Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Árie prérie je lahodnou loutkovou groteskou z výrobní dílny Jiřího Trnky. Jiří Brdečka měl přirozené sklony ke zlehčování a eleganci parodické nadsázky, jeho Limonádový Joe už byl tou dobou na světě (já se jeho čtením a doprovodným obrazem pokaždé zajíkal a kochal). Jiří Trnka vybudoval zábavu z kamarádovy invence, z vlastního stylu výtvarného svérázu a chytlavého popěvku Jana Rychlíka Sou fár tu jú aj mej v podání Slávky Procházkové a Oldřicha Dědka. Árie prérie je podařenou zábavou sehrané dvojice animované tvorby Trnka - Brdečka. ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Loutková studie k Limonádovému Joovi. Už tu najdete spoustu věcí, které se o patnáct let později objevily v hraném filmu: Základní westernový motiv, lehký parodizující humor, padoucha nápadně podobného Miloši Kopeckému a ústřední píseň "So far to you I may", tentokrát jako duet. Vozka na kozlíku je potom mistrův (míněn Trnka) autorportrét :-) ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje loutková kovbojka - a hle, tato navíc vznikla notnou dobu před zlatou érou westernu. A nepostrádá žádné pro žánr charakteristické prvky! Největší sympaťák je hrdinův nelítostný stopovací bělouš... o zábavu se stará i párek supů úřadujících při sebemenším náznaku zdechnutí. Drsná scéna. A taky se ukáže, že než slovo i meč je někdy silnější takový zapálený doutník... ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Na začátku všeho bylo slovo, v tomto případě slovo Jiřího Brdečky, jenž dal vzniknout textu Limonádového Joea. Ten napřed vycházel na pokračování v literárním časopise Ahoj a později se dočkal i knižní podoby a divadelního zpracování. Lehkost, vtip a elegance Brdečkova příběhu následně zaujaly Jiřího Trnku, všestranně nadaného výtvarníka, který vytvořil vskutku nekonvenční snímek s hlavními hrdiny "na nitkách". Nakonec se oba pánové setkali, a to ve tvůrčím týmu slavné filmové verze Limonádový Joe aneb Koňská opera, Brdečka jako scénárista a Trnka jako animátor, oba pod taktovkou režiséra Oldřicha Lipského. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velmi akčně natočený animovaný předobraz budoucího filmového kultu. Každá postava je svou sebeparodií, včetně "stopařského koně" jdoucího za dostavníkem podle prázdných lahvích od whisky. Nejlepší je ovšem hlavní kladný hrdina, kterého nic nezastaví a když mu na hlavu spadne stotunový balvan, jen si upraví pocuchané vlasy a spěchá hájit barvy dobra dál... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama