Meetin' WA

Dokumentární / Krátkometrážní

Francie, 1986, 26 min

Jean-Luc Godard

• Flipper

U mňa absolútne nepochopený pokus o umelecký dokument, ktorý ani nemusí niesť meno Woody Allena. Godard ho totiž ani nepustí k slovu a keď už ho náhodou pustí, tak tam strihne nejaký debilný obrázok, hudbu, alebo nápis, ktorý dokumentu nielenže strháva výpovednú podstatu, ale (aspoň mňa) znervózňuje ako otlak v topánke. Jednoducho stupidita najväčšieho zrna, kde nieje zrejmé, či z Woodyho chce urobiť chumaja, alebo je to jeho spôsob chvály tohto režiséra. Najlepšie to asi vystihuje pohľad Woodyho, ktorý celý čas asi myslí: "O čom ten debil vlastne točí?" Hypotetické, alebo ťažko zodpovedateľné otázky skôr nasierajú mňa a (určite aj Allena) a keď už sa konečne dostaneme ku kompozícií Woodyho snímkov, JEB strih skoro uprostred vety a pozeráme sa na sprostý nápis. Gratulujem Godard takto ma nasrať a pritom použiť na svoje zvrátené pokusy o umenie meno ako Woody Allen, by sa malo trestať. Na vlastnú zodpovednosť part 1: http://www.youtube.com/watch?v=RpaGvEZwCTY&feature=PlayList&p=18202AF3AF525D67&index=2&playnext=3&playnext_from=PL(28.12.2009)

• jojinecko

O čo išlo Godardovi??? Urobiť z Woodyho šaška alebo o "alternatívny dokument"?...Nerozumiem tým infantilným vsuvkám a vlastne celému zámeru...Nepochopiteľne chaotický strih a absolútne debilné otázky zo strany Godarda. Napriek tomu Woody bol celý čas kľudný narozdiel odo mňa, aj keď postupom času sa už na Godarda ani nepozrie a očný kontakt udržiava len s prekladateľkou :)(1.5.2008)

Je pravda, že forma jakou Godard zvolil pro natočení dokumentu je...přinejmenším zvláštní :-) A mě neseděla podobně jako dalším lidem tady. Přece jenom má ale dokument určitou hodnotu, protože zobrazuje Woodyho jako Allena Stewarda Konigsberga. Tedy skutečnou osobu - ne toho nešikovného, neurotického šaška, na kterého si hraje ve všech svých filmech. A to je tvář, kterou tenhle režisér veřejnosti často neukazuje.(8.1.2009)

velmi zábavně podané setkání dvou, řekl bych kinematograficky i filozoficky protikladných, filmařů. Zatímco Godard se střídavě anglicky či francouzsky Allena vyptává, Allen mu "odpovídá". Více jsem měl pocit, že Allen Godardovi nerozumí a vede si svůj monolog. Ten Godard trefně a jízlivě komentuje ironickými mezititulky, které částečně přebírá z Allenovy Hanny a jejích sester a zpomalenými záběry Allenovy hektické gestikulace.Když Godard mluví anglicky, zůstává Allen většinou klidný, horší je, když se Godard rozhodne přejít do francouzštiny a Allen je odkázán na tlumočnici, je vidět jak se stává trochu bezradným a podléhá panice, jak je vidět z jeho údivem otevřených úst a těkavého pohledu. Allen si ale vždy poradí a vede svůj osvědčený monolog, zatímco Godard analyticky a sarkasticky Allena pozoruje. Velmi vtipné a velmi jízlivé. Skoro člověk lituje, že Godard nedělá více rozhovorů i s jinými režiséry. PS: nenechte se mýlit komentáři ostatních, které píší, že Allen není Godardem puštěn ke slovu, je tomu právě naopak, Godard se zeptá a pak většinou mluví Allen, ovšem nechápu, proč tu musim uvádět na pravou míru fakt, kteří tu ostatní komentátoři překroutili. Potom pozbývají jejich komentáře jakéhokoli smyslu, pokud nedokáží vycházet z pravdivě uvedených faktů. To jaký pak mají názor, na to co viděli, to už je věc jiná. Ale to co viděli a to co jsem viděl já je, nebo měla by být, věc stejná - určitý film nebo dokument. Ovšem když se nedokážeme shodnout ani na tom, že všichni koukáme na tu určitou - jedinou konkrétní věc, pak mám pocit, že snad každej nejen že máme jinej pohled, ale nejspíš každej koukáme i na jinej film, ač zde hodnotíme film jeden. Kdybych měl z těch 26 minut rozdělit čas, kdy mluvil Godard a kdy mluvil Allen, podle oka bych to tipnul tak na 8 minut Godarda a 18 minut Allena, to je jen hrubý odhad, nikoliv měření. Jak je vidět, zcela to vyvrací názor, že "Godard nepustí Allena ke slovu". Tím bych tuto trapnou záležitost o uvádění věcí na pravou míru považoval za uzavřenou. Ale lidská ignorance, tupost, bigotnost , netolerance a překrucování věcí tím uzvařená nebude nikdy.(1.2.2010)

• Morloth

Těžké hodnotit, na jednu stranu je sranda sledovat Godarda, jak si s dosti zmateným Allenem hraje. Na druhou stranu mne nabubřelost Godardova ega uráží. Samozřejmě, že dík tomu, že se Godard choval tak, jak se choval, odkryl něco z Allenova já, jež ten poměrně skrývá. I neporozumění ledasco prozrazuje. Jenže Godard nakládá s filmovým materiálem tak, že velmi nejistě balancuje na hraně sebeukájení a urážky.(11.9.2010)

• ad

Nevím přesně, co Godard od tohoto rozhovoru očekával, ale co se dá čekat, když se sejdou extrovertní anarchistický provokatér a introvertní intelektuální ironik??? Celé to vypadá tak, že Godard se snaží neustále rýt a Woody se snaží neustále odrážet i za cenu, že dělá, že nerozumí otázce...a tak se dvacet minut vzájemně nasírají...a to je vlastně vše. Godard nejspíš ve střižně viděl, že materiál je k ničemu a tak se snažil prosadit svoji alespoň střihem, ale z pověstné fekálie bič neuplete vážně nikdo... Základní rozpor obou filmařů je řečen už na začátku, když je řeč o mezititulkách: Woody ke Godardovi: "Vy je používáte jako filmový prostředek, já jako knižní." - Už tady mělo oběma dojít, že ke smysluplné diskuzi nemůže dojít, protože každý točí filmy úplně jinak. Mám filmy obou pánů velmi rád, ale tenhle rozhovor je bohužel vnitřně prázdný.(13.7.2009)

• eye candy

jen pokud vás neobtěžuje, když vám někdo během rozhovoru se zajímavou osobou neustále skáče do řeči..(3.2.2012)

Pokud je v tomto minidokumentu u slova Woody Allen - a naštěstí tomu tak je poměrně často - jedná se bezpochyby o zajímavou podívanou, pozoruhodné bylo třeba povídání o tom, že shlédnutí Občana Kanea či Vesmírné odyssey jinde než v kině je vlastně urážkou (zkusím napravit, milý Woody). Nicméně iniciátor a režisér tohoto projektu, neméně slavný Jean-Luc Godard, si sám podřezává větev. Jakkoli mám rád jeho hrátky s filmovou techniku (U konce s dechem), tak zde mě silně iritují a ruší v koncentraci - když už se dokonale zabydlím ve Woodyho pohledu na kinematografii, uzemní mě statický titulek a jazzová hudba (v kontrastu s tichým prostředím newyorského apartmánu), nemluvě o občasném opakování dvou obrázků za sebou (Orson Welles a Fred Astaire, nebo výtažky z Allenových filmů) a tazatelskému neumu. Skoro až mám pocit, jakoby jedinou jeho ambicí bylo vyrovnat se svému někdejšímu kolegovi Truffautovi, který mimo své filmové tvorby proslul dlouholetým zpovídáním Hitchcocka. Tři hvězdičky - a to jen a jen za osobu tázaného, schopnou ve vteřině zahladit negativní emoce z Godardova přístupu (ani není divu, že, budu-li jej citovat, "ztratil přítele"), shazující zajímavý projekt o několik tříd.(31.8.2010)

Je a nie je to rozhovor dvoch velikánov. Vzájomný rešpekt je celkom zjavný, no neprejavuje sa ako pätolízačstvo. Godard Allena takmer nepustí k slovu, v rozhovore vystupuje dominantne a svojho kolegu necháva potvrdzovať prípadne vyvracať vlastné tézy. Reč je najmä o televízii a jej vplyve na filmových tvorcov a diváctvo. Godard rozpravu štruktúruje medzititulkami a statickými obrazmi, ktoré vizualizujú to o čom sa práve hovorí. Toto dielko nemožno posudzovať kritériami aké používame pri hodnotení interview ako publicistického žánru. Inými slovami - Godarda je tu asi trikrát toľko čo Allena. Prečo by to muselo byť naopak?(26.12.2008)

• UjoLenin

Tento dokument mi iba potvrdil, že Godard je nafúkaný pseudo-intelektuál, ktorý využije každý možný spôsob na to, aby mohol masírovať svoje ego (presne taký, z akých si Woody vo svojich filmoch uťahuje). Nelogické a doslova nepríjemné "umelecké" vsuvky, ktoré rušili rozprávanie, ma privádzali do zúrivosti. Woody by kľudne mohol v polovici odísť a Godard by slastne pokračoval ďalej vo svojich nezmyselných žvástoch. Som si istý, že Godard pri premietaní sám nad sebou mentálne masturboval, no predpokladám, že do tohoto štádia sa dostane máloktorý divák. Pokiaľ teda nie ste jeho zaritým priaznivcom, ruky preč od tohto odpadu. Jedinú hviezdu dávam za tých pár informácii, ktoré som sa od Woodyho Allena dozvedel (aj tú dávam JEMU).(20.9.2011)