Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě dostal na kolena. Sledovala jsem napínavý příběh kluka, který si jako spousta jiných dětí zažil své peklo. Přesto se nevzdal a jako už dospělý a se vzácným darem vycítit smrt dotekem, pustil se na tehdejší kraj světa do Persie, chtíc se učit od věhlasného nejuznávanějšího mistra ranhojiče Ibn Sina. Tisíceré díky za Bena Kingsleye, na něj je tak úžasný pohled ... jeho osobnost vyzařuje opravdovou vnitřní sílu a hrdost, se kterou dokázal zahrát židovského Hakima. Touhu po vědění nikdo nezastaví a v době, kdy člověk nevěděl o sobě vůbec nic tak se nedivím, že to anglického holiče přivedlo na myšlenku potají otevřít tělo zemřelého a vše si důkladně prohlédnout a zakreslit. Ten pohled do otevřeného hrudníku jsem si vychutnávala a říkala jsem si, kolika lidem se z těchto natvrdo zobrazených filmových scén v kině udělalo blbě. No jsem skutečně ráda, že v té době nežiji. Zároveň vyzdvihuji ženiální soundtrack, Němci se komplexně opravdu vytáhli a já před nimi smekám svůj virtuální klobouk. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film o téměř původu léčitelství v 11. století, kdy v Anglii vše samozřejmě léčil strejda Bůh a vše ostatní bylo čarodějnictví (dementi), zatímco v Persii bylo lékařství na denním pořádku a na vrcholu. Film je bravurně zvládnut po všech stránkách, herci zvládají své řemeslo na výtečnou, Frenzel připravil nádhernou hudbu a režie spolu se scénářem je na vysoké úrovni. Film utekl jako voda. Můžete porovnat obě kultury a náboženství, protože podle toho byste nechtěli žít ani na jedné straně. Za mě určitě výborný a mohu doporučit. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, tudíž by mne zajímalo, jak moc se tvůrci filmu drželi knihy Noaha Gordona. Ranhojič jako snímek je však zdařilým počinem, kterému nechybí sympatičtí herci, zajímavé postavy, dobrá hudba a poutavý příběh, který je však poměrně snadno čitelný a předvídatelný, což je trochu škoda. Stopáž, které by se divák mohl zaleknout, nepředstavuje žádný větší problém, neboť snímek plyne poměrně svižně a prostor pro nudu tu není. Až na pár historických nepřesností a zmíněnou předvídatelnost děje, se mi Ranhojič líbil a s přivřenýma očima dávám 5*. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Občas se mi stane, že mi přijde hodnocení přestřelené, ale většinou chápu proč. Tady to ale nechápu. Ten film je kýč, je často trapný, nedělá vůbec nic nečekaně a je to hrozná limonáda. Bílí Angličané tady klasicky hrají spoustu Peršanů, všichni mluví anglicky, je tu mor, i když tehdy žádný nebyl, je to nepřiznané fantasy (nechápu, proč to v žánrech není), bere se to strašně vážně a celá milostná linka je úplně ehhhh. A opravdu nevím proč 80%, protože středověk? Protože vidíme orgány? Ta hlavní zápletka je celkem zajímavá, to ano. Na Němce je výkon, že byli schopni vytvořit něco, co tak moc připomíná Hollywood před dvaceti lety, ale bere si z něj jen to nejhorší. Jestli měl někdo o hlavního hrdinu reálné obavy, tak fakt nevím... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Tento historický snímek na motivy románu Noaha Gordona mi hodně sedl. Naprosto dokonalé herecké obsazení, funkční scénář, absolutně skvostná výprava a výborná režie, která perfektně utáhne delší stopáž, již si diváci a divačky ani nestačí uvědomit. A že jde o nízkorozpočtový snímek? Není to nijak poznat, tvůrčí vynalézavost je zde nekonečná. 9/10 ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)
  • Keď sa Rob Cole (Tom Payne) vráti do Anglicka, založí nemocnicu. V skutočnosti sa tak stalo až 300 rokov po ére zobrazenej vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama