Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (92)

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre fungujúci dobrodružný fantasy triler, ktorý sa spracovaním napätia a hereckým stvárnením môže rovnať zaoceánskej kinematografii. Dokonca aj akcia a pšeciálne triky sú celkom vydarené, resp. obstoja. Trochu guláš je to ale so zámerom tvorcov. Ako iba dobrodružný film pátrajúci po archeologických stopách Vikingov by to bolo super, lenže tvorcovia do toho pridali otcovsko-rodinné problémy, ďalej zrady kolegov a "čerešničkou na torte" je oná fantasy zápletka. Samo o sebe nie je problém, ale takto dokopy bol z toho malý galimatiáš. Síce to nakoniec fungovalo, ale bez toho všetkého by to bolo ešte lepšie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol celkom fajn. Príprava na hľadanie pokladu, tajomná legenda a všetko okolo nej dokázali navodiť tú správnu dobrodružnú atmosféru. Neskôr dejovej linke došiel dych a stratila svoje čaro. Na druhú stranu hadík bol celkom fajn a našlo sa tu aj trocha napätia. Škoda toho konca, zdal sa mi nedorobený a halabala odbitý. Na slabší priemer to však stačí. 55/100 ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Od tohoto jsem čekal mnohé, neboť předešlý norský kousek s tak trochu podobným námětem - Lovec trolů (2010) - mě vyloženě nadchl. A nezklamal jsem se.ani tentokrát, i když do plné palby zde přeci jenom dost chybí. Norové mají tu výhodu, že se můžou ponořit do své mytologie a vždycky něco kloudného vyšťourat. A když jim to ukousne hlavu, pro náročného diváka jedině dobře. Neřičel jsem u toho nadšením jako před třemi lety u Trolljegeren, ale užil jsem si náramně. Je zřejmé, že to jde i bez miliard, provařených obličejů a ultrasupermega efektů. --- U takových filmů si vždycky vzpomenu na pana Vorlíčka a jeho vysvětlování, proč jeho poslední opus magnum Saxána a Lexikon kouzel a triky v něm vypadají jako vytažené z řitního otvoru osmibitového zázraku Didaktik Gama. Tvůrci Gåten Ragnarok prostě věděli na co z hlediska efektů mají, z filmu je to jasně cítil, ale rozhodně z toho není triková sečka na úrovni druhé poloviny 90. let. --- Dávám 4* a s potěšením sleduji, že moje hodnocení film posunulo do červených čísel, kam podle mě patří. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Výprava za krásami pannenského severu Norska na mě jednou náhle vyskočila na YouTube se svým úhlavním zajímavým "monstrem". A tak zajímavý přerostlý hadík zajistil, abych se poprvé v životě upsal ryze norskému filmu, který nemá absolutně žádné renomé a je již téměř 5 let zatracen v hlubinách CSFD. Rodinný i dobrodružný podtext zde fungoval poměrně dobře a akce byla také dobře snesitelná. Při každém širokospektrálnějším náhledu na norskou přírodu jsem se po celý snímek úplně rozplýval a už jen zásluhou toho nemohu litovat, že jsem tuto jednoduchou jednohubku zhlédl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rodinný dobrodružný film v norském stylu. 1) Horská dráha emocí? Stmelení rozvrácené rodiny? No to mě podrž. 2) Spoiler. Film je klasické dobrodružství až do okamžiku, kdy herce začne pronásledovat místní lochneska. Závěrečný boj o přežití už patří do jiného žánru. 3) Nepřekvapí nelogičnosti ani žánrová klišé. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • V jeskyni najdou ve vodě kovovou vikingskou helmu. To není možné, protože voda kov/železo vůbec neuchová v původním stavu. (Johnny.ARN)
  • Had, který je ve snímku vyobrazován je Jörmungandr, známý také jako Midgardsormr neboli světový had z norské mytologie, který obepíná celý svět. Při konci světa (ragnarök) má vylézt ze dna oceánu, způsobit tak obrovské záplavy a nakonec zemřít v souboji s Thórem, který je ale také smrtelně raněn. (Perth)
  • Při cestě lesem k jezeru je v pozadí vidět několik dubů. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve Finsku na hranicích s Ruskem, je tamní podnebí pro duby příliš chladné. To naznačuje, že scény byly natáčeny jižněji. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama