Reality? (TV film)
2010 Horizon: What Happened Before the Big Bang? (TV film)
2008 Divoká Čína (TV seriál)
2006 Mořská odysea (TV film)
Zažili skutečnou katastrofu (TV seriál)
Zkáza New Orleans
2005 Einsteinova nedokončená symfonie (TV film)
Hawkingův paradox (TV film)
2004 Brief History of Disbelief (TV seriál)
Cameras in Middle-Earth
Double Helix: The DNA Years (TV film)
Home of the Horse Lords
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Největší tajemství Beatles (TV film)
Passing of an Age, The
See You in the Future...
2003 Designing Middle-Earth
Music for Middle-Earth - a.z.
Weta Workshop
2002 Ken Dodd in the Dock (TV film)
2000 Scenes by the Sea: Takeshi Kitano (TV film)
1998 Death Train, The (TV film)
Titanic: Breaking New Ground (TV film)
1994 Drug-Taking and the Arts
1982 Běh času (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace