Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

castor 

všechny recenze uživatele

Bůh žehnej všemocné Americe. Boj proti démonům terorismu vs. sedmé dobrodružství Harryho Pottera. I v nelidských podmínkách se dá podle debutujícího tvůrce Petera Sattlera najít trochu té humánnosti. Ti, které téma zajímá, budou zřejmě ujíždět na permanentním šmírovacím obcházení průhledů do cel (v moderní americké základně na Kubě neměly kamery?), ostatní tenhle matný příběh ze zadržovacího tábora nestrhne. Sattler navíc zamýšlel, že hlavní postava bude muž. Tak to už opravdu nevím, v čem by tkvěla alespoň nějaká zajímavost. Ve scénáři je navíc poměrně dost nepřesností, vojín Cole něco pronese, ale o půl hodiny později to svým způsobem popře. Po projekci toho ve mně zbylo pramálo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA OBRANU SVOBODY…" /// Doutnající ,,dvojčata“ a vojáci mířící do Afghánistánu v reportáži kanálu Al Jazeera. Stůl plnej mobilů a chlápek modlící se čelem ke qible. Tma. Pak světlo a cesta, na jejímž konci nečeká 72 huristek, ale pečlivá ostraha ve věznici Guantanámo. Camp X-Ray proto nejspíš přiláká pozornost těch, co spolíhaj na ,,eR“kovej rating přístupnosti. A ti budou zklamaní. Vobčas sice vidíme, kdo je tady pánem, ale příběh je hlavně o neobvyklým přátelství. Hodně se mluví a přitom se neřeší ideologie. Monotónní části střežení dotvářej pomalý tempo, a jsou asi tím nejzajímavějším. Rozhovory postupně ztrácej náboj, sbližování těch dvou mi taky moc do armádního kodexu nezapadá. Očekávám nějakou hlubokou myšlenku, a ta o zvířátkách zavřených v klecích mě nenaplňuje. Závěr je ovlivněnej událostma, který se hold v armádě stávaj. Tím chci říct, že nadšenej jásot sluníčkovejch multikulti pseudohumanistů není zcela oprávněnej. Není to úplný zklamání, K.Stewart se mi dokonce líbila. Ovšem to rozuzlení je takový holčičí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Práce v pasťáku se mi zdá bejt vzrušující. 2.) Mám doma víc jak 10 mobilních telefonů. 3.) Thx za titule ,,tsusho“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tematika v podstate rovnaká ako aj pri The Boys of Abu Ghraib, avšak tu sme mali v hlavnej úlohe ženu - vojenskú dozorkyňu v podaní Kristen Stewart, ktorej táto rola celom sadla. No ešte väčší dojem na mňa spravil Alí - Peyman Moaadi, ktorý na mňa pôsobil neuveriteľne charizmatickým dojmom (a asi nie len na mňa ale aj na Cole). Len škoda, že väčšina deju pôsobila dosť monotónne. Najviac ma bavili samozrejme rozhovory medzi Cole a Alím, inak to ostatné okolo toho bolo dosť nezáživné. To puto dôvery ma dojímalo, a najmä ten koniec. Ale bohužiaľ, na viac ako 3* to asi neni. ()

Badseeds 

všechny recenze uživatele

Všimla jsem si, že Kristen Stewart si od proslulé Ságy začala vybírat zajímavé projekty (např. Sils Maria, 2014), od CAMP X-RAY jsem si toho ale tolik neslibovala. Jsem ráda, že jsem se (jako obvykle) mýlila. Film mě zasáhl přímo do srdce a už před polovinou bylo jasné, že to bude láska jako trám. Poutavá, zároveň ošemetná problematika se nerozplizla, hlavně díky perfektní atmosféře a příkladu přístupu jednotlivce, za což Americe hezky tleskám. P.S. : Někdo, kdo čte Harryho Pottera, přeci nemůže být Bad Guy... ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Dobrý a také překvapivě dobře obsazený film, který mohl (a měl) mít daleko vyšší ambice. Je proto škoda, že nosnou myšlenkou je "pouze" vztah dozorkyně a jednoho "chytřejšího" vězně. Vedlejší postavy mají totiž minimum prostoru a Sattler navíc servíruje pouze útržky informací o obou stranách "konfliktu" (471 a Cole), takže divák v podstatě musí automaticky předpokládat, že američani jsou ti zlí a vězni ti nevinní. Celkově bych tedy film doporučil těm, které zajímá dané téma nebo další herecká poloha Kristen Stewart, ale jinak osobně stále čekám na film, který nestranně, objektivně a bez příkras vylíčí tuto šedou kapitolu amerického boje proti terorismu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Aby se herci, kteří měli hrát zadržené vězně, vžili do role, požádali o to, aby mohli být nějaký čas v celách zavření. Peyman v ní strávil několik hodin. (Ajjinka)
  • Peter Sattler se postaral o to, aby film zaměřoval obě strany - jak stranu amerických vojáků, tak držených muslimů. (Zdroj: kristenstewart.blog.cz)
  • Ve skutečném Guantanamo Bay je prý Twilight sága velmi populární. (Zdroj: kristenstewart.blog.cz)

Reklama

Reklama