Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Pančovaná republika (S01E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Film shrnuje klíčové události metanolové aféry z podzimu 2012 a hledá odpověď na otázku, kdo v této kauze selhal – jednotlivci nebo stát? Film pohlíží na několik souvislostí nedávné metanolové aféry, která se stala nejvýraznější událostí podzimu roku 2012. Proč se nemluví o tom, že ročně zemře na otravu takzvaně bezpečným alkoholem více než třista lidí? Je za metanolovou aféru zodpovědný pouze stát, když jeho kontrolní funkce selhávají? Proč se politická garnitura k problému pančování alkoholu, o kterém u nás prý vědí snad všichni, staví tak benevolentně? Je snad politika v Čechách pančovaná lhostejností, nezodpovědností nebo pokrytectvím? Žijeme v pančovaném státě? A proč vůbec pijeme alkohol? Na otázky, které dokument pokládá, se snaží najít odpověď prostřednictvím setkání s lidmi, jichž se příběh otráveného alkoholu více či méně osobně dotknul. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentárne zachytenie metanolovej aféry a súvisiacich udalostí. S niekoľkoročným odstupom sa ukazuje ako sú aktuálne doku zachytenia doby dobré a potrebné. Tu sa okrem iného poukazuje na nedôveru obyvateľov k štátu. Štátu, dlhodobo kašľajúcemu na dôsledné odhaľovanie siete trhu s načierno dorábaným chľastom. Odhady hovoria o tretinovom podiele sfalšovaného alkoholu v oficiálnej obchodnej sieti. Filozofi a sociológovia vajatajú vtipnými bonmotmi a múdrami. Toxikológovia varujú, policajti začínajú byť nadmieru aktívni až na základe fatálnych (smrteľných) dopadov pitia legálne kúpeného pitia v maloobchodnej sieti, obsahujúceho metanol. Kým obsahoval len zvyšky Sava, ktorým sa čistí technický lieh na lieh pitný, a tieto zvyšky nikoho priamo nezabíjali, všetko fičalo v zavedených schémach. Všetci o rozsahu pančovania vedeli, nik sa polícii nesťažoval. Každý tvrdil, že oficiálna moc kryla liehovú mafiu. Alarmujúci počet mŕtvych, poloprohibícia a medzinárodné dopady (zákaz dovozu a predaja českých liehovín na Slovensku) prebudili dovtedy spiace bezpečnostné zložky. Vinníkov odhalili, kšeft frčí ďalej. Asi s väčším dozorom liehovej mafie nad tým, aby sa do falošných rumov a vodiek nedostal metanol. Alkoholové disko s cenou pre superpijanskú grupu môžu frčať. Hlavne aby bol chľast cenovo dostupný. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec ne špatný dokument, kde se daří v určitých chvílích ilustrovat víceúrovňovou škodlivost alkoholu. Pyramida jenž začíná v nejvyšší politice a končí otravenými lidmi hodně prozrazuje o české nátuře. Systém by měl být samozřejmě nastaven tak, aby chránil konzumenty, ovšem o tom, jestli si dá někdo panáka rozhoduje každý sám a tam by mělo začít řešení celého problému (v ideálním případě). 70%. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Makeš Kokeš převzal štafetu po svých předžurnálistech a pokračuje v cyklu ČT formou vcelku rovnoceně s kumpány - troška toho subjektivního plácání >očitých< svědků a etablovaných mudrlantů, nějaká ta fakta a informace převzané obecně z médií, zkrátka k problematice vcelku nic nového nepřinášející a i v možných odhaleních jen náznakově alibistický filmek, prostě jen další ryze rutinní >veřejnoprávní< práce pro práci na zaplácnutí hodiny vysíracího času dle zadání. Jojo, všichni všechno vědí, objevují "Pančovanou republiku" a koule a chlast se točí dál. . . . Ještě že igitátor už leta říká - "nepíte ty líhoviny", že. A netočte takové jalové >dokumenty< , obé škodí zraku a zdravé mysli obecně, po obou nakonec přijde jen kocovina... - - - - - (Poprvé viděno 16.4.2013 ze záznamu webu ČT, hodnocení 90., komentář zde bystrozraký jako čtvrtý - 16.4.2013) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Formálně opět na výbornou, evropská sociální škola snímání postav v prostředí tomu dodává skličující klaustrofobičnost. Jinak ale hodně nedotažená věc, soubor fragmentů a nezodpovězených otázek, ve kterém se střídá frustrace, konspirace, rozpačitost a hodně podnětné momenty - ty se týkají především obecně kultury chlastání v ČR. Lukáš Kokeš se vydal tolika směry, že výsledný dojem nemůže být jiný než polovičatý. Tohle zásadní téma stát vs jednotlivec / volný trh vs regulace chtělo trochu víc než planě řečnícího Kellera a Bělohradského, kterému uprostřed myšlenky vypadne Skype. ()

deac 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alarmující snímek, je dobře, že se takové natáčejí. Nelze mu vyčítat celkové zmatečné vyznění. Co jiného očekávat v republice, kde nikdo za nic nenese zodpovědnost, nikdo se pravdy nedopátrá a vymahatelnost práva neexistuje. Kdyby v té kauze zemřely tisíce lidí, dál se na nás z obrazovek budou šklebit mafiánské ksichty Kalouska, Vondry, Nečase, knížepána a spol. A národ je pak bude zvesela volit do nejvyšších funkcí a tolerovat všechny prasárny, kterých se dopouštějí. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama