foto

Bolek Polívka

  • nar. 31.7.1949 (66 let)
    Vizovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Hrát znamená dovídat se. Pokud ztratíme schopnost hrát si, nic se nedovíme. Pak všechno víme a nemusíme tady vůbec být."

To jsou slova populárního českého herce, komika, básníka, podnikatele, mima a valašského krále Bolka Polívky. Na svět přišel jako nejmladší ze tří synů. Brzy získal náklonost nejen k popíjení proslulé slivovice, ale také k divadlu. Jeho rodiče byli nadšenými ochotníky.

Už na střední škole vystupoval s komickým kvartetem a odtud si to namířil rovnou na brněnskou JAMU. Od r. 1972 se stal jednou z hlavních osobností divadla Husa na provázku. V r. 1993 si zakládá v Brně vlastní divadlo Bolka Polívky, avšak hostuje třeba i ve Zlíně nebo v pražském Divadle na Vinohradech.

Před filmovou kameru se poprvé objevil jako Mageri v BALADĚ PRO BANDITU (1978). Do širšího diváckého povědomí se však zapsal až díky režisérce Věře Chytilové ve filmech KALAMITA (1981), ŠAŠEK A KRÁLOVNA (1987) a především pak DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTENTAG (1993), kde vytvořil nezapomenutelnou kultovní postavu rázovitého a věčně opilého vesnického chasníka Bohuše, který nečekaně zdědí obrovský majetek. Na tomto snímku se podílel též jako scénárista.

Vynikající herecký výkon podal jako válečný vysloužilec ve slovenském filmu SEDÍM NA KONÁRI A JE MI DOBRE (1989). Pozoruhodná je i jeho postava faráře v ZAPOMENUTÉM SVĚTLE (1996). V posledních letech je jeho jméno ve světě filmu nejčastěji spojováno s Janem Hřebejkem, který jej pravidelně obsazuje do svých smutných retrokomedií PELÍŠKY (1999), MUSÍME SI POMÁHAT (2000) a PUPENDO (2003).

Právě titulní role "nehrdinského hrdiny", obyčejného člověka, který se za 2. světové války rozhodne ve svém bytě ukrýt židovského uprchlíka v MUSÍME SI POMÁHAT (mimochodem nominovaném na Oscara), je asi vrcholem jeho filmové kariéry.

Bolek Polívka je také známý recesista a autor pověstných akcí jako třeba mistrovství světa v házení flinty do žita. V televizi vystupoval se dvěma zábavnými a velmi sledovanými pořady Manéž Bolka Polívky a Bolkoviny. Je otcem čtyř dětí, z nichž každé má jinou matku. Dlouhá léta byl ženatý s francouzskou herečkou Chantal Poullain.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Klaun (divadelní záznam)
2016 Anděl Páně 2
Děda
Dobráci
Don Quijote v Čechách
Manžel na hodinu
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Poslední případ (S02E08)
Krádež století (S02E07)
Olizovač (S02E06)
Tělo (S02E05)
Děti na odpis (S02E04)
další epizody
Řachanda
Za oponou noci
2015 Domácí péče
Pálava (TV seriál)
Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho (divadelní záznam)
Svatojánský věneček (TV film)
2014 Andělé všedního dne
Dědictví aneb Kurva se neříká
Hodinový manžel
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Klubové barvy (S01E14)
Smrt novináře (S01E13)
Důvod k zabití (S01E12)
Hodinka k dobru (S01E11)
Sladký vyděrač (S01E10)
další epizody
Tři bratři
2013 Kovář z Podlesí
Revival
2012 Cesta do lesa
Setkání s hvězdou: Boleslav Polívka (TV film)
Signál
2011 Muži v naději
Okno do hřbitova (TV seriál)
Ostrov svaté Heleny
V peřině
Znamení koně (TV seriál)
2009 Operace Dunaj
Ulovit miliardáře
2008 Bathory
Malé oslavy
Mínus Dva (divadelní záznam)
U mě dobrý
2007 Hodina klavíru (TV film)
ROMing
Svatba na bitevním poli
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu
Bazén (TV seriál)
Krysáci (TV seriál)
Skřítek
Štěstí
2004 Bolero
Černí baroni (TV seriál)
Hvězdy nad Baltimore (divadelní záznam)
2003 Pupendo
Útěk do Budína (TV seriál)
2002 Útěk do Budína
2001 Vyhnání z ráje
2000 Cesta z města
Kytice
Musíme si pomáhat
1999 Eliška má ráda divočinu
Pelíšky
Pro dámu na balkóně (divadelní záznam)
1997 Akáty bílé (studentský film)
1996 ...ani smrt nebere
Král Ubu
Požírač medvědů (TV film)
Suzanne
Zapomenuté světlo
1995 Pohádka o Faustovi (TV film)
Schlafes Bruder
1994 Akumulátor 1
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
President a anděl (TV film)
1991 Obecná škola
Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho (divadelní záznam)
Pražský student (TV seriál)
1990 O babě hladové (TV film)
Pražákům, těm je hej
V žáru královské lásky
1989 Čas sluhů
Něžný barbar
Sedím na konári a je mi dobre
1988 Don Quijote de la Mancha (divadelní záznam)
Štek
1987 Pehavý Max a strašidlá
Šašek a královna
Teta (TV seriál)
Záhada zlatého servisu (TV film)
1985 Šašek a královna (divadelní záznam)
1984 Klaun Am (TV seriál)
1982 Horí (TV film)
Pépe (divadelní záznam)
Zlatá ručka (TV film)
1981 Kalamita
Poslední leč
1980 Blues pro EFB
Commedia del arte (divadelní záznam)
1978 Balada pro banditu
Spadla z nebe (TV seriál)
1977 Am a Ea (divadelní záznam)
Trosečník (divadelní záznam)
1976 Traja chrobáci (TV film)
1975 Pezza versus Čorba (divadelní záznam)
1974 Potulné pohádkové divadlo (TV film)
1973 Kazisvěti (TV film)
Kouzelný hrášek (TV film)
1972 Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (TV film)
1971 Poloviční kouzelníci (TV film)
1970 Lancelot a Alexandrína (TV film)
1969 Cesta, která vede nikam (TV film)
1966 Kočky neberem

Dokumentární

2015 Tajemství Bolka Polívky (TV film)
Tajemství Pavla Zedníčka (TV film)
2014 Neobyčejné životy: Bolek Polívka (TV film)
2013 Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
Film o filmu: Cesta do lesa (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
13. komnata Anny Šiškové (TV film)
2009 Klaun učí klauna (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
Film o filmu: Malé oslavy (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
13. komnata Dáši Bláhové (TV film)
2007 Mít štěstí na rendez - vous (TV film)
2005 Film o filmu: Skřítek (TV film)
2003 Je to krásné, když vám přes noc vyroste na zahrádce cirkus (TV film)
2002 Marta padesátiletá (TV film)
Mosty - Gesharim 2002 (koncert)
Z města cesta
2001 Cirkus pluje nocí jako karnevalová loď
2000 Film o filmu: Musíme si pomáhat (TV film)
Hledání ducha kraje (TV film)
1998 Kdo je... Chantal Poullain (TV film)
1996 Film o filmu: Zapomenuté světlo (TV film)
Sliby se maj' plnit o Vánocích (koncert)
1992 Film o filmu: Dědictví aneb Kurvahošigutntág (TV film)
1989 Sen o Pierotovi
1987 Mimstory (TV seriál)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2015 Český lev 2014 (TV pořad)
Sedmdesát smíchů Karla Šípa (TV pořad)
TýTý 2014 (TV pořad)
2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
2013 Artefakta (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
Kufr 2013 (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
55 minut s Miroslavem Donutilem (TV pořad) - a.z.
60 pečetí (TV pořad)
2012 Možná přijde i charita (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
Legendární historky (TV pořad)
Lucie Bílá 011 (TV pořad)
Sportu zdar! (TV pořad) - a.z.
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Deset zastavení s mistry zábavy (TV pořad)
Očima Josefa Klímy (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Tentokrát se budu smát já (TV pořad) - a.z.
TOP STAR Extra (TV pořad)
2009 Ano, šéfe! (TV pořad)
Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
Elán je Elán (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
Nezapomenutelné scénky (TV pořad) - a.z.
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Český lev 2006 (TV pořad)
Po hladině (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
To byl ? (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
2003 Grand Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
2002 Díky za fíky (TV pořad)
Já a moji synové... (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Kronika Olšany Open (TV pořad)
Písničky z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
2000 Lucie na bílo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
Vystřiženo z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Český lev 1997 (TV pořad)
Miroslav Donutil v Baráčnické rychtě (TV pořad)
Nádherná léta na Provázku (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Ruská ruleta (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1991 Z očí do očí (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1988 Video a já (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Už komedianti jedou (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1972 Veselá je dědina (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Mig 21 - Chci ti říct (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
2001 Vyhnání z ráje
1999 Pro dámu na balkóně (divadelní záznam)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
1988 Nejsem svůj pes (divadelní záznam)
Štek
1987 Šašek a královna - scénář, divadelní hra
1985 Šašek a královna (divadelní záznam)
1984 Klaun Am (TV seriál)
1982 Pépe (divadelní záznam)
1981 Poslední leč - scénář, divadelní hra
1977 Am a Ea (divadelní záznam)
1975 Pezza versus Čorba (divadelní záznam)

TV pořady

2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2003 Grand Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
Silvestrovská Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
2001 Písničky z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
2000 Miss tisíciletí (TV pořad)
Vystřiženo z Manéže Bolka Polívky (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
1988 Video a já (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Režijní filmografie

1999 Pro dámu na balkóně (divadelní záznam)
1991 Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho (divadelní záznam)
1988 Don Quijote de la Mancha (divadelní záznam)
Nejsem svůj pes (divadelní záznam)
1985 Šašek a královna (divadelní záznam)
1982 Pépe (divadelní záznam)
1981 Poslední leč
1977 Am a Ea (divadelní záznam)
Trosečník (divadelní záznam)
1975 Pezza versus Čorba (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 465)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace