Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (92)

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Takže premisou by mohlo byť, že nórska PR agentúra cestovného ruchu oživuje záujem o Nórsko (wallpaperov na tony) a zvyšok bude priblblé hľadanie pokladu dementnou rodinkou v štýle Jackov, Johnov, variácií Indyho (Ivan Sergei) pri nemeckom alebo americkom nazeraní. Omyl. Nóri idú absolútne vlastnou cestou, ktorá zahatí všetky pochyby a vypracuje fantastický (rozumej pre tento štýl, pre TV) rozmer civilného pátrania so severským minimalizmom, skvelo podaným priestorom a európskymi emóciami. O žiaden rodinný výlet tu nejde, maloletí si môžu pár krát cvrknúť, kvôli niekedy až hororovému podaniu. Čo dodať, pesimizmus sa obrátil do veľmi sviežo stráveného času a uznanie je za slzy dievčaťa v skrinke v bunkri. Tak nejako... (videné 29.12.2014,JOJ archív) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Výprava za krásami pannenského severu Norska na mě jednou náhle vyskočila na YouTube se svým úhlavním zajímavým "monstrem". A tak zajímavý přerostlý hadík zajistil, abych se poprvé v životě upsal ryze norskému filmu, který nemá absolutně žádné renomé a je již téměř 5 let zatracen v hlubinách CSFD. Rodinný i dobrodružný podtext zde fungoval poměrně dobře a akce byla také dobře snesitelná. Při každém širokospektrálnějším náhledu na norskou přírodu jsem se po celý snímek úplně rozplýval a už jen zásluhou toho nemohu litovat, že jsem tuto jednoduchou jednohubku zhlédl. ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Naivní dobrodružný film s dějem průhledným jako sklo. Mladí archeologové se vydají na sever až do Sovětského svazu (?) pátrat po tajemství vikingů, ale netuší, že v jezeře číhá bestie! Podle zavedeného schématu je první obětí příšery chamtivý chlap, který myslí jen na peníze. Druhý na jídelníčku je falešný kamarád, který se snaží ukrást příšeře mládě! No a pak už jen super happy-end! Film má dvě pozitiva. Nádhernou severskou přírodu a úsměv Sofie Helin alias Elisabeth. Za tři série Bron/Broen jsem se žádného úsměvu této herečky alias Sagy Norén nedočkal, tak aspoň tady. No a za to jsou ty dvě hvězdy. P.S. Tito mladí lidé nevěděli, že v Sovětském svazu nebo současném Rusku se skrývají mnohem nebezpečnější nestvůry, než byla tato! ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

ale jo dalo se na to koukat.Je to zkrátka norský styl který jde svou cestou a neotravuje diváky spoustou lítaček ,ohně a triků = těch jsem viděla stovky!Děcka se chovají normálně a dospělí vlastně taky..Jinde se takovéto filmy točí extrémě tmavě se spoustou barevných filtrů na kameře.náletů všelijakých odporných příšer jakoby na diváka, tady si vystačili s normálem reálem.Což u mě zabodovalo nejvíc.Dala jsem původně čtyři ale změním na pět.Tečka. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Protože jsem si film pustil kvůli Marii Annette Tanderød Berglyd, tak jsem čekal dětský příběh trochu říznutý naivní akcí. Ale ono ne. Gaten Ragnarok splňuje všechny požadavky na dospělý dobrodružný snímek a kdyby se kamera při těch nejdrastičtějších scénách cudně nedívala bokem, tak by sklouzával až do thrilleru. O žádný zázrak ale nejde. Režisér nic nedotáhl do konce, atmosféra haprovala a scenárista se zrovna nepředřel. Nejsilnější dojem tak zanechala nádherná příroda a nezvykle emocionální Sofia Helin. Je mi jasné že v Bron/Broen aspergera jenom hrála, přesto mi její smích přivodil menší šok. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Ragnarok je název, kterým předkřesťanští Seveřané označovali konec svého mýtického cyklu, během něhož je vesmír zničen a následně znovu stvořen. (Johnny.ARN)
  • Když Leif (Bjørn Sundquist) požaduje, aby družina sbalila relikvie, poté, co vystřelí z pušky, uchopí ji z pravé ruky do levé, pak se na dva výstřely vrátí k pravé ruce a těsně před záběrem na něj nahoře v jeskyni opět k levé. (Johnny.ARN)
  • V jeskyni najdou ve vodě kovovou vikingskou helmu. To není možné, protože voda kov/železo vůbec neuchová v původním stavu. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama