Reklama

Reklama

Kipur

(festivalový název)
  • Česko Kippour (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Je 6.10.1973 - Den smíření (Jom ha kipurim) - nejsvětější den celého židovského roku, den kdy se v Izraeli zastaví život. A právě tehdy se spojené armády pěti arabských států pokusily zničit Stát Izrael. Amos Gitaï natočil film na základě vlastních zkušeností z války, kterou prožil jako člen záchranné jednotky. Příběhy vojáků, jejichž úkolem není zabíjet nepřátele, ale zachraňovat život vlastním vojákům. (FrankieCZ)

(více)

Recenze (17)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Film je složen z působivých předlouhých záběrů, které musely být choreograficky obrovsky náročné, scény jsou realistické a opravdu by se mohly stát (částečně se i staly, film je autobiografický), což se u mnoha filmů říct nedá. Ale sledovat dvě hodiny pachtění se posádky záchranného vrtulníku v době čtvrté izraelsko-arabské války na mě bylo teda dost nuda. Zvlášť když jen těžko můžete sympatizovat s Izraelci, takže vás jejich dobrovolné utrpení moc nedojímá. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Tezce prumerne, rozvlacne. nicmene velmi silne v zachyceni valky jako remarquovskeho, bahniteho pekla, ve kterem se mrtva tela jen s obtizemi rozeznavaji od okolni rozcvachtane zeme. Dlouha steadycamova scena vybirani tech zranenych, kteri mohou vrtulnikem odletet a kteri uz nemaji sanci, me dostala. Bohuzel jinak dosti... pozvolne:-/ ()

Reklama

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Kippur přináší zase trochu jiný pohled na válku a alespoň pro mě velmi slušně. Na nešikovnosti úvodní a finální pasáže se asi shodnu s většinou komentujících, ale co mi nejvíc vadilo, byl komparz. Tenhle jev je poměrně častý, ale při způsobu, jakým je film natočen, v tom prostředí a vedle hlavních představitelů, to pro mě bylo tentokráte hodně výrazné. Třeba při manipulaci s raněnými z helikoptéry do sanitky někteří vypadali, že čekají na párek v rohlíku. Na druhou stranu ale musím vyzdvihnout délku scén, četnost vojenské techniky (i když pohyb tanků taky působil poměrně komicky) a vůbec celou výpravu včetně hlavních herců. Sečteno podtrženo, velmi podařený film. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kdyby si Gitai odpustil ty umělecké etudy v úvodu a závěru, jednalo by se o jeden z nejlepších válečných filmů, které jsem viděl. Principiálně podobné Libanonu (výpověď o válce velmi úzkou osobní perspektivou), ale z mého pohledu díky hyperrealismu, dovedně navozenému stereotypu a úsporné práci s postavami film bez velkého artistního pohledu vystihující zničující "repetitivnost" války. Znovu nutno vyzdvihnout Gitaiovu práci s mizascénou, zde oproti samoúčelnosti Stažení dokonale funkční. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti môžete ísť do kina na Trabanta okolo sveta či kde, alebo môžete zaloviť v minulosti a nasadnúť do Lady a vydať sa po cestách Izraela, avšak civilné auto za chvíľu vystriedajú tanky a Izrael Sýria. Akoukoľvek ideológiou a pátosom prostá vojnová dráma sa zameriava na to, ako prežíva situáciu na bojisku záchranár. Ako nakladanie zranených do vrtuľníka a triedenie mŕtvych od (zatiaľ) živých vplýva na psychiku, sa síce nedozvieme zo žiadnych doslovných dialógov, ale prostredníctvom obrazov tejto hrôzy a výrazu v tvárach zúčastnených. V podstate presne takto by sa dal nakrútiť konflikt v akejkoľvek krajine. Ono aj tí vojaci sú vo svojom jadre civilisti, na čo sa tak ľahko zabúda... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film je založen na vlastní zkušenosti režiséra Amose Gitai, když byl součástí záchranné skupiny během Jomkipurské války a jeho vrtulník byl sestřelen syrskou střelou v den jeho 23. narozenin. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama