Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malý vzorek populace na omezeném životním prostoru, v poměrně širokém spektru (místy až norských) deviací... Věčná škoda, že se kamera nedržela vskutku dokonalého flashbackového ladění i v roli průvodce vysokou krejčovinou, odměněnou nálezným kosterních úlomků jednoho velkého kostlivce, zvaného křivda. Možná by se příjemné vzruchy dostavovaly nejen při vzpomínce na plnost křivek tradičně okouzlující Kate Winslet nebo ztepilost Liama "dopůltěla" Hemswortha, případně sarkastické špindíry Judy Davis, ale i na obrazové umocnění gurmánského zážitku, ze speciality studené kuchyně s názvem pomsta, která nakonec nebyla tak sladká, jak se o ní povídá... Zda jde víc o drama či komedii, v tom Jocelyn Moorhouse evidentně nemá jasno, respektive nedokáže oba žánry sladit tak, aby se vzájemně nevystrkávaly, což jinak půvabné oddychovce ubírá body. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dekolty budou viset proklatě nízko. Tulák z širých plání ozbrojený pedálovým Singerem si přichází pro pomstu.. Viditelně pod ženskou taktovkou a s necitlivým dávkováním dramatu se péřové boa komedie obtáčí kolem westernového motivu očisty zkaženého městečka. Nechybí návrat psance, nejistota místních živená pocitem viny, neškodný šerif i závěrečné zúčtování. Bláhoví. Mohli vědět, že Macbeth je prokletá hra. Klopotem se kouzlo zdař, ohni hoř a kotli vař, bahnitého hada žlázu, svařte zpečte v nehorázu.. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Žánrově naprosto absurdní směs, kde se nelze nesmát údivu některých zdejších diváků.  Mně ta jízda horskou dráhou pocitů neskutečně sedla.  Komedie, drama, černá komedie, romantika, krimi, drama, komedie a pořád dokola a většinou zcela bez varování.   Winsletová je pak v roli mstitelky s amnézií naprosto okouzlující, stejně jako panoptikum podivných až burtonovsky odlišných obyvatel neméně podivného města Dungatar.   Z konvencí zcela vybočující vyprávění, které nechce rozesmát ani dojmout, ani pobavit ani rozněžnit, ale jen tak svého diváka bez uzardění nechat stát s otevřenou hubou nad svými závěrečnými  titulky a jede dál. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hodně černá komedie. Taky mě zaskočila jakási prapodivná žánrová směsice tohoto filmu. Ale protože mám ráda počáteční snímky Baze Luhrmanna (a tento mi to po letech připomněl!) , nechala jsem se vtáhnout. Chyba tvůrců nespočívá v pojetí, nýbrž v ostrých přechodech mezi scénami a náladami příběhu. Nevyrovnané tempo působí jako jízda na tobogánu a je to škoda. Citlivější sestříhání a seskládání by jistě učinilo příběh pro mnohého diváka koukatelnějším. Kate vynikající, Judy Davis také a, tak často tady kritizovaný, Liam Hemsworth byl fajn. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Žánrové mixy mám ráda, i když ne vždy se podaří, aby to drželo pohromadě. Tady se to dle mého názoru podařilo a tak mi to přepínání mezi bláznivou komedií, traumatickými vzpomínkami, westernem, revenge žánrem atd. vůbec nevadí, právě naopak. Díky tomu člověk nemohl moc tušit, co přijde a jak to skončí. Do toho milovaná Kate Winslet a ty super hadry, co ušila sobě i těm čůzám, plus velmi stylové finále - prostě nemůžu jít pod ***** ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Natáčanie bolo viackrát prerušené divokými emu, ktoré rušili scény. (megajalec)
  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)

Reklama

Reklama