Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Epizoda druhé série kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

RonaMidu

všechny recenze uživatele

viděno neplánovaně,seriál mi nic moc neříká,několik epizod z první řady u mne vydalo za dvě hvězdy,ale za včerejší epizodu bych dala klidně pět.....a to v podstatě všechny za roli herci,který se na obrazovce nevyskytoval příliš dlouho,kterého ani neznám jménem - snad Štěpán Kozub - ale jeho výslech,to byla neskutečná podívaná ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný diel. Dva krát som mal husiu kožu - a to pri scéne , kde vypočúvali vraha , ten chalan to zahral fantasticky. Druhý krát mám husiu kožu, keď vidím veliteľa pátračky pod vedením herca Miroslava Hanuša. On ma naozaj fantasticky napísanú postavu, ktorú hrá tak famózne , že by som ho do riti nakopal, ako povedal v jednom filme jeden major. To ukazuje , že Miroslav Hanuš je výborný herec. Tento diel hodnotím 90%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"My si ty dva černochy budeme muset pořádně proklepnout. Možná zjistíme, že jeden z nich je členem ku-klux-klanu." Tak tu máme špetku rasismu a pátrání po tom, kdo nakrájel dva africké studenty. To samo o sobě žádná velká zábava není, ale "zadržení" plk. Landy při šetření v terénu kvůli nezaplaceným alimentům bylo dokonalé. Ještě lepší byl mjr. Korejs, který je snad ještě větší svině než jsem doufal. Začínám mu fandit. Jenom přitom trošku zapadlo to důležité upozornění, že na diskotékách se chodí na záchod až ve chvíli, kdy je dopito, aby to pití někdo "nedochutil". Není to sice žádná novinka, ale opakování je prý matka moudrosti, tak to určitě nezaškodí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tu zas máme jeden s rasistickým podtextem. Jsou pobodáni dva černí zahraniční studenti a všechno ukazuje na to, že si vyřizovali účty mezi sebou – ovšem jen do chvíle, než je nalezen zakrvácený nůž, který vyšetřovatele přivede na stopu nácků…Jo chlapec byl hrdina, ale jen do doby než se ocitl u výslechu. Pak už z něj byla jen obyčejná plačka. Ten Korejs (coby postava) je čím dál tím větší zmrd a já myslel, že už to snad ani nejde. Chmelova postava se mi taky nelíbí – njn když donáší, nemůže být oblíbený… ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol všeho hnusu, ale božsky zahranej. Kozub teda fakt umí a Korejs je na uškrcení. To by mohl být další díl v sérii ;-) Chápu, že ve většině týmů musí být šéf totální ultra kokot, protože potom je dílo opravdu jako ze života. A k tomu ještě PRESSTITUT Železný, který tomu nasadil uměleckou korunu. Za toho blba hvězda dolů. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Vyšetřovatelé od začátku popírají, že by mohlo jít o vraždu s rasovým podtextem, argumentují tím, že oba účastnici jsou černoši. Jenže definice rasismus má daleko širší význam: „Za rasismus se považuje diskriminace na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti  k osobě nebo skupině osob.“ (sator)
  • V různých epizodách se vyskytuje logo fiktivního pivovaru Staročeský kohout, vytvořené pravděpodobně pro účely seriálu. V této epizodě v čase 19:15 můžeme vidět z hlavního záběru na výčepu logo právě tohoto pivovaru, z vedlejšího záběru zpoza zad barmanky jsou zhasnuté reklamy skutečných pivovarů (Gambrinus a Kingswood). (jeffLebowski)
  • Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil. Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. dostal podmíněný trest. (sator)

Reklama

Reklama